logo
10 January 2013

Wat vind jij? – Investeren is beter

Gepost in fashion, overig
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Je hebt het vast wel eens gehoord: dat je beter kunt “investeren” in één kledingstuk, dan er tien kopen die samen hetzelfde waard zijn. Ik ben in ieder geval wel met dat soort zinnen opgevoed: vaak zijn het de oudere en wijzere die het zeggen. Ik ben benieuwd of jullie met deze uitspraak meegaan. Wat denk je? Is investeren in kleding beter?

Photobucket
Gaan we voor de jas van nepleer… 


Photobucket
…of die van echt leerIk kom op deze vraag omdat we thuis drastisch aan het opruimen, herinrichten, schoonmaken e.d. zijn. Een soort interne verbouwing zou je het kunnen noemen. Er zijn deze week vuilniszakken vol oude (en minder oude) kleding van me opgehaald om naar de kringloop te gaan, in de hoop dat ze zo een tweede leven krijgen. Die vuilniszakken lieten maar weer eens zien dat veel kleding a) veel meer ruimte inneemt, wat betekent dat je uiteindelijk een deel ervan tóch weg moet doen en b) de kleding waarschijnlijk per stuk minder waard is, wat het minder interessant maakt om nog te verkopen.

Wanneer ik minder kleding voor meer geld had verkocht had ik dus én minder weg hoeven gooien én meer gekregen voor wat ik weg deed. Kunnen we daarmee concluderen dat ik (en jij wellicht ook) beter duurdere kleding kan kopen? Dat we beter kunnen “investeren”? Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt.

“Het is beter om te investeren in kwaliteit en waardevastheid van kleding, dan om veel kleding voor weinig te kopen”.

Financieel gezien is dit zeker zo, lijkt mij. Wanneer je een miljoen hebt, kun je daar immers beter één huis voor kopen, dan tig televisie’s, toch? Maar hoe is dit qua stijl en vanuit modisch oogpunt? Ik denk dat dit 100% persoonlijk is. De één kan er met dure items goedkoop uitzien, de ander met goedkope items duur. De één hecht veel waarde aan kwaliteit, de ander doet iets tóch maar twee keer aan. De vraag is dan ook eigenlijk niet of dat investeren in kleding beter is, maar of investeren in kleding beter is voor jóu.

Voor de goede orde: het gaat er hier niet om wat je maandelijkse budget is, volgens mij. Behalve als je echt heel weinig te besteden hebt, heb je altijd een keuze om één keer iets heel kwalitatiefs goeds/tijdloos/moois te kopen, of vaker iets leuks wat minder lang mee hoeft te gaan. Of dat je budget nou €50,- per maand, of €500,- per maand is.

Photobucket
Wat archititect Jaime Lerner betreft is het juist
béter om een kleiner budget te hebben.Niet alleen op financieel gebied, maar op meer fronten naar de toekomst kijkend is investeren inderdaad beter, denk ik. Het woord zegt het namelijk eigenlijk al: in-ves-te-ren. Geld stoppen in waardevaste dingen is altijd slimmer dan het “weggooien”, en bovendien is minder kleding kopen natuurlijk ook beter voor het milieu.

Voor mij geldt dat ik het prettig vind met meer kleding meer mogelijkheden te hebben dan met minder kleding. Dat is de reden dat ik ervoor kies in ieder geval niet bewust in een paar items te investeren, maar meer te kopen voor minder. Echter: wanneer je een beetje creatiever bent, creëer je met met minder kleding net zoveel mogelijkheden als met meer. Een andere fijne conclusie is dus dat het wat dat betreft inderdaad niet uitmaakt wat je maandelijkse budget is.

Hoe sta jij hier tegenover? Wat is jouw reactie op de stelling?


Bron quote.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties