Bij ons thuis is er al nogal eens de strijd tussen ‘ouderwets’ en ‘nieuwerwets’. Oftwewel: de strijd tussen de digitale en de ‘oldskool’ wereld. Mijn vader kijkt graag het 20:00 uur journaal, terwijl ik vind dat hij ook best Nu.nl kan checken op elk ander moment van de dag. Ik moet thuis nogal eens het medium Twitter verdedigen, terwijl mijn vader vindt dat ik en mijn zusje meer moeten bellen in plaats van mailen.
Tijd om deze ‘generatiestrijd’ eens wat concreter te maken, dacht ik. Was vroeger alles beter? Is alles wat digitaal is per definitie onpersoonlijk? Ik vergeleek een week lang het ouderwetse pen en papier met de digitale ‘Video Memo Pad’. De Video wat? Een videorecorder (volgens mij gebruik ik nu, ironisch genoeg, een heel ouderwets woord) die je op je koelkast plakt en waarbij je een boodschap achter kunt laten voor een andere huisbewoner. Een boodschap die je normaal gesproken… juist: met pen en papier op zou schrijven. De vraag is van welke van de twee manieren je nou blijer wordt.
Pen en papier vs. de Video Memo Pad. De twee gingen de strijd met elkaar aan in de volgende categorieën:
– Eenvoud boven alles. Wat mij betreft moet een apparaat voldoen aan het criterium ‘gebruiksaanwijzing lezen is niet nodig’. Zoals ik hier al min of meer vertelde lees ik die dan ook liever (lees: per definitie) niet. Als een apparaat écht eenvoudig werkt, is een gebruiksaanwijzing niet nodig toch? Deze Video Memo Pad werkt écht eenvoudig: dat ik mijn vader er maar één keer over hoefde te instrueren levert het bewijs. Aan de andere kant: niets is zo eenvoudig als pen en papier natuurlijk. Zelfs een Video Mome Pad niet. Tussenstand: 1 – 0.
– 50+ proof. Mijn vader komt liever niet in de buurt bij alles waar een snoer aan zit. Laat er aan de Video Memo Pad nou nét geen snoer zitten. Helaas werkt deze wel op een batterij: iets wat nog altijd technischer is dan een blaadje papier. In zijn soort is de Video Memo Pad zeker ’50+ proof’, maar winnen van pen en papier kan hij het niet op dit punt. Tussenstand: 2 – 0.
– Vindbaarheid. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik ben thuis áltijd op zoek naar een velletje papier. Je roept al ‘ja’ voordat iemand aan de telefoon heeft kunnen vragen: “Heeft u pen en papier bij de hand?”, maar vervolgens breekt er helse paniek uit, omdat je misschien toch hebt gelogen. De Video Memo Pad hang je op één plek op in huis en in principe komt hij er nooit meer vandaan. Normaal gesproken zou deze plek de koelkast zijn (waar je de Pad magnetisch tegenaan plakt), maar omdat er tegen onze koelkast hout zit, werd de magnetische sleutelhouder zijn nieuwe thuis. In tegenstelling tot pen en papier kunnen we hem in ieder geval altijd vinden. Tussenstand: 2 – 1.
– Funfactor. Zélfs mijn vader moet toegeven dat de techonologie van tegenwoordig wel mogelijkheden biedt en léuke mogelijkheden biedt. Ondanks zijn elektriciteitsfobie vindt ook hij de ‘nieuwerwetste’ Wii fascinerender dan een ‘ouderwets’ potje ganzenbord. De Video Memo Pad valt op dezelfde manier in de smaak, vooral omdat dit apparaat maar drie knopjes heeft. Lekker overzichtelijk dus. “Dag Sas!”, zwaait hij naar het schermpje alsof het mijn zusje is. “Ik ben vanavond laat thuis, dus ik zeg je vast welterusten!”. Naar een vel papier heb ik hem toch echt nog nooit zien lachen. Tussenstand: 2 – 2.
– Persoonlijkheidsgraad. Een geschreven brief wordt als persoonlijk gezien, maar toch gaat de Pad ook op dit onderdeel winnen. Wat is er nou persoonlijker dan bewegend beeld, iemands stem horen, iemand praktisch tegenover je te hebben staan, maar dan met een schermpje ertussen? Niets toch? Tussenstand: 2 – 3.
– Praktijk ervaring. Hoe je het ook went of keert: de eeuwenoude pen en papier heeft natúúrlijk meer praktijk ervaring dan deze Pad. Dit is dan ook de grote valkuil van het gebruik van het apparaat: hoe leuk en persoonlijk hij ook is, je dreigt hem te vergeten. Op de stressvolle momenten, wanneer je nog gauw een boodschap wilt achterhalen, is er gauw iets op een briefje gekrabbeld. Als je daarmee klaar bent, denk je pas: ‘Ohja, wéér vergeten, de Video Memo Pad!’. Tussenstand: 3 – 3.
Conclusie: een gelijke stand dus! Pen en papier is vertrouwd: we zijn eraan gewend, we weten (nog) niet beter. De Video Memo Pad wordt wellicht een onderdeel van ons huishouden, maar is het nog niet. Vooral 50+’ers zien wellicht meer in de nostalgie van pen en papier, maar we hebben natuurlijk lang niet allemaal met de 50+ generatie te maken. Als je bijvoorbeeld in een studentenhuis woont, lijkt de Video Memo Pad me dus de ídeale manier om als huisgenoten onder elkaar te communiceren. Kun je meteen aan iemand zien of het hem/haar écht spijt dat zijn/haar feestje gisteren een beetje uit de hand is gelopen…
Zou jij de Video Memo Pad in jouw thuissituatie gebruiken? Of communiceer je denk je (50+ of niet) toch liever met pen en papier?
De Video Memo Pad in deze post is van het merk Native Union. Je koopt hem hier voor €64,95 bij fonq.nl. Een redelijke prijs voor een concept dat perfect is uitgevoerd. Zo heeft deze Video Memo Pad/Digitale Video Memo o.a. een LED berichtindicator, een magnetische achterkant, tot 4 uur aan opneemtijd en -papa vraagt nog een keer of ik het niet vergeet op te schrijven- weinig knopjes.
Foto’s door mij.