logo
28 February 2015

Wat ik inmiddels heb geleerd over shapen en contouren

Gepost in beauty

Wat ik inmiddels heb geleerd over shapen en contouren, shapen, contouren, contouring, shaping your face, contouring your face, dept in your face, contour tutorial, contour kit, contour brush, contour pale skin, cream contour, powder contour, make-up studio shaping box, anastasia beverly hills contour kit, beautyblog, fashion blog, fashion blogger, highlighter, contour tips, contour tutorial, contour editorial

Ik ben zeker geen expert op het gebied van het shapen en contouren van je gezicht, maar nu ik een paar maanden bezig ben met experimenteren op dit gebied heb ik best wat ervaringen opgedaan. Ook omdat ik ondertussen heel wat contourfilmpjes en -posts heb bekeken en gelezen van anderen – ik wil niet doen alsof ik het onderstaande allemaal zelf verzonnen en uitgevonden heb ;-).

Het leek me leuk de tips/ervaringen die ik heb met jullie te delen (vul ze ook vooral aan in de reacties!), dus there you go.

Zorg voor geschikte kwasten.

Wat ik ontzettend stom vind is dat het hele Internet vol staat met contour kits en contour tutorials, maar dat er nergens contour kits in de vorm van kwasten te koop zijn en dat bij de tutorials nooit genoemd staat welke kwasten je moet gebruiken. Ik bedoel: hallo, in 2015 is toch wel duidelijk dat kwasten net zo belangrijk zijn als make-up zelf? Na wat experimenteren hier en daar gebruik ik tegenwoordig een ‘contour brush’ (of een niet te dikke schuin afgesneden blush kwast of zoiets dergelijks) langs mijn gezicht, kaaklijn en onder mijn jukbeenderen en iets als een blending kwastje of concealer kwastje (of allebei) voor mijn neus.

Begin gelijk met blenden. Of niet.

Hier zijn de meningen over verdeeld. Ik begin niet gelijk met blenden als ik mijn contourlijnen heb gezet en er zijn mensen die dit ook juist aanraden, maar er zijn ook mensen die dit afraden. Als je eerst over je hele gezicht lijnen zet en ze daarna pas gaat blenden dan blenden ze moeilijker en houd je dus een sterkere lijn over. Als je gelijk begint met blenden wordt je contour meer een “vlek” dan een lijn, wat subtieler is, maar ook vlekkerig kan lijken. Experimenteer hiermee, zou ik willen zeggen, en kijk wat jij het prettigste/mooiste vindt.

Breng de contour poeder/cream op je wangen wat hoger aan dan je op de meeste tutorials ziet.

Vind ik persoonlijk mooier, maar probeer en oordeel zelf. Ik houd ongeveer de hoogte van de contourlijn aan die je op deze foto ziet.

Blend de lijn op je wangen naar boven toe.

Dikke kans dat je deze tip al vaker gelezen of gehoord hebt, want hij wordt vaak genoemd (en niet zonder reden!). Eerder blendde ik de hele lijn weg in een soort van waas, maar ik vind het mooier om het onderste deel van de lijn wat strak te houden en het bovenste deel van de lijn naar boven toe weg te blenden.

Breng een licht poeder/een lichte cream aan onder de contourlijn op je wangen.

Dit is iets waar je van moet houden, maar ik doe het wel eens als ik de lijn op mijn wangen wat meer aan wil zetten.

Bij een warmere tint is meer blenden verstandig.

Een contourkleur moet een schaduw kunnen zijn, daarom werkt een koele bruine-/astint het beste als contourkleur. Echter, soms smokkel ik wel eens met een warmere tint (omdat ik die nou eenmaal in mijn contour kits heb zitten). Als jij dat ook wil doen is het wel belangrijk dat je écht goed blendt. Anders lijkt je contour namelijk meer een te donkere foundation in plaats van een schaduw. Als je dus een matte, warme bronzer wilt gebruiken om mee te contouren, ga dan voor een subtiele contour. Wil je een sterke, aanwezige contour, dan zou ik echt een koele tint gebruiken (zoals bijvoorbeeld mijn favoriet: NYX Powder Blush in Taupe)

Breng doorzichtig poeder aan nádat je je gezicht geshaped hebt.

Regelmatig doe ik dit nog automatisch “verkeerd”: ik breng eerst foundation, concealer en translucent poeder aan en ga vervolgens aan de slag met contourpoeder. Poeder wegblenden over een andere poeder werkt echter niet goed en bovendien blijft het contourpoeder beter zitten als je je doorzichtige poeder óver je contourpoeder aanbrengt in plaats van eronder.

Met foundation kun je te veel contouring corrigeren.

Ik gebruik vaak de Beautyblender of een buffing kwast voor mijn foundation en als ik vind dat ik te veel contourpoeder heb gebruikt dep (niet vegen, dat wordt lelijk!) ik met één van de twee voorzichtig over het poeder om mijn shape wat ‘zachter’ te maken. Ik gebruik hiervoor gewoon het restje foundation dat nog in de blender of op de kwast zit en voeg geen foundation toe (als dat nodig is kun je beter opnieuw beginnen).


Ben jij eigenlijk een fanatieke ‘contourder’? Of doe je het nooit/alleen soms?

Bronnen foto’s:
Harpers BazaarVOGUE RussiaVolt Café

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties