logo
13 November 2012

10 tips om – Sporten vol te houden

Gepost in overig, persoonlijk
In de nieuwe rubriek ’10 tips om’ help ik om met iets om te gaan, iets beter te leren doen, of geef ik je suggusties hoe het anders kan. Dat allemaal op het gebied van mode, beauty en lifestyle natuurlijk. 

Om eerlijk te zijn: ik houd helemaal niet van dit soort ‘doe het zus en doe het zo’-lijstjes, waar de bladen vol mee staan. Maar ja… ze staan er niet voor niets vol mee. Meer en meer merk ik dat wij dames de behoefte hebben aan een handvat, te zien hoe het ook kan, te zien of dat we niet de enige zijn. Dáárom heb ik besloten deze rubriek in het leven te roepen. Niet om iets voor te schrijven, wel om je tips te geven.

Ik zal dan ook meteen eerlijk zeggen: ik ben helemaal niet goed in het volhouden van sporten. Dat komt omdat (en ik weet dat er vele dames met mij zijn) ik het gewoon niet écht leuk vind (met uitzondering van dansen dan). Toch gaat het steeds beter en denk ik dat ik in ieder geval genoeg ervaring heb om jullie tips te geven! 

1. Denk niet: mijn hoofd staat er niet naar.

Dat staat het namelijk wél. Juist als je je slecht voelt, en nergens zin in hebt (al helemáál niet in sporten dus), zit je jezelf het minste in de weg als je sport. Je focust je dan namelijk op je lichaam, niet op je negatieve gedachten.


2. Doe het op muziek!

 De tijd gaat sneller, je krijgt er een boost van en het helpt bij het juiste tempo of de juiste lengte van je training.


Photobucket

3. Ga op vaste dagen en ga altijd. 

Dit is er één waar ik me vooral níet aan houd, maar wat voor het volhouden en de regelmaat van sporten wel beter voor me zou zijn natuurlijk. Wanneer je niet op vaste dagen gaat, denk je nou eenmaal sneller: ‘ik ga morgen wel’. Hetzelfde geldt wanneer je een keer overslaat: een volgende keer denk je dan ‘de vorige keer sloeg ik ook over, alleen maar omdat ik moe was’, waarna moe zijn plots een goede reden is geworden om niet te gaan.


4. Beloon jezelf!

Een beloning is natuurlijk persoonlijk, maar -wanneer je ‘s avonds sport- het is bijvoorbeeld fijn om met jezelf af te spreken dat je de rest van de avond niets meer hoeft te doen en om na je training uitgebreid te douchen. Zo simpel kan het zijn!


5. Ben niet boos op jezelf als je niet gaat/als het niet goed gaat.

Jezelf straffen is het meest demotiverende wat je kunt doen! Ben juist óók lief voor jezelf als je tóch besluit niet te gaan, korter te gaan of het iets minder intensief te doen en ga niet met een schuldgevoel op de bank zitten. Op deze manier kom/blijf je in een opwaartse spiraal, in plaats van een neerwaartse.


6. Investeer in mooie/goede kleding en accessoires.

Op dit punt zal niet iedereen het met me eens zijn – hier is het bewijs- en ook ik was me er in eerste instantie niet bewust vanTóch ben ik er de laatste tijd in gaan geloven dat als je vindt dat jij het waard bent om er comfortabel (ik heb het dus niet per se over ‘mooi’) bij te lopen en in goede sportspullen te investeren, je het a) hopelijk zonde zult vinden ze vervolgens niet te gebruiken en b) je zelfvertrouwen omhoog zal gaan, wat altijd en overal goed voor is. Goed en mooi hoeft niet altijd duur te zijn (H&M heeft ook prima sportspul) hè, dat weten jullie toch hopelijk wel?


7. Kijk niet naar topsporters maar naar vergelijkbaar sportniveau. 

Nog zoiets demotiverends is denken: ‘ik word toch nooit zo goed als zij/hij…’. Laat dat soort projecties los door bewust te letten op mensen die van minder/vergelijkbaar niveau sportniveau zijn dan/als jij.


Photobucket

8. Stel haalbare doelen.

Deze heeft natuurlijk te maken met de vorige tip, maar is meer op jezelf gericht en minder op het vergelijken met de ander. Wanneer je nog nooit gesport hebt, is het niet haalbaar van de één op de andere dag te zeggen: ‘ik ga vanaf nu drie keer in de week’. Begin eens met één keer in de twee weken en wen aan de tijd en energie die je dat kost.


 9. Ga samen…

…en je hebt een stok achter de deur!


10. Zoek naar sporten en mensen die je leuk vindt.

De ene sport is de andere niet, net zoals het ene sportmaatje of de ene personal trainer de ander niet is. Álles is makkelijker vol te houden als je niet alleen de bezigheid, maar ook de setting leuk vindt.  


Dus: ga niet beschamend in een hoekje zitten als je al jaren niet (meer) hebt gesport en niet over deze tips mee kunt praten, maar zie het als een eerste stap dat je deze post tot hier hebt gelezen en niet ontkennend hebt weggeklikt.

Welke van deze tips pas jij al toe en heb je hier zelf misschien nog een tip aan toe te voegen?

Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat het dan weten in de reacties en wellicht dat ik er iets mee doe!


Foto’s door mij.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties