logo
18 July 2012

Nederlandse première – Brave

Gepost in overig

Wellicht heb je het spotje al op televisie gezien: Brave, de nieuwe disneyfilm, is vanaf vandaag (18 juli) in de bioscoop. Eerlijk gezegd is mijn liefde voor Disney films opgehouden toen ik mijn ‘kindertijd’ verliet, maar ik weet dat dat zeker niet voor iedereen geldt.

Ondanks dat ik dus niet meer zo weg ben van Disney (als in: leuk, maar niet voor mij) vond ik het wel ontzettend gaaf om afgelopen zaterdag aanwezig te zijn op de Nederlandse première en mee te maken hoe zo’n evenement in zijn werk gaat. Bovendien was de film niet helemaal willekeurig gekozen voor mij, want er waren twee dingen die tijdens de première centraal stonden: Schotland en… rood haar! Het eerste omdat de film zich in Schotland afspeelt, het tweede omdat de hoofdpersoon práchtig rood haar heeft. Dat is meteen mijn tipje van de sluier over de film: ik heb echt zitten zwijmelen bij dat haar, ook al is het dan animatie, dat háár vind ik al een reden om de film te gaan bekijken. Bekijk de trailer (Nederlands gesproken) maar:

Brave is gebaseerd op legendes, en dan vooral: op de lessen die je daaruit kunt trekken. Hier kun je het verhaal achter Brave lezen.

Helaas begon mijn bezoek aan Tuschinski in Amsterdam vrij rommelig en gehaast, aangezien er onderweg naar Amsterdam iemand voor onze trein is gesprongen. Een nare ervaring, die ook nog eens voor ontzettend veel oponthoud zorgde. Gelukkig was ik nog op tijd om de hele film te zien en daarna een paar bekende bezoekers naar hun mening te vragen.

Photobucket
Een klein deel van de Nederlandse cast (d.w.z. de stemmen) van Brave: Ernst Daniël Smit, Marjolein Touw, Marieke Dollekamp (zij verzorgt ‘alleen’ twee soundtracks: ‘Een nieuw begin’ en ‘Laat mij gaan’) en Elaine Hakkaar.

Photobucket
Chazia Mourali, mét rood haar én Schotse pet.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Gelukkig worden 3D-brillen steeds hipper.

Photobucket
De mooist uitgedoste bezoekster.

Photobucket
Om de nadruk te leggen op rood haar, waren er 100 mensen van de officiële Roodharigenclub uitgenodigd.

De belangrijkste graadmeter van hoe een film me beviel vind ik toch wel met wat voor gevoel ik de bioscoop uit loop. In dit geval was mijn ‘bewust wordings’-knop weer even flink aangedraaid. Wat ik me niet zo realiseerde vantevoren is dat Disney meer is dan een ‘verhaaltje’, maar dat er een hoop diepgang achter schuilgaat. Daar houd ik van, wanneer een film me raakt. Toch kijk ik liever naar acteurs dan naar animatie en was ik pas op het einde echt geboeid. Daar wordt de film immers emotioneel, en meer dan een ‘verhaaltje’.

Gelukkig hoeven jullie het niet alleen te doen met mijn mening:

Walt Disney Nederland kun je tot slot volgen via Facebook en Twitter. Op dit laatste kanaal kun je ook nog tweets en twitpics vinden van afgelopen zaterdag. Meer informatie, materiaal en beelden van en over de film vindt je bovendien op de site van Disney Nederland.

Is de film Brave wat voor jou denk je? Zou je hem gaan bekijken in de bioscoop?


Foto’s en filmpje door mij. 

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties