Complimentjes ontvangen: volgens mij blijft dat altijd lastiger dan ze te geven. Wegkijken, weglachen, of ze zelfs bestrijden: eigenlijk is het niet al te best hoe we soms om kunnen gaan met iets dat best wel heel kostbaar is. Complimenten kunnen ons immers zelfvertrouwen geven en een bevestiging zijn. Hoe zijn we er zuiniger op? Ik geef je 10 tips.
Een compliment krijg je zomaar, grats en voor niets, omdat je hem verdiend hebt. Dat is toch leuk? Wel als je hem met open armen ontvangt, ja. Dus doe dat de volgende keer!
LINDA. lezeressen vonden dit het leukste compliment van de LINDA. app ‘Compliment van een vent’. Zo simpel kan een leuk compliment dus zijn.
Je hoeft echt niet arrogant te zijn (vind ik althans) om complimentjes van jezelf met anderen te delen. Het draait allemaal om hoe je het brengt. Alles wat je deelt wordt meer waard. Complimentjes zijn hier geen uitzondering op. Mensen om je heen vinden het vaak juist fijn om je blij en stralend te zien.
Wanneer je dagelijks je complimenen opschrijft onthoud je ze niet alleen beter, je zult na een tijdje ook gaan zien of en hoe je groeit als mens en op welke momenten je meer complimenten kreeg dan op anderen. Waarom was dat? Complimenten komen (vaak) van anderen, en anderen kunnen een spiegel voor je zijn: gebruik ze ook zo!
Een valkuil waar ik zelf last van heb: een vervelende reactie komt honderd, misschien wel duizend keer zo hard aan als een fijne. Waarom eigenlijk? Ze komen allebei van één persoon (in principe) en zijn dus allebei gebaseerd op één mening. Probeer dit altijd in gedachte te houden, en zowel met de kritiek wat te doen (verbeteren) als met het complimentje (blij zijn en het als stimulans zien).
De ander zal denken dat je hem of haar alleen een compliment terug geeft omdat je denkt dat dat van je verwacht wordt en denken dat deze niet welgemeend is. Bovendien ontvang je je compliment niet écht wanneer je gelijk over de ander begint, wat over kan komen alsof je de ander niet serieus neemt/gelooft. Een complimentje teruggeven is prima, maar doe dit pas wanneer je zeker weet dat je jouw compliment ontvangen hebt en dat hebt overgebracht hebt aan de ander.
Kritisch naar jezelf kijken en je eigen goede gedrag (of waar het compliment dan ook over gaat) nuanceren is gezond, maar sla er vooral niet in door. Een ander heeft respect voor wat je doet, hoe je eruit ziet, of wat dan ook. Waarom zou je dit weer naar beneden halen?
Niet te vergeten: zeg ‘dankjewel’! Of ‘lief van je’, ‘fijn dat te horen… je snapt wel wat ik bedoel, toch? Wil je complimentjes blijven ontvangen (en vertel me niet dat dat niet zo is), dan is het belangrijk te laten zien dat je er blij mee bent.
Maar alleen als je dit niet doet uit onzekerheid en later nog eens kunt zeggen: ‘toch fijn dat je dat zei toen net’. Bijdehand op een compliment reageren kan het ijs breken, wanneer dat nodig is.
Misschien maakt het complimentje je verlegen of ben je er door verrast omdat een ander je op dat punt just kritiek gaf? Waarom deel je het niet gewoon met degene die jou het compliment gaf? Door je kwetsbaar op te stellen verbeter je waarschijnlijk de band tussen jullie tweeën en bovendien zal de ander je reactie beter begrijpen, wat misverstanden e.d. voorkomt.
Last but not least: geloof het compliment van de ander, en geloof op die manier in jezelf.
Hoe reageer jij vaak wanneer je een compliment krijgt?