logo
1 June 2012

Weekendtip – Modetuin Arnhem

Gepost in fashion

Over het algemeen deel ik leuke tips, acties en evenementen op de Facebook pagina, maar af en toe springt er toch even iets uit wat ik wat beter wil belichten, en meer informatie over wil kwijt kunnen dan in een paar regels. Zo is er dit weekend in mijn hometown – Arnhem- de Modetuin. Vanaf vandaag 16:00 t/m zondag zijn er allerlei dingen te doen rondom mode, kunst en cultuur. Niet alleen rondom mode trouwens: het komend weekend is het drukste weekend van het jaar in Arnhem, dus je weet waar je moet wezen deze dagen. Dus: voor degene die niet naar het Free Your Mind festival gaan (of daarna nog energie over hebben – wat me overigens sterk lijkt), wie weet is dit een leuke weekendtip voor je.

De Modetuin dus. Na twee edities in 2011 wordt het evenement dit keer voor de derde keer gehouden. Voor de tweede keer in Arnhem, één keer eerder in Amsterdam (het evenement is niet gekoppeld aan Arnhem). Voor degene die enigszins bekend zijn in Arnhem: je kent waarschijnlijk vintage winkel SuperDuper wel? Helaas net gesloten, maar de eigenaresse van deze zaak – Jeamy des Celles- is mede-oprichtster van dit evenement.

Alles speelt zich af op de Markt in het Centrum, bij de Eusebiuskerk.  ‘Tuin’ is vooral een figuurlijke benaming: waar het om gaat is dat de stad, mode, kunst en cultuur tot bloei komen. En vooral niet in keurig aangelegde paadjes, want voor deze editie is gekozen voor een ‘ruige’ aanpak, waarbij robuuste containers als ‘stands’ worden gebruikt.

Photobucket

Mode, kunst een cultuur. Arnhem. Een evenement. Alles wat je nu weet is inderdaad nog redelijk breed. Het evenement ís ook redelijk breed, maar ik ga je natuurlijk wel vertellen wat je er zoal kunt verwachten:

– Ontwerpers en kunstenaars richten pop-up stores in met nieuwe en oude collecties, kunstwerken en andere interessantheden uit hun ‘portfolio’.

– Een vintage terras met biologische hapjes en drankjes.

– Muziek door allerlei verschillende creatievelingen, dus verwacht veel verrassends!

– Verkoop van mode, design, kunst en een mix daarvan.

– De aanwezigheid van Class of Style (een opleiding voor stylisten), die een blik achter de schermen van een fotoshoot zullen geven.

– Merken/labels die je er o.a. kunt vinden zijn: Philomijn, Heronymus, Okimono en Nikki Giling.

– Twee routes door de stad: één langs de ateliers van ontwerpers, de andere langs dans-, toneel- en muziekperformances (kosten voor de route bedragen €8,-, de rest is vrij toegankelelijk).

Kortom: (duurzaam) eten, drinken, (creatieve) muziek, dans, mode, kunst, voorwerpen en personen. Een evenement voor de artistiekelingen onder ons!

Dat laatste geeft mij meteen een bruggetje voor het volgende onderwerp: dat Arnhem een modestad is. Als er ergens veel discussie over bestaat, dan is het wel die stelling. Bij deze zal ik – in de hoop dat hier iemand op zit te wachten- als modeliefhebster én als inwoonster van Arnhem mijn beleving op dit gebied delen.

Arnhem is een groene stad, met veel ruimte voor kunst en cultuur: een kunstzinnige stad voor en door veel creatievelingen. Waarom Arnhem een modestad genoemd wordt is wat mij betreft niets meer en niets minder dan de kunstacademie – de beste van Nederland. Die wil ik zeker niet bagatelliseren, want zowat alle Nederlandse grootheden in de mode zijn er opgeleid. Vanuit de kunstacademie worden naar mijn beleving ook evenementen en initiatieven georganiseerd als de Mode Biënnale, het Modekwartier en deze Modetuin – de hoofdtoon ligt vrijwel altijd bij jonge ontwerpers, artistiek talent.

Wat ik wil zeggen is: mode is een breed begrip, en wat mij betreft ligt het commerciële gedeelte overduidelijk in Amsterdam en het artistieke gedeelte overduidelijk in Arnhem. Neem nou de Modemeisjes? Ze noemen zich Modemeisjes, en ik vind ook zeker dat ze die naam mogen dragen, maar ze liggen mijlenver af van wat hier in Arnhem gebeurt. Zij zíjn Amsterdam. Als je dat dan vergelijkt met Arnhemmers Spijkers & Spijkers: die zie ik juist weer helemaal op hun plek in een stad als Arnhem.

En dan wil ik eindigen met: bovenstaande heb ik erg zwart/wit en oordelend geportretteerd, al zeg ik het zelf. De scheidslijn is natuurlijk een stuk grijzer. Het enige waarom ik het hier aankaartte is omdat ik simpelweg weet dat er veel onduidelijkheid over bestaat. Mode is mijn grote liefde en ook al ligt dan mijn hart bij de commerciële kant: de artistiee kant is haar basis en er onlosmakelijk aan verbonden. Ik wil er ab-so-luut niets negatiefs over kwijt. Zo. Heb ik dat ook weer uit de wereld geholpen.

Photobucket

Dan kan ik nu ook met een gerust hart zeggen dat het me erg leuk lijkt even een kijkje te gaan nemen bij de Modetuin, maar de realiteit wil dat ik daar helaas echt geen gelegenheid voor heb dit weekend. Ik hoop dus dat één van jullie mij aan het einde van het weekend kan vertellen hoe het er was!

Photobucket

Naast de Modetuin zijn er op het gebied van mode dit weekend ook modetentoonstelling Basic Instincts en Kerkstraat Fashion & Design 2012. Deze evenenementen luiden gezamelijk de Arnhemse Modeweken in. Meer informatie over de Modetuin vindt je hier.

Ben jij toevallig vorig jaar bij de Modetuin geweest? Ben je van plan de Modetuin dit jaar te bezoeken en/of vind je je het leuk op dit soort evenementen te komen?

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties