logo
3 June 2014

Wat ik heb geleerd over fotografie

Gepost in overig

fotografie, canon eos 1200d, canon companion app, ISO, diafragma, full body fotografie, direct zonlicht, outfit foto's, kunstvorm


Voordat ik blogde was ik nooit met fotografie bezig. Ik maakte wel eens een foto, maar een foto maken is nog niet met fotografie bezig zijn natuurlijk. In de afgelopen vijfenhalf jaar is dat nogal veranderd. Vooral de afgelopen paar jaar ben ik dagelijks met fotografie bezig geweest voor mijn blog en zeker toen ik met Chantal samenwerkte heb ik veel (van haar) over fotografie geleerd.

Om te beginnen dat fotografie een kwestie is van experimenteren. Het is niet voor niets een kunstvorm. Net zoals voor mode, schilderen en alle andere kunstzinnige vormen van creëren geldt: er zijn geen regels. Zeker voor mensen zoals ik -die het technische aspect van fotografie niet het leukste aspect vinden en er dus niet de voorkeur aan geven om alle instellingen van A tot Z uit haar hoofd te leren- is het belangrijk om gewoon te dóen. En vervolgens te kijken, niet te vergeten. Probeer en experimenteer en bekijk vervolgens wat het resultaat is en wat je van het resultaat vindt. 

Hoewel er geen regels zijn, heb ik wel voor mezelf ‘richtlijnen’ die me helpen foto’s te maken waar ik tevreden over ben. Hoe meer er op de foto komt, hoe onscherper ik de achtergrond wil hebben bijvoorbeeld. Daarmee bedoel ik: wanneer je nagellak heel close-up fotografeert, springt de nagellak er al gauw uit op een foto. Maar wanneer ik mezelf van top tot teen fotografeer is het vaak niet zo dat ik vanzelf uit de foto spring. Als ik bijvoorbeeld een zwarte outfit aan heb en er staat een felgroene auto tien meter verderop op de achtergrond, dan zal die auto uit de foto springen als ik de achtergrond niet onscherp maak. Dat is niet wat ik wil: mijn outfit moet eruit springen. Daarom zorg ik bij full body fotografie voor een zo laag mogelijk diafragma; een lage diafragma is wat voor veel scherptediepte (een onscherpe achtergrond) zorgt.

Verder denk ik dat het belangrijk is in fotografie om compromissen te sluiten. Ik schreef net dat ik bij outfitfoto’s graag gebruik maak van een zo laag mogelijk diafragma, maar dit is niet zonder nadelen. Laatst sprak ik fotografe Sabine Metz en zij vertelde mij dat bij een heel laag diafragma vaak het gezicht onscherp wordt, waardoor je beter voor een nét wat hoger diafragma kunt kiezen. Je achtergrond is dan misschien iets scherper, maar jijzelf gelukkig ook! Ook op het gebied van ISO (lichtgevoeligheid) zul je wel eens compromissen moeten sluiten. Zo is het voordeel van een hoge ISO dat je bij donker weer alsnog lichte foto’s kunt maken, maar het nadeel is dat hoe hoger je je ISO zet, hoe meer (kans op) ruis in je foto. Je zult dus de balans moeten vinden wanneer je je ISO instelt en moeten kiezen voor een ISO waarde waarbij de foto licht genoeg is, maar niet te veel ruis in zich heeft.

Vergeet ook niet het belang van licht! Een foto in de schaduw is compleet anders ten opzichte van een foto in de zon. En een foto met direct zonlicht is weer compleet anders dan een foto met tegenlicht. Ook maakt de stand van de zon veel uit. Bij een lage zon (aan het begin en einde van de dag) krijg je een heel andere lichtinval dan bij een hoge zon (midden op de dag).

fotografie, canon eos 1200d, canon companion app, ISO, diafragma, full body fotografie, direct zonlicht, outfit foto's, kunstvorm

Dit zijn slechts een paar dingen die bij fotografie komen kijken, fotografie is niet voor niets een vak. Echter, ik geloof dat het met de ontwikkeligen van tegenwoordig echt voor iedereen weggelegd is om mooie foto’s te maken. Camera’s worden steeds makkelijker en toegankelijker en er worden apps op de markt gebracht die je helpen bij het maken van een mooie foto. Zo heeft Canon nu de EOS 1200D Companion app. De app is een interactieve gids die je uitlegt wat de knoppen van de 1200D betekenen, die je de basisprincipes van fotografie uitlegt en die je helpt een oplossing te vinden voor je fotografieprobleem. Wanneer je dus op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera en je meer in fotografie wilt gaan verdiepen is de Canon EOS 1200D camera in combinatie met de Companion app een goede keus.

Veel fotografieplezier!– Dit is een advertorial –

Bovenste foto door Natide Ooink.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties