logo
5 March 2013

10 tips om – Goed op de foto te staan

Gepost in overig
Niet omdat ik je de les wil lezen, wel omdat ik je wil helpen: 10 tips om met iets om te gaan, iets beter te doen of om jezelf te ontwikkelen. Because you’re worth it!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het lichtelijk genant vind om deze post te schrijven, want ik wil natuurlijk niet doen alsof ik Mevrouw Kroes ben. Echter, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik na vier jaar héél veel op de foto staan niet enigszins weet wat flatteus is en wat niet. En dan nog gaat het (gelukkig) heel vaak fout hoor, dat bewijzen de bloopers. Eerlijk is eerlijk: deze komen wel steeds minder voor, want oefening baart ook op dit gebied kunst! Geen idee of jullie op deze tips zitten te wachten, maar ik dacht: het is weer eens wat anders. Van onflatteuze foto’s wordt bovendien niemand blij, dus ik heb goede hoop dat jullie toch even door zullen lezen vanaf hier.


1. Weet: een flatteuze foto is persoonlijk.

Ik begin maar gelijk met de grootste waarheid: iedereen is anders en dus ook een flatteuze foto is voor iedereen anders. Waar mijn goede kant misschien links is, is die van jou rechts. Of waar ik het liefste en profile op de foto sta (bij wijze van spreken bedoel ik hè?) sta jij wellicht het mooiste op de foto recht van voren. Wat het mooiste is is geen wet, maar bepaal je zelf. En erachter komen wat jij het mooiste vindt zul je ook zelf moeten doen: ga van mijn part jezelf een middag fotograferen met de zelfontspanner. Who cares?!

2. Neem een totaalfoto van onder, een close-up foto op gelijke hoogte.

De meningen verschillen hierover, maar dit is wat ik het mooiste vind: een totaalbeeld nemen vanuit ‘kikkerperspectief’ en een close-up beeld of in ieder geval een beeld dichterbij nemen op gelijke hoogte. Wanneer je dit laatste niet doet krijg je vaak donkere foto’s en donkere foto’s als onderkinnen: not nice! Het kikkerperspectief vind ik vaak mooi omdat ik er langer door lijk.


 photo 10tipsomGoedopdefototestaan2.jpg

3.  Houd je gezicht naar het licht.

Als ik in die vier jaar iets heb getraind, dan is het in de zon kijken. Dat is niet zo goed voor je ogen, maar wel verreweg het mooiste op een foto. Dus kan ik het tegenwoordig vrij goed. Ik zeg niet dat jij het ook moet doen, maar je kunt ook je gezicht naar het licht houden, terwijl je met je ogen een andere kant op kijkt: ook dat is mooi. Licht vlakt oneffenheden af = flatteuzer.

4. Houd je kin naar beneden.

Deze heb ik eerlijk gezegd wel een beetje van Miss Doutzen gejat (oké, van Holland’s Next Top Model dan). Het ‘waarom’ weet ik ook niet precies, maar je kin naar beneden houden is vaak inderdaad het meest flatteus. Zorg wel dat je je kin ook enigszins ‘uitsteekt’, want als je hem intrekt terwijl je hem naar beneden duwt krijg je onderkinnengevaar.

5. Buik in, billen in.

Als je van de zijkant wordt gefotografeerd is het het mooiste wanneer je je bekken onder je heupen duwt (ik hoop dat ik het goed zeg?) zodat je buik en billen niet enorm uitsteken. Misschien doe je dit van nature, maar ik persoonlijk in ieder geval niet. Zonder dat je ‘billen naar binnen kantelt’ maak je je namelijk veel dikker/meer zwanger dan je bent!

6. Haar vast? Laat het zien!

Wanneer ik mijn haar vast heb zoals bijvoorbeeld bij deze outfitpostprobeer ik ervoor te zorgen dat mijn hoofd altijd in meer of mindere maten gedraaid is, zodat je mijn staart ziet. Zonder dat je mijn staart ziet ben ik anders zo… kaal! Ik vind het vrouwelijker als je kunt zien (en niet alleen maar kunt vermoeden) dat haar is opgestoken en het staat bovendien lekker speels: zo’n wapperende staart (in dit geval) op de foto.


 photo 10tipsomGoedopdefototestaan1.jpg
Ik vind dat je hier eigenlijk net te weinig staart ziet.

7. Gebruik je handen!

Klinkt raar misschien, maar mijn handen zijn vaak hét ultieme accessoire op een foto en dé manier om af te wisselen: door mijn haar, in mijn zij, langs mijn lichaam, op mijn bovenbeen, in mijn nek: het geeft allemaal weer een heel ander beeld.

8. Doe wél alsof je Mevrouw Kroes bent.

Mooi op een foto staan heeft wat mij betreft ook te maken met een drempel over gaan en over gêne heen stappen. Natuurlijk had ik daar in het begin moeite mee: toen mocht echt niet iedereen zien hoe ik poseerde. Nu kan dat me niets meer schelen: ik ga rustig in een drukke stad staan. Klinkt raar, maar als je dat soort dingen durft dan voel je je vrijer (ook met andere dingen in het leven wellicht, ik kan het dus iedereen aanraden) en dat zie je terug op een foto.


 photo 10tipsomGoedopdefototestaan3.jpg

9. Houd het realistisch.

Klinkt als een tegenstelling op mijn vorige tip, maar ik denk dat de twee goed samen kunnen gaan. Neem wel het (gespeelde) zelfvertrouwen van een model over, maar onthoud daarnaast dat het haar baan is, ze ervoor betaald krijgt en dat ze geselecteerd is uit duizenden. Zij speelt bovendien min of meer een bepaalde rol in een bepaalde setting, terwijl jij gewoon jezelf kunt zijn. Dus als ik jou was zou ik het gewoon lekker realistisch houden.

10. Een mooi mens is een mooie foto.

Ik zeg maar gewoon heel eerlijk dat mijn outfit foto’s (ondanks punt 9) best wel geacteerd zijn, hier en daar. Ik ben dan wel geen model, maar voor mij is op de foto gaan natuurlijk op een andere manier werk. Ik hoop dat je begrijpt dat ik niet altijd spontaan moet lachen als ik midden in een hagelbui zit en ook niet als we haast hebben omdat mijn vriendje bijvoorbeeld naar zijn werk moet (soms ook wel hoor, als ik in de lach schiet van mijn eigen poses of we iets grappigs meemaken). Wat ik wil zeggen is: mensen die mij goed kennen zien nog beter dan ikzelf of ik op een foto welgemeend lach of niet. En natúúrlijk vinden ze dat eerste mooier. Een gelukkig, ontspannen, vrolijk (en iemand die niet té veel bezig is met goed op de foto te staan) mens kan tegen niets flatteus op!En als er een elfde tip was (met dank aan mijn vriendje de “fotograaf” die ik nog even om raad heb gevraagd): gebruik je omgeving. Het mooiste is als deze niet te druk is, zodat jij eruit springt. Maar als je paars haar hebt en je gaat voor een graffititekening staan waar hetzelfde paars in zit, kan dat ook erg gaaf zijn. Speel ermee!

Doe jij iets om goed op de foto te staan? En voor alle dames die dit lezen en die véél beter zijn in fotografie dan ik: wat zou je hier nog aan toe willen voegen (of veranderen)?


Eerste en tweede foto door mij en Bas Visserman. 

Bron derde foto.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties