logo
8 June 2013

Fetishism In Fashion

Gepost in fashion

Ik schrijf bijna nooit over musea, tentoonstellingen en andere artistieke evenementen en to-do’s op het gebied van mode, omdat het mijn belangstelling niet zo heeft (dat wil niet zeggen dat als het op mijn pad komt ik het niet kan waarderen) en ik gok dat dat voor de meesten van jullie ook geldt. Correct me if I’m wrong.

Echter, de allereerste MoBA (oké, de Mode Biënnale bestond al, maar gaat nu dus verder onder een andere naam) kan ik natuurlijk niet aan me – aan jullie- voorbij laten gaan. In de eerste plaats omdat het waarschijnlijk het meest grootschalige evenement (of eigenlijk een overkoepeling van evenementen) is op modegebied en op de tweede plaats omdat het in mijn woonplaats Arnhem gehouden wordt.

 photo moba2013.jpgMoBA start vandaag – 8 juni- en duurt nog t/m 21 juli. Dat klinkt lang, maar ik weet uit ervaring dat je daardoor gaat denken: ‘ik ga nog wel een keer’ of ‘ik zie het wel’, waarna je simpelweg te laat bent. Mocht je dus plannen willen maken om naar Arnhem af te reizen (als dat nodig is), dan zou ik dat zo snel mogelijk doen.

Het thema van deze MoBA is fetisjisme (officieel ‘Fetishism In Fashion’, vandaar de titel). Niet het meest voor de hand liggende thema waarschijnlijk, als je denkt aan mode, en het klinkt ook niet als de vrolijkste. Toch vind ik het thema vrij logisch als je de uitleg ervan leest:  “Het fetisjistische uitgangspunt van de biënnale gaat verder dan alleen de seksuele lading die bepaalde kleding en accessoires willen uitstralen. Het gaat om de vaak emotionele en soms obsessieve band die we hebben met ons voorkomen. Op bewuste en onbewuste wijze communiceren we door middel van ons uiterlijk met elkaar. We hebben lievelingskledingstukken, favoriete kleuren en accessoires die we verzamelen. De mens kleedt zich aan en laat zich daarbij leiden door intuïtieve en schijnbaar irrationele processen“.

Er is nog veel meer te schrijven en te vertellen over de MoBA (bijvoorbeeld wát er dan zoal allemaal te doen is), maar het lijkte me het beste om jullie daarvoor gewoon naar de website te verwijzen. Wie wil, kan via de site het programma en meer achterliggende en/of praktische informatie vinden en waar nodig tickets kopen. 

Eerlijk gezegd moet ik me er echt toe zetten me in de MoBA te verdiepen. Waarom ik dat graag wil heb ik in de intro al door middel van twee redenen omschreven. Nadat de Mode Biënnale twee jaar geleden nogal flopte heb ik er geen goede associaties meer bij. Ook het vrijwilliger zijn, tijdens de Mode Biënnale van 2009, was geen leuke ervaring (denk: op bloedhete doordeweekse middagen voor een expositiehokje zitten om er de wacht over te houden, terwijl er niemand komt). Echter, ik geloof wel dat deze new and improved versie het waard is (al is het maar om topvrouw Lidewij Edelkoort, die deze editie organiseert).

 photo lidewijedelkoortmoba2013.jpgMocht de hele MoBA je alsnog totaal niet trekken, dan is er nog een goede reden om deze zomer naar Arnhem te komen: tijdens de zes weken waarin de MoBA gehouden wordt is het namelijk elke zondag koopzondag in Arnhem!

Tot slot wil ik je nog even attenderen op een te gekke actie die dé schoenwinkel van Arnhem, Smits, organiseert in dit kader. Om de MoBA te vieren krijg je nog t/m morgen, 9 juni, 50% korting op álle tassen en schoenen (dus ook van de huidige collectie) van designermerken als Prada en Dolce & Gabanna. Zowel in de webshop als in de winkel in de Jansstraat in Arnhem geldt deze actie.

 photo mobaschoen.jpgIk weet wel dat deze merken met 50% korting nog geen euroknallers zijn, maar mocht je jezelf ooit eens een designerpaar beloofd hebben of misschien al wel een tijdje bijvoorbeeld een paar Prada’s op het oog hebben, dan is dit het moment om je slag te slaan. Via deze link vind je meer informatie en de voorwaarden van de actie.

Ga jij de MoBA bezoeken?

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties