logo
3 September 2013

Opening – TOPSHOP in de Bijenkorf in Amsterdam

Gepost in fashion

Sinds gisteren is de Engelse keten TOPSHOP ook (weer) in Nederland gevestigd, en wel als shop-in-shop op de eerste verdieping van de Bijenkorf in Amsterdam. TOPSHOP kun je kennen van reizen naar het buitenland -want de keten is gevestigd in heel veel landen, hier vind je welke- of van hun webshop. Ik schreef  trouwens ‘(weer)’ omdat de keten eerder al een shop-in-shop had in SPRMRKT.  Deze is enkele maanden geleden gesloten; iets waar ik toen niet erg van opkeek. SPRMRKT is een winkel met bijzondere, duurdere merken en naar mijn mening is TOPSHOP daar net wat te toegankelijk voor. Ik bedoel: bij SPRMRKT zou ik uit mezelf niet binnen stappen en me gemakkelijk voelen, maar bij TOPSHOP wel. Bovendien was – heb ik begrepen- was de shop-in-shop in SPRMRKT heel klein, waardoor deze niet eens echt interessant was voor TOPSHOP liefhebsters.

Ik was erbij, gisteren: bij de opening van de nieuwe (top)shop-in-shop. Terwijl ik de een stuk grotere dan voorheen (150 vierkante meter) en drukke TOPSHOP shop-in-shop bekeek, en ondertussen al wringend tussen de menigte door mijn best deed foto’s voor jullie te maken, had ik óók nog wat ruimte in mijn hoofd over om na te denken over hoe ik TOPSHOP aan jullie zou beschrijven. Voor wie TOPSHOP niet (goed) kent, bedoel ik. Ik kwam uit bij ‘Primark, maar dan meer trendy, meer exclusief en duurder’.

Hoewel er in Engeland grote TOPSHOP filialen zijn, halen die het zeker niet bij de omvang die een Primark filiaal kan hebben. En hoewel Primark als vrij trendy wordt gezien is dit toch echt een keten voor de massa, terwijl TOPSHOP meer een keten is voor dames die zichzelf zouden bestempelen als “fashionista”. De kleding van TOPSHOP is minder toegankelijk dan die van Primark, oogt luxer en is kwalitatief beter. Waarom TOPSHOP me dan aan Primark deed denken, gezien al die verschillen?

Om te beginnen door de drukte die gisteren, op z’n Primarks, veroorzaakt werd door deze opening (maar goed, dat deed H&M nog veel meer toen zij opende op de Dam en deze opening was niks vergeleken bij de hysterische opening van Primark Almere). Daarnaast omdat TOPSHOP natuurlijk, net als Primark, uit Groot Brittannië komt. En verder omdat ze allebei trendy zijn (de één dus meer dan de ander), een snel wisselende collectie hebben en gewoon heel populair zijn bij dames die minder te besteden hebben of minder willen besteden, dan – bij wijze van spreken- een chef mode van -opnieuw, bij wijze van spreken- ELLE, maar er minstens zo “hip” uit willen zien. Niet dat een chef mode van ELLE zich per definitie te goed voelt voor Primark of TOPSHOP, maar you’ll get my point.

Ik heb al weer veel vaker de woorden ‘hip’ en ‘trendy’ gebruikt dan me lief is (nogmaals: een fijn synoniem is meer dan welkom, en nee: ‘fashionable’ vind ik niet fijn), dus laten we overgaan op de foto’s die ik maakte!

 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam2.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam3.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam5.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam4.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam6.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam7.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam8.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam9.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam10.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam11.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam15.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam12.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam13.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam16.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam17.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam18.jpg
 photo OpeningTOPSHOPindeBjienkorfinAmsterdam19.jpgNiet te vergeten is er gisteren niet alleen een TOPSHOP, maar voor het eerst ook een TOPMAN geopend: de mannelijke variant van TOPSHOP. Ik heb van TOPMAN geen foto’s gemaakt, omdat ik me op mijn blog niet richt op mannenmode. De TOPMAN shop-in-shop is een aparte shop-in-shop en, zoals dat gaat met mannenafdelingen, net wat kleiner dan de shop-in-shop van TOPSHOP: 140 vierkante meter.

Helaas is er, voor zover ik weet, nog niets bekend over of TOPSHOP in de toekomst uit zal breiden met meer shop-in-shops (of misschien zelfs eigen winkels) in ons land. Ik schrijf dit maar vast op, want die vraag hadden jullie vást al paraat. Ik neem aan dat dit afhangt van in hoeverre deze shop-in-shop een succes zal worden.

Ik denk dat een samenwerking met de Bijenkorf voor TOPSHOP beter is dan met SPRMRKT, maar nog steeds was het naar mijn idee beter geweest om gewoon een eigen winkel te openen. Ook voor de Bijenkorf in Amsterdam geldt (waar het wemelt van de Louis Vuitton en Hermès) dat ik er niet zomaar naar binnen stap en dus verwacht ik ook niet dat ik deze -toch vrij dure, zie de webshop voor prijzen- TOPSHOP snel weer zal bezoeken als ik in Amsterdam ben. Als ik de winkel in (bijvoorbeeld) de Kalverstraat zo binnen zou kunnen lopen, zou ik dat vast en zeker wél doen. Al is het maar omdat ik er dan graag even inspiratie op kom doen. Zo’n eigen winkel is gewoon een stuk laagdrempeliger dan een shop-in-shop op een eerste verdieping. Al moet ik hierbij vermelden dat ik sowieso niet zo’n shop-in-shop fan ben.

Wil je trouwens ook nog bewegend beeld zien van de opening gisteren? Hier vind je een filmpje.

Ben jij blij met deze TOPSHOP? Waarom wel/niet?


Foto’s door mij.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties