logo
19 September 2012

Meet & greet – Het bedrijf wehkamp.nl in Zwolle

Gepost in fashion, overig

Zonder te overdrijven kan ik zeggen dat mijn meet & greet met het bedrijf wehkamp.nl vorige week één van de leukste dingen was rondom mijn blog die ik ooit heb gedaan of gezien. Klinkt misschien raar, want menig feestje was meer fashionable en bij menige lancering voelde ik me meer vereerd door de uitnodiging, maar dit keer was ik echt impressed.

Met name omdat het echt een dag met inhoud was. Nu wil ik niet doen alsof ik één of andere filosoof ben, mijn vakgebied geldt meteen als goede compensatie daarvoor, maar júist in dit vakgebied is dat best wel fijn. Om tijdens deze dag wat te leren was ook niet bepaald moeilijk, want eerlijk gezegd wist ik bitterweinig van wehkamp.nl af. Mijn beeld van hen was vrij mainstream, massaal en… als je dan H&M heet, of Primark misschien, wil ik wel een uitzondering voor je maken, maar voor wehkamp.nl blijkbaar niet.

De meet & greet was daarentegen alles behalve mainstream en massaal. Er was veel persoonlijke aandacht; de medewerkers waren heel open en eerlijk. Normaal benoem ik het niet wanneer dat niet zo is (daar zit niemand op te wachten, neem ik aan), maar bij deze: dat is écht niet altijd zo. Op mijn gemakje kon ik alles fotograferen, vragen en overleggen. Het woord ‘gelijkwaardigheid’ komt bij me op. Niet alleen tegenover ons, maar tegen elke andere collega binnen het bedrijf.

De dag bestond uit een soort presentatie over wehkamp.nl in zijn algemeenheid, een kijkje op de inkoopafdeling, het ontmoeten van de styliste van wehkamp.nl en met haar de nieuwe collectie kleding en schoenen bekijken, een high-tea en een bezoek aan de foto- en filmstudio van wehkamp.nl. Wat er dan precies zo impressive was? Het bekijken van één van de grootste webshops van Nederland. Hoeveel zij zich verdiepen in de wereld van online marketing, hoe zij een sterk image proberen te bouwen rondom wehkamp.nl, hoeveel werk erin gaat zitten om één van de dui-zen-den producten op hun webshop online te krijgen. Ga zo maar door.

Begrijpelijk als je bij de foto’s gaat scrollen, maar ik wilde jullie de informatie toch niet onthouden. Waarschuwing: houd uw leesbril in de aanslag.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Van achter naar voren: Marieke van wehkamp.nl, Evelien, Lara en Nienke.

Photobucket
Photobucket
wehkamp.nl valt onder RFS Holland Holding, net als bijvoorbeeld fonq.nl. Deze laatste is, net als wehkamp.nl, een soort online warenhuis. Met het verschil dat fonq.nl minder breed en specifieker is en wehkamp.nl breder en minder specifiek. Ook is fonq.nl gericht op specifiek wonen en lifestyle en verkopen zij dus bijvoorbeeld geen kleding.

Photobucket
Bedrijven waar wehkamp.nl mee samenwerkt.

Photobucket
Dit vond ik al behoorlijk impressive

Photobucket
…maar dit al helemaal!

Photobucket
Onderzoeken bieden maar één uitslag: fysieke winkels verdwijnen als zodanig bijna allemaal. Stadscentra zullen straks bestaan uit horecagelegenheden en niche winkels.

Photobucket
Slechts een gedeelte van de merken die wehkamp.nl verkoopt.

Photobucket
wehkamp.nl gaat exclusieve samenwerkingen aan met bedrijven. Zo hebben ze in samenwerking met Monique Collignon de lijn ‘MC Couture Light’, waar ik hier over schreef.

Photobucket
“Eigenlijk moeten jullie eens komen tussen Kerst en Oud en nieuw”, aldus de medewerkers van wehkamp.nl. “Wij sponsoren namelijk het Glazen Huis, maar hier in het pand staat dan óók een Glazen Huis waar mensen plaatjes kunnen aanvragen enzo. Super gezellig!”.

Photobucket
Wist jij niet hè? Dat online shoppen ook best sociáál kan zijn. wehkamp.nl heeft namelijk gerealiseerd dat wanneer jij en je vriend/vriendin allebei zijn ingelogd in je eigen account, je op elkaars computer mee kunt kijken binnen wehkamp.nl.

Photobucket
Photobucket
Nog even wat cijfertjes.

Photobucket
De welbekende slogan.

Photobucket
De bezoekers dus.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Nog iets waardoor wehkamp.nl van online shopping echt een belevenis maakt: je kunt via hun site luisteren naar hun eigen radiostation, i.s.m. Radio 538.

Photobucket
Photobucket
Oftewel…

Photobucket
Photobucket
Photobucket
High tea!

Photobucket
De kantine van wehkamp.nl heet trouwens…

Photobucket
Cookies. Leuke naam hè?

Photobucket
Mirjam, styliste van wehkamp.nl.

Photobucket
Photobucket
Naar de fotostudio…

Photobucket
…waar we o.a. de jongeman achter de productfilmpjes van wehkamp.nl ontmoetten. Ik weet niet of ik dit mag quoten, maar: “na het opnemen ben ik alle hippe features over dat strijkijzer weer vergeten hoor”.

Photobucket
Ze hebben zoveel settings, dat je er GTST waarschijnlijk op zou kunnen nemen.

Photobucket
Retouren verwerken is een vak apart wanneer je zo’n groot bedrijf bent.

Photobucket
De campagnebeelden/reclamespots van wehkamp.nl zijn de laatste jaren (bewust) heel mooi en stijlvol, dat is me wel opgevallen. Hoe leuk is deze foto?

Photobucket
Geloof het of niet: wehkamp.nl heeft full-time ‘strijkers’ in dienst. Ook de poppen perfect kleding aantrekken is een baan, want foto’s met een kreuk/scheef boordje/raar vallende naad/noem maar op betekent het maken van een nieuwe foto en dat is veel te duur.

Photobucket
En dan nu… surfen naar wehkamp.nl en mij vertellen of je nu anders kijkt naar de site dan je altijd deed. Daar ben ik tenminste erg benieuwd naar en voor mij geldt dat zeer zeker!

Photobucket
Deze was eigenlijk bestemd voor mij, maar nu voor jullie!

Tot slot wil ik nog even het volgende met jullie delen. Eén van de vragen die ik er graag wilde stellen en heb gesteld. Ik probeer me altijd te verplaatsen in de klant, oftewel mijn lezers, wanneer ik contact heb met een bedrijf. Zodoende mijn vraag aan wehkamp.nl: ‘Waarom hanteren jullie als groot bedrijf nou geen gratis verzendkosten (i.p.v. verzendkosten à €5,95, red.)?’.

Het antwoord geeft meteen een goed beeld van de sfeer en mentaliteit van het bedrijf. Het gesprek ging vervolgens ongeveer zo: ‘Omdat de klant de verzendkosten links- of rechtsom toch wel betaald. Bovendien willen wij service leveren. Wanneer iemand een televisie bij ons bestelt, wordt deze niet op de stoep gezet, maar -als het moet- naar drie hoog gedragen en geïnstalleerd. Allemaal voor dat kleine bedrag. Waarom denk jij dat geen verzendkosten rekenen een goed idee is dan?’.

‘Oké, ik begrijp je punt, maar ik denk dat mensen liever meteen zien wat ze moeten betalen en niet zitten te wachten op bijkomende kosten. Ik bedoel: wat nou als ik een topje van €10,- bestel?’.

‘Ja, daar heb jij weer gelijk in. Wij voeren over dit onderwerp ook al tijden intern een discussie. Sommigen willen verzendkosten wel afschaffen, anderen niet. Wellicht dat we het binnenkort tijdelijk proberen. Met een actie ofzo. Maar goed dat je het noemt!’.

Ga jij weleens naar wehkamp.nl? Waarom/waarom niet?


Foto’s door mij. 

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties