logo
16 November 2012

Wat vind jij? – Service in kledingwinkels

Gepost in overig
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Het valt me meer en meer op: de service in (kleding)winkels is om te huilen. Niet omdat het een bewuste keuze is van deze winkels om op dit gebied niet te investeren, maar omdat ik het idee heb dat mensen niet meer weten hoe het nou eigenlijk ‘heurt’ en dat veel bazen helemaal niet in de gaten houden hoe hun personeel zich tegenover de klanten gedraagt. Ik begrijp heus wel: in winkels als H&M, waar ik veel kom, moet ik met zulke kleine prijsjes ook niet veel verwachten. Toch: laat het dan inderdaad een bewuste keuze zijn dat je je personeel geen service laat verlenen, in plaats van dat sommige goed gehumeurde het wel doen en anderen niet.

Photobucket

Oeps, ik begin nog maar net te vertellen over dit onderwerp, en ik heb mijn mening alweer enigszins gegeven. “Gelukkig” ben ik niet de enige bij wie dit hoog zit. In een RTL Nieuws uitzending van 29 oktober (die helaas niet meer online te bekijken is) werden klanten aan het woord gelaten over de grootste ergernissen rondom service in winkels. De reacties waren niet mis!

Voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet zozeer over klachten. Over het feit dat een bedrijf een fout heeft gemaakt en deze vervolgens niet rechtzet en niet oplost. Dat is een kwestie over wie er nou eigenlijk gelijk heeft – de klant of het bedrijf- en persoonlijk vind ik dat dat er niet eens toe doet. De klant is namelijk, gelijk of geen gelijk, koning. Weet je nog? Dus ik heb het niet over klachten, maar over: wat doet een bedrijf er nou eigenlijk voor om te zorgen dat jij hoe dan ook tevreden of meer dan dat over hen bent? Dát is nou een kwestie van service, naar mijn idee.


Service is ook: klanten niet lastig vallen met “interne procedures”. 

Een slechte service is één ding, maar waar ik benieuwd naar ben is in hoeverre die service voor jou bepaalt of jij wel of niet bij een winkel een aankoop doet. Koop je dat jurkje niet omdat je hem niet leuk genoeg vindt, of ook omdat het winkelmeisje naar je snauwt? Ben je geneigd iets eerder te kopen wanneer het personeel écht haar best doet je te laten slagen, of zeg je evengoed keihard ‘nee’ wanneer je het niets vindt? Mijn stelling van deze keer luidt:

“De service van winkelpersoneel in (kleding)winkels heeft invloed op wat ik wel of niet aanschaf”.

Deze invloed kan dus zowel positief als negatief uitpakken.

Natuurlijk heb ook ik nagedacht of ik denk dat ik beïnvloed word, en het antwoord is ‘ja’. Wel in heel beperkte maten moet ik zeggen, want ik ben een onafhankelijke denker en laat me nou eenmaal niet zo snel beïnvloeden. Maar dat stukje invloed wat er is, is naar mijn idee alleen maar positief.

Laatst was er nog een geval waarbij ik bewust naar sieradenwinkel A ging, en niet naar sieradenwinkel B. Dit terwijl ik al bij sieradenwinkel B was en ik daar voor hetzelfde geld kon kopen wat ik wilde. Maar bij sieradenwinkel A was ik de keer ervoor zo goed geholpen dat ik het A meer gunde. Vooral omdat A me, uit pure eerlijkheid, op concurrent B had gewezen. Dat was voor mij de positieve druppel: zulke eerlijkheid wil ik graag belonen.

Photobucket
Uiteindelijk gaat het erom dat jij een winkel mét tas wilt verlaten. Hoewel de meesten over de service van Zara niet zo te spreken zijn, was Christiaan dat wel.

Omgekeerd werkt minder bij mij: wanneer ik vind dat het personeel me niet goed behandelt, zal ik toch het stuk kopen als ik het leuk genoeg vindt. Wanneer het thuis in mijn kast hangt, heb ik met dat personeel immers niets meer te maken. Wel verhoogt het natuurlijk de drempel er een volgende keer binnen te stappen, want winkelen moet leuk en ontspannend zijn. Toch?

Hoe zit dat bij jou? Laat me weten of je het eens of oneens bent met de stelling!


 Bron afbeelding.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties