logo
5 May 2013

10 tips om – Kleuren te combineren (in je outfits)

Gepost in fashion
Niet omdat ik je de les wil lezen, wel omdat ik je wil helpen: 10 tips om met iets om te gaan, iets beter te doen of om jezelf te ontwikkelen. Because you’re worth it!

De reden dat veel mensen vaak voor zwart kiezen als ze zich aankleden is volgens mij niet alleen maar omdat ze zwart zo mooi vinden. Soms wel natuurlijk, maar ik geloof dat dit soms ook is omdat ze “bang” zijn voor kleur. Bang om de verkeerde kleurcombinaties te maken of bang om op te vallen. Bij het eerste ga ik vandaag een handje helpen.

1. Maak onderscheid tussen koele en warme kleuren.

Dan pas kun je er namelijk voor kiezen om koele en warme kleuren bewust wel of niet te mixen. Wat koel en wat warm is moet je leren zien, maar versimpeld zou je kunnen zeggen – wanneer je naar de primaire kleuren kijkt- dat blauw koel is, geel warm en rood ertussenin zit. Alles wat tussen rood en blauw zit is daarmee koel, alles wat tussen rood en geel zit is daarmee warm. En alles wat tussen blauw en geel zit dan? Alles wat meer naar blauw dan geel neigt is in principe koel en alles wat meer naar geel dan blauw neigt is in principe warm. Nogmaals: deze theorie is versimpeld. Geel dat naar neon/groen neigt kan bijvoorbeeld tóch koel zijn, ook al is het geel.

2. Kies voor koel, warm of juist een mix.

Als je enig idee hebt gekregen welke kleuren warm of koel zijn, kun je er bewust voor kiezen deze te mixen of niet. Onthoud: twee warme of twee koele kleuren liggen zeker niet per definitie bij elkaar. Rood en geel zijn allebei warm, allebei heel anders, maar geven wel dezelfde warme sfeer. Hetzelfde geldt voor (koel) groen en blauw: allebei koel, allebei anders, maar allebei met eenzelfde, frisse sfeer. Als je je outfit warm óf koel houdt is deze wat eenzijdig, ga je warm geel met koel blauw mixen dan zal je outfit wat ‘completer’ maar ook wat minder ‘duidelijk’ zijn, doordat je niet voor één van de twee kiest. Dit klinkt vaag, ik hoop dat jullie het begrijpen.

3. Kies voor contrasterend of juist niet.

Naast warm en koel kun je kleur natuurlijk ook onderverdelen in contrasteren en niet-contrasterende kleuren. Rood en roze zijn bijvoorbeeld niet contrasterend, maar geel en paars wel. Van contrasterende kleuren krijg je een wat gewaagdere outfit, van niet-contrasterende kleuren een wat rustigere outfit.


 photo 10tipsomkleurentecombinereninjeoutfit.jpg
Welke kleurencombinatie vind jij mooi?

4. Kies niet voor kleuren die nét niet hetzelfde zijn.

Dit is bijna het enige geval waarbij ik vind dat kleuren echt kunnen vloeken; verder vind ik kleurencombinaties meer een kwestie van smaak. Kies geen lichtgeel en íets donkerder (ernaast) of hardrood en vervolgens vaalrood. Tenzij je de twee tinten in je hele outfit doorvoert en dit de bedoeling is: dan kan het weer erg leuk zijn. Maar kies twee bíjna dezelfde tinten niet ‘per ongeluk’ omdat het nou eenmaal het enige geel of rood is in je kast en je daarom denkt dat je deze maar het beste samen kunt combineren, ookal passen ze niet perfect bij elkaar. In dat geval kun je beter voor twee contrasterende kledingstukken gaan.

5. Kies voor fel, pastel of een combinatie.

Naast koel of warm, contrasterend of niet, kun je ook nog kiezen voor een zachte of harde tint. Het kan erg leuk zijn om zachtroze met felroze te combineren, maar ook om compleet in pastel of compleet in felle kleuren (à la colourblocking) gekleed te gaan.

6. Vergeet texturen niet!

Kleur is niet het enige belangrijke wanneer je ‘combineert’: een bijvoorbeeld compleet zwarte outfit kan ook verschillende nuances hebben als je met verschillende texturen speelt. Glad leer, suède, fluweel, zijde, doorschijnend: het kan allemaal zwart, maar allemaal heel anders zijn.

7. Zwart en wit zijn het veiligste van allemaal.

Niet alleen zwart dus: wit ook! Oké, zwart is nóg iets veiliger (een zwarte legging is inderdaad flatteuzer dan een witte, zeker als je stevige benen hebt), maar wit is qua kléúr niet minder. Wit en zwart zijn eigenlijk geen kleur, maar ik bedoel dat wit, net als zwart, met elke kleur te combineren is en je met een combinatie van één van de twee met een andere kleur  haast nooit de fout in kunt gaan. Juist omdat het geen kleuren zijn. Let op: dit geldt niet voor grijs! Grijs is wel degelijk een kleur, die zowel warm als koel kan zijn (hangt ervan af of de tint meer naar bruin of meer naar zwart neigt) en die dus ook eerder ‘net niet’ zal staan. Van deze info trekken jullie je echter niets aan, toch? Het is wat basisinformatie, maar no need to feel save als het om kleur gaat.

8. Gemeleerd is veiliger dan niet gemeleerd.

Een blauwe katoenen legging is blauw, niets meer en niets minder. Een tweed jasje met verschillende garen kan echter zowel roze, beige, wit en goud zijn: van een afstandje wordt dit een mengelmoeskleur die makkelijk met een andere kleur/met een ander kledingstuk ‘meekleurt’. Hierdoor is denim ook zo goed met alle kleuren te combineren: het is vaak geen 100% egaal vlak. Zelfs in de meest egale wassing zit iets gemeleerds. Hier zie je van een afstandje dan wel niets meer van, het maakt toch dat denim nooit een ‘harde’ kleur is.

9. Bij twijfel wél doen.

Niet omdat ik je voor schut de straat op wil laten gaan, maar wel omdat je ervan leert om dingen te proberen waar je niet helemaal zeker over bent. Natúúrlijk ga ik ook niet elke dag de deur uit met het gevoel dat ik de meest perfecte outfit ooit aan heb. Wel ga ik de deur uit met het gevoel dat ik mijn best heb gedaan (als ik dat gedaan heb). Aan het einde van de dag heb ik dan vaak wel een idee gekregen van of iets voor herhaling vatbaar is voor mij. Dit idee krijg ik door het mezelf een paar keer in de spiegel zien en wel/niet aan het beeld wennen tot de reacties van anderen op hoe ik eruit zie: jezelf kleden is een erváring, maar alleen als je de grenzen enigszins opzoekt.


 photo 10tipsomkleurentecombinereninjeoutfits-2.jpg
Je bent nooit te oud om kleuren te combineren.

10. Niets moet, alles mag!

Sommigen mensen vinden bruin en zwart lelijk. Of roze en oranje. Sommigen mensen vinden zélfs een combinatie met zwart niet kunnen: geel met zwart (bijen!) of roze met zwart (Yara is er zo één). Het kan en het mag wel degelijk: wie zou bepalen van niet? Echter, iedereen heeft een andere smaak en het is hartstikke gezond niet elke kleurcombinatie mooi te vinden (al ben ik aardig ongezond, in dat geval…). Wanneer je hoort dat een kleurcombinatie niet mooi is, zie dat dan vooral als opvatting en niet als voorschrift. Er zijn geen voorschriften, maar wel enigszins richtlijnen of ‘handvatjes’, waardoor je er door kleur(en) flatteuzer of sprekender uitziet. Ik kan iedereen aanraden die, naast haar eigen mening, vooral te gebruiken. Een paar ervan heb ik je nu geprobeerd te geven.Tot slot: kleur is een ontzettend moeilijk en subjectief onderwerp, dus er ‘tips’ voor geven is het lastigste ooit. Kleur heeft wat mij betreft heel veel te maken met gevoel en er hele theorieën over schrijven (wat ik net heb gedaan) heeft met dat gevoel niets te maken. Toch hoop ik dat, ‘wanneer je het gevoel hebt dat je het gevoel niet hebt’, je wat kunt met mijn tips. En niet alleen voor je outftis: kleur kun je natuurlijk ook combineren in kunst, decoraties, interieur en nog veel meer.

Welke kleuren combineer jij graag?


Bronnen foto’s: 

JulepThe Women’s Room

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties