logo
27 March 2012

Wat vind jij? – High-end H&M

Gepost in fashion
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Toen ik gisteren las dat H&M (het bedrijf) met misschien wel nóg een concept komt, moest ik wel even schrikken. Er gaan geruchten (met de nadruk op geruchten) dat het namelijk gaat om een high-end merk van het Zweedse bedrijf; een lijn die qua ontwerp, kwaliteit en prijs nog boven hun exclusievere merk COS ligt. Iets wat ik persoonlijk niet zie zitten. Waarom niet? Ik zal het je uitleggen.

Photobucket

H&M is mijn favoriete winkel. Er is namelijk geen winkel in Nederland waar je voor zo weinig geld, zulke ‘trendy’ kleding kunt kopen. Toch gaat het me nog niet eens zozeer om ‘trendy’ eigenlijk; wat ik zo fijn vind, is dat je er veel verschillende stijlen koopt, waarmee je samen je eigen stijl kunt ‘boetseren’. Zoals je waarschijnlijk weet, houd ik van veel uitproberen, experimenten en afwisselen als het om mijn kleding en stijl gaat. Kleding kopen doe ik liever niet als serieuze investering. Voor mij is dát wat mode een feestje maakt en waardoor het een feestje kan blijven. Wat voor jou het ultieme modefeestje is, is wellicht anders en persoonlijk – ik wil vooral niet suggereren dat mijn manier de enige of de juiste is -, maar voor mij zijn andere aspecten dus ondergeschikt.

Photobucket

Met andere aspecten bedoel ik bijvoorbeeld het ontwerp en de kwaliteit van een kledingstuk. Natuurlijk kan ik genieten van een prachtig ontworpen kledingstuk. Toch is één van de redenen dat ik nog nooit een jurkje, broekje of topje ontworpen heb, dat voor mij de party niet zit in een kledingstuk an sich. Voor mij zit de fun in het combineren en het transformeren van een item: een kledingstuk op heel veel verschillende manieren terug laten komen, waarbij het in elke outfit weer een andere rol speelt. Daarom vind ik een kledingstuk op zichzelf ook vrijwel nooit ordinair of lelijk: ik zie een kledingstuk als een deel van een outfit, van een plaatje, van een creatief proces. En om terug te komen op het onderwerp van deze post: voor mijn gevoel is H&M een heel belangrijke factor die dit voor mij mogelijk maakt.

Daarom zeg ik ook volmondig ‘ja’ op de volgende stelling:

“H&M moet zich volledig richten op mainstream kleding”. 

Niet omdat ik iets tegen high end kleding heb, of dat ik mooie ontwerpen of kwaliteit niet wil stimuleren. Wél omdat ik vind dat daar al genoeg aandacht aan wordt besteed. De meeste mensen in de modewereld zijn bezig met het ontwerp en de kwaliteit, net zoals ontwerpers en labels. H&M heeft misschien niet dezelfde visie als ik (hun visie lijkt me vooral commercieel), maar wat zij doen sluit wel erg mooi aan bij mijn visie.

Natuurlijk verdwijnen de H&M winkels niet als er een high end lijn komt, maar de focus wordt wel verlegd en dat zal uiteindelijk denk ik wel ten koste gaan van hun mainstream doelgroep. Ik ben er zeker vóór dat een bedrijf zich blijft vernieuwen en zichzelf opnieuw blijft uitvinden, maar er is toch ook nog genoeg uitbreiding en toevoeging te bedenken binnen de meer mainstream sector? Het klinkt misschien raar om mij het woord mainstream te horen ‘promoten’ terwijl ik helemaal niet mainstream bén. Naar mijn idee word ik meestal niet als doorsnee gezien door wat ik met die mainstream kleding dóe, niet omdat ik kledingstukken draag die op zichzelf nou zo apart zijn. Begrijpen jullie het nog?

Photobucket

Ik kan wel concluderen dat jullie deze keer in Wat vind jij? meer een betoog hebben gehoord dan achtergrondinformatie, maar ik ben toch blij dat ik het zo gedaan heb. Ik denk dat ik nog nooit zo duidelijk mijn visie op mode heb uitgelegd en op een bepaalde manier lucht het wel op dat nu eens te doen. Vaak heb ik toch het gevoel dat ik een ‘buitenbeentje’ ben in de modewereld door mijn andere kijk, maar gelukkig geeft dit blog mij de gelegenheid om die kijk te delen. Ondanks dat ik net het woord betoog gebruikte, vraag  ik niemand om het met me eens te zijn en het is ook niet mijn doel jullie te overtuigen. Het enige wat ik wil laten weten is dat het ook anders kan. In de hoop dat ik mezelf met dat doel voor ogen goed heb weten uit te drukken.

Tot slot kom ik natuurlijk even terug op de stelling. Deze rubriek heet niet voor niets Wat vind jij?: ik wil horen of jij ook niet zo staat te springen voor dit nieuwe initiatief van H&M, of juist wél (wat ik me ook goed kan voorstellen overigens).

Foto’s door diverse mensen voor fashionisaparty.com.

Gebruikt als bron (ter inspiratie en ondersteuning):

Coco Perez

 • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties
 • Ik ben het helemaal met je eens! De kracht van de H&M, monki, etc, ligt bij het kopieren, aanpassen en draagbaar maken van catwalkkleding en daar wordt ik erg blij van. Ze weten als geen ander de trends te spotten en vervolgens aan te bieden voor een zacht prijsje.
  Als de h&m het helemaal zelf gaat ontwerpen, weet ik ook niet hoe dat de kleding van de h&m zal beïnvloeden.. Ik vind het een nobel streven, maar ben net als jij bang dat de h&m zelf eronder zal lijden! En misschien verdwijnen de apartere kledingstukken dan wel meer uit de h&m, omdat dat juist de mainstream kledingwinkel wordt, en dan is het voor mij helemaal niet meer te betalen!

 • Natuurlijk vind ik het wel jammer dat H&M nog een exclusievere lijn gaat maken. Maar zelf zou ik er niet zo veel mee te maken hebben. Natuurlijk wil ik het het allerliefst niet want ik ben bang dat ze dan de andere collecties gaan versloffen en dat willen we natuurlijk niet.

 • ronja

  dit wil ik echt niet! gewoon niet! h&m is mijn lievelingswinkel en precies mijn budget (soms zelfs niet) :'( rot als dit gaat gebeuren iedereen komt voor basics zowieso naar h&m en de rest ook!

 • kiwifruty

  Ik ben het half met je eens. Ik denk dat het positief is dat H&M zich steeds blijft vernieuwen en dus ook met dit soort ideeën komt. Ik denk ook dat je gelijk hebt als je zegt dat ze gefocust moeten blijven op de 'mainstream' kleding. Maar net zoals de samenwerkingen met Lanvin, Versace en Marni, kan dit ook een groot succes worden. Ik zou hun idee van een luxe kledinglijn ook meer in het kader willen zien van de hierboven genoemde samenwerkingen. Dat lijkt me persoonlijk het beste, dat ze eerst een test doen van 'high end' kleding verkopen binnen de normale kledinglijn, als speciale actie, dus in plaats van een externe designer inhuren. Want ik snap dat je als designer bij H&M wel ontzettend enthousiast bent als je de mogelijkheid krijgt 'high end' te designen.
  Ben ik nog een beetje te volgen?
  In ieder geval, het komt erop neer dat ik dat nieuwe idee van ze niet perse afkeur maar het zou willen zien in een uitvoering die lijkt op de samenwerkingen met bijvoorbeeld Lanvin, Marni en co.

  • ja, ik snap je helemaal. toch denk ik dat de designer samenwerkingen echt iets anders zijn dan een eigen lijn (zie de reactie die ik bij Divaofgeneva88 gaf), maar ik heb ook expres benoemd dat ik het goed vind dat H&M zich wel blijven vernieuwen, omdat ik vind dat dat ook bij een 'trendy 'bedrijf hoort, en ik niet alleen maar negatief wil zijn over dit initiatief.

 • Ik vind de H&M juist zo leuk om de draagbare maar toch leuk uitziende kleding, de vele stijlen en vooral de goedkope prijs. De designer collecties heb ik dan ook niets mee. Best leuk hoor, maar boven mijn budget en daarnaast vaak ook niet mijn stijl. Zelf zie ik de H&M gewoon het liefst doorgaan met hun gewone lijnen, op duurrdere high-end producten zit ik niet te wachten.

 • Dat word uitverkoop dus xD

 • joycelysanne

  ik vind dat de samenwerkingen met Versace etc. heel handig voor de mensen die een luxere kledinglijn willen maar écht dure merken niet kunnen betalen. Zelf zou ik het nooit kopen, simpelweg omdat ik het niet zo mooi vind en duur maar ik geloof dat er wel zeker mensen zijn die dit te gek vinden!

  • ben ik met je eens! maar de designer samenwerkingen vind ik toch iets anders dan een luxe lijn (zie de reactie die ik bij Divaofgeneva88 gaf).

 • leonie

  Wat zou het uitmaken? De mainstream lijn van H&M houdt niet op met bestaan. Ach, anders zijn er nog genoeg andere winkels!

  • persoonlijk vind ik toch dat geen enkele andere winkel vergelijkbaar is, maar dat is mijn mening ;).

 • Nordja

  Betekend dat ook dat de H&m dan minder goedkoop is? Ik vind dat ze niks hoeven te veranderen aan de H&m, het is goed zoals het nu is. 🙂

  • nee, de lijn is een initiatief van het bedrijf h&m, maar aan de h&m winkels zou (voor zover ik weet) niets vananderen. de luxelijn komt er dan gewoon bij.

 • sophie

  ik ben het ook met je eens,
  als je die duurdere merken wil kopen hoeft dat toch ook niet persé bij h&m toch?

  ik vind het gewoon niet nodig

 • Ik ben het met je eens. Ik denk ook dat als H&M dit door gaat zetten, dan de 'gewone lijnen, de mainstream zoals jij het noemt er onder gaan lijden. Ik ben bang dat ze zich teveel gaan richten om de high-end fashion. Ik vind de samenwerkingen met designers wel super, vooral om mensen ook de kans te geven om een high-end voor een leuk prijsje te kopen. Ik heb het idee ook dat er al genoeg high-end fashion merken zijn en dat H&M weinig toe te voegen heeft. Ik vind dat H&M zo moet blijven zoals het is. Ik ben gek op H&M, vanwege de prijs en het trendy-aanbod. Ik denk dat H&M voor iedereen wel wat leuks in een collectie heb zitten!

  • ik vind de designers ook erg leuk, maar het is juist leuk omdat het eens iets anders is – ze moeten dit ook zeker niet te vaak gaan doen. het is anders omdat je dan écht een desiginer item binnen handbereik hebt; heel anders dan dat h&m een luxe lijn op gaat zetten. dat zijn geen echte designer items, maar je moet er wel veel voor betalen.

 • Maloutje46

  Op zich vind ik het leuk dat H&M eens 'iets anders' wil gaan proberen, maar het zou jammer zijn als ze hun imago hierdoor helemaal veranderen. Ik ga graag naar H&M omdat ik er altijd kan vinden wat ik nodig heb. Als hun aanbod kleiner gaat worden zou dat voor mij een reden zijn er minder vaak heen te gaan.. Bovendien is er al genoeg aandacht voor high-end, ik vind het niet zo bij H&M passen om daar mee bezig te zijn eigenlijk.

  Die onderste foto van jou en je vriend vind ik erg mooi trouwens, jullie zien er leuk uit samen!

  • dankje! van een hele imago verandering is natuurlijk nog geen sprake, maar ik ben het met je eens 🙂

 • Ik vind het best als ze dat gaan proberen, maar ze moeten niet hun bestaande klanten vergeten.

 • Renske

  Ik ben het deels met je eens. Het combineren, experimenteren en zeker ook het tot nieuwe inzichten en stijlen komen vind ik geweldig aan mode en dat de H&M hier bij aansluit ben ik met je eens. Toch ben ik soms wel bereid wat meer neer te tellen voor een stuk, wanneer ik zeker weet dat dit bij mijn stijl past en ik er nog veel plezier van ga hebben. Zo heb ik kleding die ik 5 jaar geleden al kocht, maar die ik nog maandelijks draag. Soms zijn het stukken met een verhaal, waardoor ik er aan gehecht raak. Dit maakt het voor mij extra speciaal. Zo hecht ik veel waarde aan de herinneringen van deze stukken. Ook heb ik vorig jaar mijn Michale Kors horloge gekocht. Een hele investering, maar ik draag hem na bijna een jaar nog steeds dagelijks en het idee dat ik er voor een groot deel voor gespaard heb, er maanden over heb nagedacht en dat de laatste restjes geld gedoneerd zijn door verschillende mensen voor mijn verjaardag, maakt het toch wel erg bijzonder. En dat is een deel van de mode die ik graag belicht.
  Wel heel leuk om te lezen wat jouw visie op mode is.

  • dankje! wat jij zegt herken ik ook zeker hoor. alleen ik wil maar zeggen: winkels waarbij je een investering moet doen, goed moet nadenken en waar je bijzondere dingen kunt kopen, die zijn er genoeg. winkels als H&M zijn veel zeldzamer, dus ik vind het zonde als die zou verdwijnen. niet dat dat het geval is natuurlijk.

 • Ik vind h&m juist leuk doordat ze goedkoop zijn, ook al is de kwaliteit niet om te springen. H&M blijf wie je bent!

 • Anniek

  Ik zeg waarom niet? Ik denk niet dat je er vanuit moet gaan dat bij het creëren van een nieuwe lijn de aandacht bij de goedkope H&M weg zal gaan. H&M snapt zelf denk ik ook heel goed dat dit hun kracht is en dat ze hier het grote geld mee verdienen. Bij de labels Monki en COS is de H&M er zelf ook niet minder om geworden! Ik ben juist wel benieuwd naar de nieuwe lijn! Vraag me af of het dan geen ‘kopie’ zal zijn van de high-end fashion merken :).