logo
13 June 2012

Modeshow – ArtEZ afstudeercollecties 2012 (deel 2)

Gepost in fashion

Na deel 1 komt deel 2 in dit geval, want jullie hadden nog een hoop beeldmateriaal van de ArtEZ afstudeercollecties van mij tegoed! Heb je nog niet gelezen hoe ik de show en de collecties vond? Lees dan even deel 1 terug.

In deze post zie je de foto’s van het grootste deel van de studenten. Er waren 20 collecties, waarvan er 19 meededen aan de modeshow, en jullie zagen er in de vorige post pas drie. In deze post ga ik de tekst dan ook zeker wat korter houden, anders blijft er alsnóg weinig ruimte over voor al die beelden.

Dit keer zie je ook wat mannencollecties, maar de foto’s hiervan heb ik beperkt gehouden omdat ik vrouwen eigenlijk uitsluitend als mijn doelgroep (ik hoop niet dat ik nu iemand buitensluit), maar ik vond niet dat ik zomaar studenten kon ‘schrappen’, dus ook hen heb ik een klein podiumpje gegeven.

Deze show heeft me best veel geleerd en me na doen denken waar ‘goede’ mode nou uit bestaat. Ik kwam tot drie kernwoorden die voor mij in ieder geval belangrijk zijn:

Contrast: Of dat het nou jong en oud is, zwart en wit, groot en klein… contrast maakt voor mij dat het spannend blijft en niet eentonig wordt. Het deed me denken aan Debbie: het motto van haar kledingstijl is namelijk zo’n beetje contrast. Op een bepaalde manier is contrast ook nodig om het item realistisch te houden. Als een verhaal dat altijd twee kanten heeft, heeft, moet mode ook laten zien dat zij niet eendimensionaal is denk ik.

A-symmetrie: Bij de meeste collecties kreeg ik voor mijn gevoel wéér een heel nieuwe collectie te zien wanneer het model zich omdraaide op de catwalk en terug liep. Vaak bleek de linkerkant heel anders dan de rechter, bijvoorbeeld en daardoor bleef ik geboeid.

Verrassend element: Voor de hand liggend is misschien dat je je met je werk moet blijven verrassen, maar eenvoudig is het allerminst, denk ik. Een heel eenvoudige jurk van de voorkant, waarna je ineens een spektakel op de achterkant ziet: zoiets verrast je. Of een geheel zwarte creatie in een verder vrij bonte collectie.

Tijd om te bekijken hoe deze studenten contrast, a-symmetrie en een verrassend element hebben toegepast. Ontzettend knap, als je het mij vraagt, maar oordeel vooral zelf:

Gijsje Ribbens – na grote brillen komen kleine brillen
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Ben Dekker – een beetje ‘droog’
Photobucket
Photobucket

Eefje Wijnings – één van mijn favorieten!
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Niels Tol gothic à la mode
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Renée Bonte – spelenderwijs
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Maxime Cartens – mode zoals je het veel ziet in 2012
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Thom Barends – sporty punk
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Yoram Tomasowa – verscheurd
Photobucket
Photobucket

Luuk Varkevisser – angstaanjagend was nog nooit zo leuk
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Melanie Bomans – opvallen door eenvoud
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Hendrickje Schimmel – veel details
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Jody de Lange – deed me meteen denken aan Ivania, die daar blijkbaar zelf ook zo over dacht
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Anne Kluytenaar – doet je afvragen wat nou de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn
Photobucket
Photobucket

Julian Stips – mixt allerlei stijlen en richtingen door elkaar tot één nieuwe, eigen stijl
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Jef Montes – ik vind de hoeden zo mooi!
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

en voor Esther Kruyer verwijs ik je graag door (linker twee foto’s), want daar heb ik helaas geen beeldmateriaal van. Zij werd echter als één van de favorieten bestempeld, dus mag niet ontbreken in het rijtje.

Voor de duidelijkheid: die toevoegingen achter de naam zijn mijn eigen inbreng/interpretatie. In de hoop dat de ontwerper in kwestie het ermee eens is.

Meer informatie over deze show en de mogelijkheid deze zelf te bezoeken vindt je in deze post.

Welke ontwerper of welk design sprak jou het meeste aan? En nogmaals: zou je zelf eens naar deze afstudeershow willen?


Foto’s door mij.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties