logo
13 March 2013

Schrijfgraag – Hip voedsel vs. hipper voedsel

Gepost in overig, persoonlijk
Alles wat niet met mode of beauty en wel met mijn leven te maken heeft, lees je hier. Inderdaad; omdat ik graag schrijf (en jullie graag lezen?).

Jullie weten al dat ik niet super vooruitstrevend ben op het gebied van gadgets/technologie, maar jullie weten ook dat ik geen echte trendsetter ben op het gebied van eten, toch? Waar een ander vindt dat kleding gewoon leuk moet zijn en lekker moet zitten (en dus niet trendy, van het laatste seizoen, van een speciaal merk…), vind ik dat eten gewoon lekker moet zijn en het liefste niet al te onverantwoord. Je zou dan ook prima uit mijn mond kunnen horen: “Waarom maracarons eten, als de eeuwenoude Digestive koekjes ook goed genoeg zijn?”

Echter, omdat ik vind dat de gemiddelde mens bést wat meer open minded mag zijn tegenover kleding, vind ik dat ik dan ook wat van mezelf mag vragen op het gebied van eten. De uitdaging van deze Schrijfgraag: wat meer open minded worden op het gebied van eten en “hip voedsel”, in dit geval macarons, een serieuze kans geven.

 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel1.jpg
 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel2.jpgNiet eens alleen macarons, maar ook whoopy pie’s (heb jij daar wel eens van gehoord? ik tot voor kort ook niet hoor!). En niet zomaar een kans: zelfgemaakte. Macarons en whoopy pie’s door de hand van moi; als mijn keukenprinses kunsten zich aan mij zouden kunnen bewijzen, that is. Hip voedsel (macarons) vs. hipper voedsel (whoopy pie’s): zou ik vooruistrevender zijn op het gebied van eten dan ik dacht? Zouden de whoopy pie’s me nog beter in de smaak vallen dan de macarons? Of zouden de macarons al te veel gevraagd zijn aan me?

 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel3.jpg
 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel4.jpgIk ontdekte het door middel van twee giftsets van het merk Lékué (“staat voor leuke en praktische producten in de keuken”, aldus de beschrijving): één voor macarons en één voor whoopy pie’s. In de kits zit alles wat je nodig hebt, minus ingedriënten: een receptenboekje, siliconen plate en Decopen.

 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel6.jpg
 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel5.jpgBij de macarons moest ik er duidelijk inkomen. Ik bedoel, de laatste keer dat ik wat bakte waren het deze brownies: letterlijk een piece of cake met de cupcake maker. De keer daarvoor was het een taart die voor kauwgom werd uitgemaakt en de keer daarvoor kan ik me niet eens meer herinneren.

 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel7.jpgHoewel ik macarons maken toch niet inschatten als hogere wiskunde, is het zeker niet voor mensen die zich niet goed kunnen concentreren, niet goed kunnen lezen en/of ongeduldig zijn. Vooral van die laatste heb ik last. Echter, als je één keer met de set hebt proefgedraaid weet je waar de valkuilen zitten en kan er een volgende keer niet veel meer misgaan volgens mij. Het volgende niet in ieder geval, want je bent bij deze gewaarschuwd.

*Te weinig amandelen gebruiken.

*De chocola voor de vulling niet fijn genoeg hakken.

en *De siliconen plate niet op het rooster leggen vóór je ze erop spuit. Dan gebeurt er namelijk het volgende:

 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel8.jpg
 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel10.jpg
 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel11.jpg
 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel9.jpgDe whoopy pie heeft een ander recept dan de macaron en dus moest ik deze tweede keer bakken evengoed mijn aandacht erbij houden, goed lezen en niet te ongeduldig zijn. Toch was merkbaar dat ik al een rondje had proef gedraaid met de macarons: de whoopy’s pies leken er beter door te lukken. Het ging hier alleen nog voornamelijk fout bij de vulling (door een kleine calculatiefout was mijn benodigde poedersuiker al op bij de macarons) en mijn eigen klunzigheid.

 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel12.jpg
 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel13.jpgZe zeggen dat de reis belangrijker is dan de bestemming, maar in de keuken lijkt me toch echt vooral het eindresultaat tellen. Die was prima, want de koekjes waren prima. Ja, ze hadden dikker, luchtiger en krokanter gekund. En ja: de vorm was niet bij allemaal om over naar huis te schrijven. Toch geloof ik dat de kenner er qua smaak en uiterlijk wel degelijk whoopy pie’s in zal herkennen. En zo niet: het zijn koekjes en ze vielen unaniem in de smaak. Bij mij het deeg nóg iets meer:

 photo Schrijfgraag-Hipvoedselvshippervoedsel.jpgEindoordeel:

– Gebruiksgemak: De kits zijn vergelijkbaar (de Decopennen zijn hetzelfde, daarvan heb je er dus eigenlijk maar één nodig) in gebruik, dus de tussenstand blijft gelijk. Tussenstand: 0 – 0 

– Moeilijkheidsgraad: Bij beiden wordt als moeilijkheidsgraad ‘Middel-Hoog’ aangegeven en dat was zeker terecht. Dat betekent ook dat het één niet moeilijker is dan het ander, wat mij betreft. Tussenstand: 0 – 0 

– “Lol gehalte”: Het maken van beiden is ongeveer evenveel werk en even leuk: ik kon hier geen onderscheid in maken. Tussenstand: 0 – 0 

– “Gelukt gehalte”: Ja, hier zag ik wél onderscheid! Ik schreef het al hè: van de macarons was slechts een kruimelige caramel over, terwijl de whoopy pie koekjes best goed waren gelukt. Deze laatste wint het hier dus, maar vooral omdat ik bij de whoopy pie’s al wat meer ervaren was. Tussentand: 0 – 1

– “Smul gehalte”: Ook al waren de macarons minder gelukt dan de whoopy pie koekjes, ze smaakten héérlijk. Wel waren ze ont-zet-end zoet en hadden ze daarmee een hoog word-ik-snel-misselijk-van-gehalte. Toch kies ik qua smaak voor de macarons, als ik moet kiezen. De whoopy pie’s smaakten ook prima, maar ik had er wat minder yoghurt in moeten doen. Tussenstand: 1 – 1

– “Aanraad gehalte”:  De Giftset Whoopy Pie vind ik origineler en dus een hoger aanraadgehalte hebben. Een kado als deze geef je immers aan iemand die van bakken houd en de kans is groter dat hij/zij daar al ervaring mee heeft gezien de populariteit van het “snoepje”. Tussenstand: 1 – 2

Conclusie: nee hoor, hip voedsel produceren is niet te veel gevraagd aan me. Sterker nog: als ik moet kiezen tussen hip voedsel of hipper voedsel, kies ik – zie de eindstand- voor het hippere. Al is het maar omdat het daarbij langer duurt voordat ik weer aan de nieuwe baktrends hoef: volgens Culy.nl moet de grote whoopy pie verovering in Nederland nog beginnen namelijk. Dat betekent dat ik voorlopig nog hip genoeg/ onder (boven?!) de pannen ben!

Heb jij wel eens macarons en/of whoopy pie’s gemaakt? Zou je deze sets van Lékué willen proberen?

Een Lékué Giftset Macarons of Giftset Whoopy Pie is leuk om te geven (de naam zegt het al) en leuk om te krijgen: het gebruiksgemak van de set is goed, terwijl het bakken en laten lukken van je baksels een echte uitdaging blijft (bewijst mijn resultaat). Je vindt ze bij fonq.nl voor €39,95 per stuk. Dat vind ik aan de hoge kant, maar daarvoor heb je wel kwalitatief goed materiaal dat je voor verschillende doeleinden in de keuken kunt blijven gebruiken.


 Foto’s door diverse mensen voor fashionisaparty.com.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties