logo
6 April 2012

vanHaren – Een dagje meekijken in Waalwijk!

Gepost in overig

Deze week ben ik afgereisd naar het Brabantse Waalwijk om een kijkje te gaan nemen bij ‘het bedrijf’ vanHaren. Bekend van de schoenwinkels, maar in de winkels wordt dit bedrijf natuurlijk niet gecoördineerd. Dit gebeurt vanuit de ‘schoenenstad’ (heb ik net geleerd) van Nederland: Waalwijk dus.

Een belangrijke aanleiding voor dit bezoek was dat ik, zoals ik al wel eens vermeld heb, sinds een tijdje schrijf voor het trendblog van vanHaren. Dit blog is o.a. te lezen via de webshop en biedt inspiratie aan de klant. In dit kader wilde ik graag het bedrijf wat beter leren kennen, en weten met wie ik nu precies samenwerk. Omgekeerd geldt hetzelfde natuurlijk.

Ik legde ondertussen een hoop op beeld vast om met jullie te delen. Ik kan me namelijk voorstellen dat jullie net zo nieuwsgierig zijn als ik was: een hoofdkantoor van een bedrijf zie je niet zo snel, tenzij je er direct mee te maken hebt. En nou niet denken dat een kantoor je veel te saai lijkt om te bekijken: we hebben het hier tenslotte wel over een hoofdkantoor van een schoenwinkel! Misschien niet de allerhipste van Nederland, maar… daar kom ik zo nog op terug.

In mijn post over de meet en greet met Juvat vertelde ik het al: het team van vanHaren is ontzettend leuk. Het zijn jonge, enthousiaste mensen die op een informele manier met elkaar omgaan en dat werkt voor mij persoonlijk erg motiverend en inspirerend. Een hoofdkantoor klonk voor mij als iets wat heel ver weg, serieus en moeilijk toegankelijk is, maar niets is minder waar: alles bleek bij vanHaren juist erg open en ontspannen. Ook namen ze mijn visie, beeld, en ervaring met bijvoorbeeld de winkels serieus, wat ik erg prettig vond.

Tijd om de foto’s te gaan bekijken, ondertussen zal ik verder kletsen:

Photobucket
De ingang van het hoofdkantoor. Ik werd al voorbereid: het hoofdkantoor ligt gewoon midden in een woonwijk. Ik dacht aan een industrieterrein o.i.d., maar nee: het kantoor zit in de authentieke fabriek. Daar waar het allemaal, járen geleden, begonnen is. Bijzonder hè?

Photobucket
Het nieuwe logo is net gelanceerd, en mij werd gevraagd wat ik ervan vond: nou, ‘helemaal vanHaren’. Het beeld is iets moderner geworden, maar je herkent er nog steeds vanHaren in. En dat was gelukkig ook precies de bedoeling.

Photobucket
Als je de parkeerplaats op rijdt, zie je in deze boog echt nog een stukje ‘oud’ vanHaren. Van de medewerksters mocht deze boog weleens weg, maar ik zei meteen: ‘Nee! Die historie is toch juist mooi?’.

Photobucket
Toen ik binnenkwam was ik wel even een paar seconde stil. Dit had ik niet verwacht! Je komt in een moderne hal, die nog met oude beschilderingen beschilderd is. De tekeningen op de muur laten stap voor stap de oude ambacht van het schoenen maken zien, zoals dat vroeger in het gebouw (als fabriek) gebeurde. De entrée is echt een goed visitekaartje voor het bedrijf.

Photobucket
Inmiddels bestaat vanHaren al 85 jaar. Wist je dat? Ik niet!

Photobucket
Knap hoe ze modern en strak met klassiek en authentiek met elkaar hebben gecombineerd, toch?

Photobucket
En dit is de man met wie het allemaal begon: Ivo. In 1975 was er geen opvolger meer in de familie om het bedrijf over te nemen, waarna het is overgekocht door het internationale Deichmann. Die winkel ken je wellicht wel uit bijvoorbeeld Duitsland. Een groot gedeelte (daarom is het hoofdkantoor ook kleiner dan ik verwachtte) wordt dan ook vanuit Duitsland geregeld.

Photobucket
Tijd om de werkplek te bekijken van de medewerkers die o.a. verantwoordelijk zijn voor het trendblog. Waarschijnlijk gewoon wat je van een kantoor verwacht. Aan het werk zie je Sharon, zij is verantwoordelijk voor alle reclamefolders die je in je bus krijgt.

Photobucket
Halle Berry is het nieuwe gezicht van vanHaren: ze volgt Cindy Crawford op met een eigen lijn. Overal in het bedrijf zie je haar campagnebeelden dan ook terug.

Photobucket
Heb jij toevallig de afgelopen dagen iets besteld bij vanHaren? Dan heb je misschien één van deze pakketjes in je bus gekregen. In Waalwijk zit namelijk ook het magazijn van waaruit alle bestellingen worden verzonden, en de mensen die dit coördineren.

Photobucket
Ook niet onbelangrijk: de kantine!

Photobucket
In de gangen zie je overal de historie van vanHaren toch. Dit icoontje is vóór mijn tijd, maar voor de oudere lezeressen onder ons: wellicht herken je hem nog wel. Het is de ‘vroegere’ mascotte van het bedrijf.

Photobucket
Eén ruimte is zelfs helemaal ingericht als een ‘vanHaren museum’. Dit zodat alle oude papieren bijvoorbeeld, in ieder geval bewaard blijven. Je ziet er ook afbeeldingen van de winkels zoals ze er vroeger uitzagen.

Photobucket
Nu komt het meest exciting part, vind ik zelf, namelijk de afdeling inkoop! Voor de schoenliefhebber toch wel een klein walhalla. Bijna alle schoenen die nu in de winkel liggen, of er (misschien) aankomen voor de volgende herfst/winter vindt je er. Ik mocht even meepraten over wat de meneer die je op de foto ziet, verantwoordelijk voor de damesinkoop, zou inkopen voor volgende winter: zo cool! In een paar weken wordt dit seizoen afgesloten en gaan ze alweer aan de slag met de volgende zomer.

Photobucket
Dit zijn de modellen die nu in de winkel liggen.

Photobucket
En deze preview mag ik jullie vast geven: dit model wordt hoogstwaarschijnlijk ingekocht voor het najaar. Vind ik persoonlijk niet erg.

Photobucket
Ook deze schoentjes zijn vanaf juni te verkrijgen voor de hele schappelijke prijs (€19,90) waar vanHaren om bekend staat. Ze hebben dan misschien een hoop oubollige modellen, daar heb jij verder toch niets mee te maken? Je komt er gewoon voor dit soort leuke deals (is hoe ik erover denk)!

Photobucket
Nog iets waar vanHaren om bekend staat: sloffen! Hoe gekker, hoe beter. Deze liggen, als het goed is, op dit moment in de winkel.

Photobucket
Hier werd ik zelf lichtelijk wild van: Kiboots knock-offs! Waarschijnlijk niet van dezelfde kwaliteit, maar wel erg leuk voor ‘erbij’ voor €29,90.

Photobucket
Tijd om een kijkje te nemen in het offline gedeelte van de webshop: medewerkers zijn hier dagelijks keihard bezig om pakketjes op tijd te versturen. Wat een proces! Normaal zie je alleen de online shop en de postbode het bij je afleveren. Nu kon ik eens zien wat er tussenin gebeurt.

Photobucket
Zoveel schoenen heb ik denk ik nog nooit bij elkaar gezien: rijen, stellingen, dozen, wanden vol.

Tot zover mijn bezoek. Dit is weer eens wat anders dan een uitnodiging voor een event, en eerlijk gezegd vond ik dat wel zo prettig: alle aandacht voor mij alleen, haha! Ik heb heel veel kunnen vragen, bijna alles kunnen zien, en het bedrijf echt een stuk beter leren kennen.

‘Wij weten dat we trendvolgers zijn, geen trendsetters’, is wat ik een paar keer gehoord heb. Dat lijkt me terechte zelfkennis, want inderdaad: veel trends die nú opkomen zie ik in de inkoop van volgend jaar terugkomen. vanHaren is echter voor het grote publiek, hun doelgroep kent amper beperkingen, en laten we eerlijk zijn: van het grote publiek zijn de meeste zelf ook trendvolgers, geen trendsetters.

Om dus nog even terug te komen op het imago van het bedrijf: ze zijn druk bezig (mede door het logo en het trendblog e.d.) om dit te verjongen. Echter hoorde ik dat ze het nog steeds voor een groot gedeelte moeten hebben van de ‘truttige’ modellen. Dit heeft mijn ogen wel even geopend. Ik ging er stiekem toch vanuit dat ‘hoe leuker, hoe beter het verkocht wordt’, maar helaas zit de Nederlandse markt niet zo in elkaar.

Wat is jouw indruk van vanHaren, nadat je dit gelezen en gezien hebt? Is je beeld veranderd, of is het wat je ervan verwacht had?

Foto’s door mij.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties