logo
27 March 2013

10 tips om – Goed op hakken te lopen

Gepost in fashion, overig
Niet omdat ik je de les wil lezen, wel omdat ik je wil helpen: 10 tips om met iets om te gaan, iets beter te doen of om jezelf te ontwikkelen. Because you’re worth it!

Standaard wanneer ik iets schrijf over (hoge) hakken zijn er een paar dames die reageren met: “Leuk, mooi, fijn, etc., máár ik kan daar nooit op lopen”. Standaard reageer ik dan met (jullie weten het volgens mij wel): “Oefening baart kunst!”. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit moeite heb gehad met het lopen op hakken; – niet om op te scheppen- ik ben er altijd al vrij goed in geweest.

 photo GayPride7.jpg

Omdat ‘oefening baart kunst’ wat makkelijk gezegd is misschien, ga ik in deze post 10 tips geven om je wat verder vooruit te helpen (letterlijk!) als je nog wel wat tips en tricks kunt gebruiken op dit gebied.

1. Begin makkelijk

Ligt voor de hand, maar begin makkelijk: kies laarzen in plaats van pumps. Kies een plateau. Kies een blokhak. Laarzen met plateau en blokhak zijn zó makkelijk om op te lopen: zelfs op pantoffels is het nog moeilijker (haha, grapje!). Van daaruit kun je het opbouwen en lopen op steeds ongemakkelijkere hakken proberen.

2. Gebruik (blaren)pleisters

En niet achteraf, maar juist vooraf! Draag je hakken een rondje in huis en voel waar de druk-/slip-/glijpunten zitten. Bij je wreef? Bij je hiel? Bij de bal van je voet? Plak daar pleisters en/of blarenpleisters zodat je blaren en wondjes voorkomt. Dat scheelt zeker de helft van de pijn! Neem er ook een paar mee voor onderweg, om ze te vervangen als dat nodig is.

3. Kies schoenen van goede kwaliteit

Heb ik eerlijk gezegd nooit gedaan, maar als je meer comfort wilt dan vind je die vaak wel bij een betere kwaliteit schoenen. Meer stabiliteit, meer steun, een betere pasvorm, etc. Dit loopt niet alleen makkelijker, maar is ook beter voor je voeten. Echter gaat de verhouding kwaliteit-draagcomfort lang niet altijd op: dé hoge hakken van de wereld – Louboutins- staan erom bekend dat ze verschrikkelijk lopen. Al zijn Louboutins ook vooral duur, ik weet niet of ze kwalitatief zo goed (horen te) zijn.

4. Gebruik zooltjes voor draagcomfort

Ook dit heb ik nooit gedaan, omdat ik het gewoon niet echt nodig vond (heb het wel geprobeerd hoor!). Toch kan het je wel helpen als je lopen op de bal van je voet pijnlijk vindt: zooltjes gebruiken als die van Lady’s Secret. De zooltjes zorgen voor het opvangen van vocht en shock, waardoor je glijden en een branderig gevoel voorkomt.


 photo Shoes-With-High-Heels-Are-Invented-By-A-Ladyquoteswave.png

5. Loop op een makkelijke ondergrond

Dat betekent: iets wat egaal is. Een egale vloer, asfalt of gelijkmatige betegeling zonder ruimte tussen de tegels. Het allermoeilijkste om met hakken op te lopen zijn klinkers in de stad: met name om dat je met een dunne hak tussen de tegels blijft haken. Met een bredere hak kun je als geoefende loper wel met hakken over klinkers lopen. Met dunne hak over klinkers lopen zou ik je sowieso niet aanraden: zelfs als je goed op hakken kunt lopen is het geen pretje en beschadigt het je hakken vaak.

6. Loop ook voldoende op platte schoenen

Door het lopen op hakken verkorten je kuitspieren namelijk, die je weer moet verlengen door plat te lopen. Als je een hele dag op hoge hakken hebt gelopen en ze vervolgens uit doet voel je wat ik bedoel: een trekkerig gevoel in je kuiten dat ook wel de stiletto kater wordt genoemd. Blijf je altijd maar op hakken lopen dan… weet ik niet precies wat er gebeurt, maar in ieder geval ben je nog niet jarig. Én kun je uiteindelijk alsnog niet meer (op hakken) lopen.

7.  Hang iets naar achteren.

Door hakken sta je in een natuurlijke houding iets naar voren, wat je compenseert door wat naar achteren te hangen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar loopt ook makkelijker.

8. Stijl naar beneden? Loop achteruit!

Op mijn laatste vakantie, een paar jaar geleden, moest ik dagelijks een heel stijl stuk (geen trap) naar beneden lopen. Er is echt níets moeilijker dan dat op hakken te doen. Doordat je voeten in hakken al in een ‘naar beneden lopende’-houding staan, moet je zo’n beetje helemáál op je tenen lopen als je ook nog berg af moet. Je compenseert de daling door achteruit te lopen: achteruit berg af en op hakken lopend, loop je eigenlijk weer zo’n beetje plat. Achteruit lo9pen ziet er niet uit, maar is wel véél comfortabeler.

9. Je kunt door je pijn heen lopen

Ik weet niet of dit zo’n goede tip is (ik geef hier niet echt het goede voorbeeld mee…), maar als je echt op hakken wilt (leren) lopen dan is het goed om te weten dat je door je ‘dieptepunt’ heen kunt komen. Mijn ervaring is dat je als je veel pijn aan je voeten hebt en tóch doorloopt, je voeten (of jijzelf?) op een gegeven moment alsnog aan de pijn gewend raken en ze daardoor minder pijn gaan doen. Volgens mij werkt het overigens met elke vorm van pijn zo.


 photo favorietevrouwenschoenenvanmannen.jpg
Laat het niet de reden zijn om op hakken te willen lopen, maar laat het wél interessant zijn om te zien: hoe hoog verschillende modellen vrouwenschoenen scoren in percentage bij mannen.

10. Ben een die-hard.

Hoge hakken zullen nooit sneakers zijn en wat mij betreft is dat prima. Dat op hakken lopen niet voor iedereen heel makkelijk is en enige kracht en een vorm van zelfvertrouwen vereist (je maakt jezelf toch langer/groter en verandert je houding: niet iedereen durft dat), zorgt voor een bepaalde magie rondom de schoen. Geloof dus, als je hakken draagt, niet in sprookjes en weet dat een ‘die-hard’ zijn er hier en daar bij hoort.

Heb je nog meer tips nodig? Serena heeft er nog een paar (inderdaad: als je pumps draagt is het héél belangrijk dat ze strak zitten).

En ohja, en laat ik nog even zeggen dat ik niet verantwoordelijk wil zijn voor gebroken benen, ruggen en nekken, dus de tips ter harte nemen is op eigen risico. Heb ik je nu bang gemaakt? Nee, nee, nee, niet bang zijn! Zelfvertrouwen hebben, weet je nog? Succes!

Kun jij goed op hakken lopen?


 Foto door Jan Neman.

Bronnen afbeeldingen:

 

Quoteswave / Frontaal Naakt

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties