logo
24 October 2012

Wat vind jij? – De kadobon

Gepost in overig
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

De kadobon blijkt nog steeds in populariteit toe te nemen. En niet zo’n beetje ook: er wordt jaarlijks zo’n 10% meer in omgezet dan het jaar ervoor.

Hoewel een kadobon een iets geef-vriendelijker kado is dan het geven van geld (wat je in feite doet, of zie ik dat verkeerd?), kan ik dit maar moeilijk begrijpen. Helaas of gelukkig (het is maar net hoe je het ziet) heb ik niet zo’n grote kring om kadotjes aan te geven, maar een kadobon geef ik in ieder geval niet aan iemand. Ook niet wanneer ik de persoon niet (meer) zo goed ken. Ik wil wel graag even mijn vingers kruisen voor deze afspraak, want ik zeg graag ‘zeg nooit nooit’.

watvindjijkadobon

Wij hebben hier in een huis een heuse ‘kadobon’-map. Die wordt jaarlijks met verjaardagen e.d. aangevuld. Vervolgens zitten die kadobonenen dus in die map en niet in de portemonnee (daarvoor zijn ze vaak te groot/dik/onhandig) en blijven ze daar zitten tot een keer blijkt dat ze allemaal verlopen zijn. Want:

“Shit, we hadden nog een VVV-bon. Die kan je hier inleveren, toch?’

“Ja, laten we maar later teruggaan dan. Want anders is het zonde; blijven die bonnen weer liggen”.

“Ja, maar ja: nu staan we hier toch”.

“Oké, de volgende keer maar meenemen dan”.

Je snapt het wel. Vooral voor een VVV-bon koester ik heuse haatgevoelens omdat deze in de markt wordt gezet als een bon die je zo’n beetje overal kunt inleveren. Iets wat dus níet waar is.

Mijn mening over de kadobon lijkt me vrij helder. Maar aangezien de animo ervoor dus blijkbaar wel blijft groeien, ben ik heel benieuwd of jij het eens bent met de volgende stelling.

“De kadobon is vooral gebruiksvriendelijk voor de gever, niet voor de ontvanger”.

Zoals ik dat vaker probeer te doen, wil ik mijn ‘eens zijn’ met de stelling wel nuanceren. Want waar een kadobon dan wél weer leuk voor is, is dat je iemand min of meer dwingt eens ergens iets te kopen waar hij of zij normaal gesproken niet zou komen. Of wat buiten zijn/haar budget valt. En, indien je echt geen idee hebt wat je moet geven, is het tóch enigszins persoonlijker dan geld. Zelfs wanneer je een bon van een algemeen warenhuis krijgt, want ook tussen de Bijenkorf en V&D zit een verschil. Bovendien kun je tegenwoordig een kadobon ook zelf ontwerpen.

En laat ik eerlijk zijn: hoe het kan weet ik ook niet, maar met negen van de tien kadotjes die ik krijg ben ik niet blij (het schijnt inderdaad aan mij te liggen). En had ik, als ik het had kunnen maken, misschien wel willen zeggen: had dán zo’n kadobon gegeven.


Tegen een kadobon wínnen – zoals een bon van €500,- bij de opening van de H&M op de Dam in Amsterdam- zeg ik trouwens geen ‘nee’. 

Wat me ook wel weer leuk lijkt: stiekeme hints geven met zo’n bon. Je beste vriend “blij” maken met een Fashioncheque. Maar dan wel als extratje en alleen als je écht goede vrienden bent natuurlijk.

Maak jij gebruik van de kadobon? Waarom wel/niet?


Gebruikt als bron, ter inspiratie en ondersteuning: 

wehkamp.nl.

Bron afbeelding.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties