logo
8 April 2013

10 tips om – Een positieve onlineshopervaring te hebben

Gepost in overig
Niet omdat ik je de les wil lezen, wel omdat ik je wil helpen: 10 tips om met iets om te gaan, iets beter te doen of om jezelf te ontwikkelen. Because you’re worth it!

Het wordt steeds gebruikelijker – kopen op Internet- maar nog voor lang niet iedereen is het normaal. Ik kom nog lezeressen tegen die wel zo “ver” zijn dat ze al tijden blogs lezen, maar níet willen (of mogen) online shoppen.

 photo strategicsalesmarketingosmg.jpgNatuurlijk hoeft dat ook niet – wat jij wilt-, maar een beetje zonde vind ik het wel. Sinds ik online shop is er een wereld voor me open gegaan namelijk. Nu pas weet ik bijvoorbeeld hoeveel tijd het voorheen kostte om in de winkelstraten iets te vinden wat ik wilde: online heb ik het – via Google of niet- áltijd sneller gevonden. Er zijn nog veel meer redenen waarom ik aan online shoppen de voorkeur geef, maar daar gaat deze post niet over. Wel over het jou helpen aan een positieve onlineshopervaring:

1. Bestel samen met iemand anders.

Als je het spannend vindt om online te bestellen kun je de spanning samen delen. Maar niet alleen de spanning: ook verzendkosten!

2. Bezoek internationale webshops.

Ik vind online shops vooral een toevoeging ten opzichte van fysieke winkels doordat internationale merken en winkels erdoor binnen handbereik zijn. Bovendien hebben internationale winkels vaak een veel groter assortiment. Denk aan Zalando (is tenslotte eigenlijk Duits), ASOS en Nelly.com.

3. Check vóór je gaat winkelen de verzendkosten en betaalmogelijkheden.

Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Je wilt niet net je online mandje gevuld hebben, om erachter te komen dat je in de webshop alleen met creditcard – die je niet hebt- kunt betalen (maar misschien kun je er wel één lenen?). Ook wil je niet iets van een paar euro kopen en er vervolgens €15,- aan verzendkosten bovenop moeten betalen. Toch?


 photo cbs2.gif photo cbs.gif
Binnen welke categorie viel/val jij?

5. Bestel bij twijfel meerdere maten (als je achteraf pas hoeft te betalen).

Het is een vrij kleine moeite om de maten die niet passen terug te sturen. In ieder geval is het méér moeite om iets wat niet past terug te sturen en vervolgens een andere maat opnieuw te moeten bestellen (bovendien betaal je dan wellicht meer verzendkosten). En als je achteraf pas hoeft te betalen, hoef je niet 2x zoveel geld te missen als je twee maten bestelt.

4. Zoek handleidingen op voor bijvoorbeeld eBay.

Je hebt online shoppen en je hebt eBayen. eBay is een vak apart en ik zeg eerlijk: niet het makkelijkste vak. eBay vraagt vooral ervaring, máár dan heb je ook wat. eBay is de internationale Marktplaats, maar dan honderd keer fijner, praktischer en beter (if you ask me). Een nadeel is dat eBay dus ook wat ingewikkelder is dan haar Nederlandse zusje. Gelukkig zijn er via Google verschillende handleidingen te vinden die het je een stuk makkelijker maken.


 photo whathappenedinmyworld.png

6. Let op de lijn van het merk, de afmetingen en het materiaal.

In een winkel kun je een kledingstuk zien, voelen ruiken, uitrekken (if you would like to), etc. Dit is het grote verschil met online: daarbij kan dat natuurlijk niet. Gelukkig zijn er online steeds betere en uitgebreidere beschrijvingen (en reviews, die heb je in fysieke winkels dan weer niet!) van het item te vinden, waar bijvoorbeeld het materiaalsoort en de afmetingen in staan. Daarnaast is het slim om naar de lijn of benaming (als die er is) binnen het merk te kijken: “Premium” betekent bijvoorbeeld vaak dat het item van betere kwaliteit is dan reguliere stuks.

7. Check doorverkoopsites.

Wanneer je iets van een bekende keten als H&M, Zara of ASOS koopt is het slim om sites als Marktplaats en eBay (als je je er al aan gewaagd hebt…) te checken: soms kun je het item daar, nieuw of tweedehands, veel goedkoper kopen (maar let op: soms ook veel duurder!).

8. Check kortingscodes.

Een voordeel aan online aankopen doen is dat er voor veel webshops regelmatig kortingscodes circuleren die je korting geven op je bestelling. Zo krijg je op het einde van het bestelproces nog een leuke verrassing! Google gewoon op bijvoorbeeld “H&M kortingscode” en je vindt bijna met zekerheid kortingscodes (check wel even de geldigheid) die je kunt gebruiken.

9. Houd in de gaten wanneer een webshop wordt aangevuld.

Zo kun je artikelen die niet meer op voorraad waren tóch nog aanschaffen. Vaak worden webshops vooral ‘s ochtends en na het weekend aangevuld. Bij H&M maakt het héél veel verschil of je op maandagmorgen 07:00 uur kijkt of woensdagmiddag 16:00. Vooral de salesectie is op maandagochtend drie keer zo groot als op een ander moment.

10. Schrijf je in op nieuwsbrieven.

Zo blijf je op de hoogte van kortingsacties, saleperiodes, nieuwe collecties en andere nieuwtjes die je liever niet wilt missen en leuke aankopen op kunnen leveren.Het klinkt misschien een beetje cru om dit te zeggen, maar je mag dan wel willen wat je wilt: uiteindelijk zul je er toch aan moeten geloven. Er is namelijk geen ander signaal dan dat online shoppen de toekomst is. De andere kant is dat bijna niemand gelooft dat fysieke winkels compleet zullen verdwijnen; alleen in hun huidige vorm. Dus wil je écht niet aan de online shop: geniet er dan nog maar even van dat het (nog) niet hoeft.

Hoeveel procent van wat je koopt koop je online, denk je?


Bronnen afbeeldingen: 

Strategic Salesmarkting OSMG / CBS / What happened in my world

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties