logo
24 May 2012

Kledingruilsite – Rouleerdekleer.nl

Gepost in fashion, overig

Eén van de doelen van mijn blog is laten zien dat je geen enorme garderobe nodig hebt om er iedere dag anders uit te zien. Ik weet dat dat misschien raar klinkt uit mijn mond, maar geloof me: altijd als ik mijn kledingkast aan mensen laten zien dan valt de hoeveelheid ze reuze mee. Dat ik een kledingstuk steeds anders laat terugkomen doet het lijken alsof ik een onuitputtelijke garderobe heb.

Dat je met verschillende combinaties er iedere dag weer een kledingfeestje van kunt maken en dat er veel meer manieren zijn om er ‘nieuw’ uit te zien dan in een nieuwe kleren (denk aan: een kledingstuk multifunctioneel dragen en DIY); dat is wat ik jullie mee wil geven. Toen ik rouleerdekleer.nl tegenkwam vond ik deze site helemaal binnen mijn filosofiën passen, dus stel ik jullie (indien nodig) graag aan deze site voor.

Zoals de titel al zegt is Rouleer de Kleer een kledingruilsite. Dit betekent dat je er kleding kan ruilen, zonder dat je er -uiteraard- geld moet neerleggen voor ‘nieuwe’ kleding. Je koopt geen kleding, maar je ruilt. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan: je miskopen of de kledingstukken waar je op uitgekeken bent een mooie, nieuwe bestemming geven en er, voor jou nieuwe, kleding voor terug krijgen.

Photobucket

Omdat jij voor je mooie miskoop geen afgedragen, versleten kledingstuk terug wilt, worden alle aangeleverde kledingstukken eerst door Rouleer de Kleur gecontroleerd. Je maakt duidelijke foto’s en schrijft een eerlijke en overeenkomende beschrijving over je kleding, accessoire of schoenen die je in de categorie van toepassing plaatst (bijvoorbeeld: “vrouwen”, “truien, vesten”). Je item wordt vervolgens eerst door de organisatie gecontroleerd, voordat deze op de site verschijnt en ter ruiling is aangeboden.

Nu je iets hebt ingeleverd, wil je zelf natuurlijk gaan ‘shoppen’! Om ervoor te zorgen dat vergelijkbare stukken met elkaar geruild worden en er van ruilen geen huilen komt, wijst Rouleer de Kleer je een aantal punten toe voor het kledingstuk dat je inlevert. Deze punten zijn afhankelijk van de staat, het materiaal, en het soort kledingstuk en gaan van 1 tot 10. Deze punten kun je als ‘geld’ gebruiken, en er iets mee aanschaffen. Je hoeft dus niet letterlijk met één persoon te ruilen, maar kunt ook een kledingstuk bij de ene persoon inbrengen en bij een andere persoon weer ‘meenemen’. Zolang iedereen maar een soortgelijke waarde inbrengt als hij of zij ook weer meeneemt. Begrijp je?

Misschien klinkt het je vreemd in de oren, maar om te ruilen moet je lid zijn van Rouleer de Kleer. Een lidmaatschap kost €5,- per half jaar. Hopelijk ben je nu niet teleurgesteld, aangezien je bedacht had ‘gratis’ te kunnen shoppen. Naast het feit dat €5,- voor een half jaar natuurlijk maar een hele kleine bijdrage is, kan ik me voorstellen dat je wilt weten waar deze bijdrage op is gebaseerd. Ik zal het je vertellen.

Photobucket

Rouleer de Kleer is, naast de lol die er bij het ruilen komt kijken, begonnen in het kader van ‘consuminderen’ en omdat ruilen veel beter is voor het milieu dan weggooien en weer nieuw kopen. Voor de organisatoren gaat er veel tijd zitten in het bij- en onderhouden van de website en daar moet een bepaald ‘salaris’ tegenover staan. Omdat zij ervoor gekozen hebben strenge criteria in acht te nemen als het aankomt op adverteerders (zij moeten ongeveer dezelfde milieu- en mensvriendelijke instelling hebben als zij) om vooral niet hypocriet over te komen als het aankomt op hun visies en doelen, moet dit ‘salaris’ ergens anders vandaan komen. De oprichtsters hebben er zodoende voor gekozen een symbolische bijdrage (die binnenkort verhoogd wordt naar €6,-, waarvan €1,- naar een door hen opgericht fonds zal gaan) te vragen aan de deelnemers van het ruilproces. Helaas voor deze maatschappij werkt het nou eenmaal nog steeds zo dat biologische, mileuvriendelijke, duurzame initiatieven meer vragen van ons als inwoner en consument en het is helemaal aan jou of je dat ervoor over hebt.

Waarom jij gemotiveerd bent om je in te schrijven bij Rouleer de Kleer kan, kort de bocht, twee redenen (of een combinatie) bevatten: de duurzame (Rouleer de Kleer gebruikt liever het minder “besmette” woord verantwoord) reden, of de ‘portemonnee’ reden. Met beide motivaties ben je er van harte welkom!

Meer informatie over hoe je ruil op Rouleer de Kleer vindt je hier. Verder zijn handig op de site de matentabel, tips om goede foto’s van je in te leveren kledingstuk te maken, de verzendtarieven van zowel TNT als DHL en mocht je niet zo’n fan zijn van het online gebeuren: een agenda met real life ruil parties bij jou in de buurt! Kom je nu nog ergens niet uit, of heb je verdere vragen? Misschien staat je antwoord hierbij. Ook niet? Stel ze dan hieronder bij de reacties, en ik vraag het voor je na. Zo hebben andere lezeressen ook wat aan je vraag!

Om op de hoogte te blijven van dit initiatief kun je Rouleer de Kleer volgen op Twitter en/of Facebook.

Ben jij weleens op een ruil party geweest? En wat vind je van een kledingruilsite? Zou jij voor €5,- lid worden van Rouleer de Kleer?

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties