logo
7 June 2012

Wat vind jij? – Merkmagazines

Gepost in overig
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Merkmagazine? Er gaat misschien niet meteen belletje bij je rinkelen. Eerlijk gezegd verwacht ik ook niet dat je dit woord tegenkomt in de Dikke van Dalen, maar ik kan je wel makkelijk uitleggen wat ik ermee bedoel. Namelijk een gratis tijdschrift, uitgebracht door een bedrijf. H&M heeft hem bijvoorbeeld, en ook een versie van Zalando ontving ik laatst in de bus. Supermarkten en drogisterijen blijven niet achter. Zo heeft Etos het blad ‘Mooi’ en Albert Heijn de ‘Wat handig’.

Het ‘merkmagazine’ fenomeen neemt steeds grotere vormen aan. Zo merk ik dat nu ook websites beginnen met een eigen (online) magazine. Follow Fashion heeft er één (het Follow Fashion magazine) en ook Beautyjournaal doet mee. Sterker nog: Beautyjournaal máákt ze ook voor bedrijven. Of het dus op papier is of digitaal, met een merkmagazine ben je als merk nog meer ‘bij’ dan met social media, lijkt wel.

Voor de duidelijkheid: met zo’n merkmagazine bedoel ik geen reclamefolder zoals die elke maandagmiddag bij je in de bus valt. En ook geen H&M catalogus waaruit je kleding kunt bestellen. Nee, ik heb het over een blad met artikelen, een redactie, een hoofdredactrice, fotoshoots, rubrieken en eigenlijk alles meer wat je ook in een betaald tijdschrift tegenkomt. Het verschil heb ik hierbij eigenlijk al impliciet genoemd: een merkmagazine is gratis, want uiteindelijk natuurlijk toch gewoon een vorm van reclame en promotie (je betaalt immers ook niet om te kijken naar een billboard). Een merk moet leven van haar product of dienst, niet van haar tijdschrift. Een betaald tijdschrift daarentegen natuurlijk wel van haar abonnees en adverteerders. Wat dat betreft zijn de merkmagazines vrij oneerlijke concurrentie.

Photobucket
Merkmagazines…

Photobucket
…versus betaalde magazines.

Want, hoewel je het misschien niet verwacht, de merkmagazines zijn vaak écht leuk om te lezen. Natuurlijk staat het merk wel centraal, maar het magazine zou niet effect hebben als promotiekanaal wanneer het lezers niet écht zou boeien. Daar heeft het bedrijf in kwestie dus heus wel zijn best op gedaan. Zelfs mijn vader was onder de indruk toen het Zalando magazine in de brievenbus viel: ‘Wat je ook vindt van het bedrijf, ze weten zich wel in de markt te zetten’.

Op die eventuele oneerlijke concurrentie is deze Wat vind jij? gebaseerd. Ik ben namelijk reuze benieuwd of jij een H&M magazine meeneemt uit de winkel om vervolgens aandachtig te gaan zitten lezen, of – wanneer je hem in je tasje erbij krijgt- hem meteen als kattenbakvulling gebruikt wanneer je hem thuis vindt. Met name als je wél betaalde tijdschriften leest: waarom vind je een merkmagazine dan beduidend minder van kwaliteit of vind je dat een merkmagazine juist wél heel goed aan een betaald magazine kan tippen? Aan de hand van deze vragen formuleerde ik de volgende stelling:

“Ik vind een merkmagazine wat toevoegen aan een merk, en daarbij een goede vervanging voor een betaald tijdschrift”.

Natuurlijk is een merkmagazine nooit zo objectief als een betaald magazine, maar laten we eerlijk zijn: in hoeverre is een betaald magazine eigenlijk objectief? Zij hebben rekening te houden met hun adverteerders en brengen nieuwtjes en promoten collecties van merken die ze echt niet allemaal zelf getest en uitgeprobeerd hebben. Dat maakt hen niet minder objectief, maar dat maakt de informatie wel minder waardevol, vind ik persoonlijk. Allemaal geen verwijt, want ik heb diep respect voor bladen die er wekelijks weer een hoogstaande editie uit’persen’, maar het maakt naar mijn idee wel allemaal dat merkmagazines serieuze concurrentie kunnen vormen. Beiden proberen vermakelijk en inspirerend te zijn.

Mijn mening is dat ik het me een professionele indruk geeft wanneer een merk als Zalando zo’n kwalitatief goed tijdschrift aflevert. Dat doet een merk goed. En hoewel ik het vermakelijk vind zo’n blad even door te bladeren, wat mij betreft kan zo’n merkmagazine dan weer geen volledige vervanging zijn van een betaald tijdschrift. Daarvoor is het merkmagazine vaak toch wat te eenzijdig, en vooral: mist het wat journalistieke diepgang. Ik geloof echter ook niet dat dat het belangrijkste doel is van een merkmagazine, dus wat dat betreft functioneert dit informatiekanaal zoals het zou moeten. Maker van merkmagazines, Jansen & Jansen, durft de uitdaging echter wel aan tegenover betaalde magazines: “De merkmagazines die we maken kunnen zonder blozen naast de grote publieksbladen in de krantenwinkels liggen”.

Hoe denk jij hierover? En indien je je eigenlijk nog nooit met merkmagazines hebt bezig gehouden of ze je nog nooit zijn opgevallen: ga je er nu meer op letten wanneer je ze bijvoorbeeld in de winkel ziet liggen, denk je? Geef je mening op de stelling!


Gebruikte bronnen als inspiratie en ter ondersteuning: 

Beautyjournaal.nl

Jaja.be

Bron afbeelding 1

Bron afbeelding 2

Bron afbeelding 3

Bron afbeelding 4

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties