logo
7 January 2013

10 tips om – Je kledingkast op te ruimen

Gepost in overig
Niet omdat ik je de les wil lezen, wel omdat ik je wil helpen: 10 tips om met iets om te gaan, iets beter te doen of om jezelf te ontwikkelen. Because you’re worth it!

Vooral wanneer je veel spullen (kleding) hebt, moet je veel opruimen. Om geen enkel stuk te vergeten en niet elke ochtend te hoeven zoeken, is het prettig als je overzicht en netheid in je kast hebt. Maar hoe creëer je die nou?

1. Haal je kast zoveel mogelijk leeg.

Opruimen vanuit een kast die een chaos is, schiet niet op. Je kunt de bovenkant van een stapel wel netjes opvouwen, maar als de onderkant niet stabiel genoeg is, valt je stapel alsnog binnen de kortste keren om. Als je toch bezig bent, doe het dan niet half, maar haal zoveel mogelijk kleding uit je kast en leg deze bijvoorbeeld op je bed (schoenen kun je beter op de grond leggen).


Photobucket

2. Zoek uit wat je niet meer draagt.

Bij een opgeruimde kast hoort ook een opgeruimde garderobe. En dat is er één met dingen die je draagt en waar je blij mee bent. Van de rest kun je écht beter afstand doen. Het ligt in de weg, neemt ruimte in beslag en het geeft je het knagende gevoel: ‘Ik moet dat nog eens aan…’. Wie help je daarmee?

3. Bedenk wat je met deze kleding, die over is, wilt doen.

Wil je deze kleding gaan verkopen op bijv. Marktplaats? Heb je een jonger zusje of nichtje om het aan te geven? Of misschien wel een moeder of vriendin die je er blij mee kunt maken? Probeer gelijk actie te ondernemen met deze spullen, want voor je het weet blijft het weer een half jaar liggen.

4. Zorg dat je voldoende ruimte/opslagmogelijkheden hebt.

Was je kast zo’n puinhoop omdat je gewoon niet de ruimte had? Bekijk of je die alsnog kunt maken. Je hoeft heus niet gelijk een tweede kast aan te schaffen: door bijvoorbeeld een goedkoop rolrek te kopen of je schoenen ergens anders neer te zetten, creëer je vaak al nieuwe mogelijkheden. Van kleding opbergen in dozen ben ik geen fan: je pakt deze kleding vaak toch niet meer, omdat je ze niet ziet.

5. Bedenk welke kleding je op welke manier opbergt.

Truien kun je het beste leggen (want door het zware materiaal kunnen ze uitzakken op een hanger), maar broeken kun je zowel goed leggen als hangen. Bedenk wat jij het prettigste vindt werken en realiseer je dat er meer opbergmogelijkheden zijn dan die je tot nu toe misschien hebt gebruikt: ben creatief!

6. Maak (niet te hoge) stapels van de kleding die je legt.

Belangrijk is dat je kleding niet alleen nú netjes is, maar voorlopig ook net blijft. Dit bereik je door een hang gedeelte niet te vol te hangen en stapels niet te groot te maken. Zo kun je alles makkelijk netjes terug leggen wanneer je het gedragen hebt, of het uit de was komt.


Photobucket

7. Sorteer je stapels/hang gedeelte op een handige manier.

Kies jij kleding uit op kleur, soort, printje, seizoen of nog iets anders? Dit is voor iedereen anders, en bedenk wat voor jou het beste en snelste werkt. Ik heb kleding zoveel mogelijk op soort: jasjes bij jasjes, truien bij truien, tops bij tops, etc.

8. Hang kleding die je ophangt netjes aan de juiste hanger.

Naast genoeg ruimte bij je hanggedeelte, is het ook belangrijk dat je de juiste hangers hebt. Te grote hangers kunnen je kleding misvormen, te kleine hangers maakt dat je kleding van de hanger valt.


Photobucket

9. Ben trots op jezelf!

Je hebt opgeruimd en dat is niet de hobby van iedereen. Kijken eens trots naar het resultaat!

10. Houd je opgeruimde kast dagelijks bij.

Natuurlijk: over een paar maanden zul je wellicht weer op moeten ruimen, maar liever niet volgende week al. Om dit te voorkomen is het zaak je kast dagelijks bij te houden. Wanneer je iets teruglegt, vouw het dan net op. Als je iets terughangt, doe het dan op de juiste plek.


Succes, en laat het je nieuwe outfit inspiratie geven!


Bron afbeeldingen.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties