logo
11 May 2012

Wat vind jij? – Een kapper als Vidal Sassoon

Gepost in beauty, fashion
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Eergisteravond tweette ik het al, en gisteren kon je het ook op alle nieuwssites lezen: één van de meest invloedrijke mannen uit de kapperswereld – Vidal Sassoon – overleed op 84-jarige leeftijd. Een man waar ik indirect nog voor gewerkt heb, want toen ik op 14-jarige leeftijd voor het eerst haarmodel was, was dat voor zijn merk.

Misschien heb je het al gelezen in één van de vele overlijdensberichten die er over hem zijn verschenen: Vidal Sassoon is van groot belang geweest voor de kapperswereld, maar -zoals je in bovenstaand filmpje al hoort- vooral voor het ‘bob’ kapsel. In de jaren zestig zette hij dit kapsel opnieuw in de markt.

Het levensverhaal van Sassoon doet me erg denken aan John Beerens, die ik aan het begin van dit jaar heb ontmoet. Beiden begonnen ze als jong jongetje in een kapperszaak, en bouwden uiteindelijk een gigantisch merk op rondom hun naam. Diep respect heb ik er voor, als je je van ‘knipper’ zo op weet te werken tot een succesvolle ondernemer en soort van kunstenaar.

Wat ik niet wist, is dat er in 2010 een film over het leven van Vidal Sassoon is gemaakt. Bovenstaand filmpje is de trailer van deze film. Eigenlijk is het wat flauw dat ik (en vele anderen met mij) nu ineens belangstelling krijg voor zijn film, terwijl ik dit nieuws twee jaar geleden totaal gemist heb. Beter laat dan nooit, toch? Ik hoop hem ooit eens te bekijken. Ben jij er ook geïnteresseerd naar? Je kunt hem o.a. hier bestellen.

De boblijn is natuurlijk een vrij ‘strak’ kapsel en dat is geen toeval: Sassoon was erg van de grafische lijnen. Over het knippen van haar en het gebruik van deze strakke lijnen zei hij zelf: ‘As in haute couture, the cut is the most important element, in deciding line. Hair cutting simply means design, and this feeling for design must come from within.’ Hij vergelijkt in deze quote de haarmode met haute couture. En dat zette me aan het denken… is het ontwerpen van kapsels eigenlijk vergelijkbaar met het ontwerpen van kleding? En kun je daarmee een revolutionaire kapper als Sassoon vergelijken met een innovatieve modeontwerper? Op die vragen baseerde ik de volgende stelling:

“Een kapper als Vidal Sassoon is vergelijkbaar met een kledingontwerper”.

Hoewel ik denk dat kleding bewerkelijker en kunstzinniger kán zijn dan haar (hoeft niet!) denk ik zeker dat een goede kapper, als Vidal Sassoon, ook creatief is, met verstand van materialen en instrumenten en het creëeren van een kapsel, een plaatje. Een modeontwerper creëert natuurlijk geen kapsel, maar wel een beeld en een creatie. Dus ik denk zeker dat de twee vergelijkbaar zijn. Waar Sassoon de bob heeft, heeft Yves Saint Laurent het broekpak. Toch?

Photobucket
Sassoon met zijn modellen en kapsels in zijn jongere jaren, de jaren 70. Naast de bob zijn ook deze kapsels kenmerkend voor Sassoon. Het linker kapsel wordt Greek Goddes genoemd, de rechter de five-point-cut.

Maar vind jij? Vind je kleding van een andere orde, om wat voor reden dan ook? Of vind je inderdaad dat een goede kapper net zoveel ‘status’ in de modewereld verdient als een modeontwerper? Ik ben benieuwd wat jullie zullen zeggen! Laat je een reactie achter om aan te geven of je eens of oneens bent met de stelling en waarom?


Gebruikt als bron ter ondersteuning: kapsalonkamsteeg.nl, heraldsun.com (laatste tevens bron foto)

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties