logo
8 August 2015

Groot versus klein

Gepost in behind the blog

grote blogs, populaire blogs, grote blogs nederland, kleine blogs, fashion is a party, behind the blog, column, mascha beautygloss

dit artikel: een column waarin gesteld wordt dat kleine blogs beter zijn dan grote blogs. Er kwam ontzettend veel respons op: in de reacties was bijna iedereen het eens met de schrijfster. Op Twitter vond Debbie van Beautyscene het afgeven op de grote blogs door kleine bloggers daarentegen ‘naar gedoe’. Ik vind het een interessante kwestie en voel me geroepen er mijn zegje schrijfje over te doen.

In het artikel lees ik: “Beautygloss heeft meer dan 400.000 abonnees, terwijl Beautycloud er ‘slechts’ 975 heeft. Als ik deze video’s met elkaar vergelijk snap ik niet hoe het verschil in volgers zó groot kan zijn”. Hoewel ik de video van Beautycloud er beter uit vind zien, snap ik zeker wel waarom Beautygloss zoveel meer abonnees heeft. 

Allereerst: Mascha van Beautygloss is gewoon héél veel langer bezig. Dat is de meest simpele en praktische reden. Ten tweede is Mascha een stuk ouder, waardoor ik denk dat er meer tegen haar op gekeken wordt. Hoewel er genoeg jonge bloggers zijn waar óók heel erg tegenop gekeken wordt, dus dit argument is niet per se plausibel. Ten derde denk ik dat Mascha’s “gebrek aan professionaliteit”, zoals dat in het artikel wordt omschreven, juist haar kracht is: ze blijft op haar manier dichtbij haar kijkers. Mascha filmt inderdaad al jaren in haar slaapkamer en ik denk niet dat het een populaire zet zou zijn als ze haar video’s in een gelikte studio op zou gaan nemen om maar “professioneler” te zijn. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen tussenweg is tussen de twee.

Waar ik me aan stoor in het artikel en de reacties erop, is dat ze vol zitten met oordelen. Het is niet mijn bedoeling om het artikel af te kraken en een (verdere) rel te veroorzaken, maar ik voel echt de behoefte om op te komen voor in dit geval Mascha. Ik weet dat het gaat om een column en dat het daarbij soms “nodig” en zelfs gewenst is om op een wat felle manier je punt te maken, maar als dit op de man wordt gespeeld en ten koste van één specifiek persoon gaat, dan heb ik daar moeite mee.

Zo lees ik: “Waar ik me bovendien nog het meest aan erger: MAAK VERDORIE JE MAKE-UP LOOK AF! Je bent een beautyblogger of je bent het niet. Mascha bewijst steeds meer dat zij er dus GEEN is”. Waar staat dat je geen beautyblogger bent als je je make-up look niet afmaakt? Het is geen objectieve regel en dus hoef je iemand er ook niet objectief op af te rekenen. 

Iets anders: “Ik verbaas me echt dat merken niet méér investeren in de kleine, maar kwalitatief betere blogs”. Mijn visie: merken zijn er niet om in bloggers te investeren. Dat is hun taak niet en daar hebben zij geen belang bij. Als zij producten opsturen naar een blogger, dan is dat omdat zij denken direct of indirect er van die blogger genoeg voor terug te krijgen (met name publiciteit). Zij sturen geen producten uit omdat ze denken dat dat een goede investering is. Waarom zouden ze investeren in een blog? Ze hebben er toch geen aandelen in? 

Verder: “Wat ik eigenlijk wil zeggen met dit artikel is dat de grootste bloggers van Nederland al lang niet meer de beste bloggers van Nederland zijn”. Ook deze zin lijkt weer gebaseerd op een regel in een wetboek, terwijl er toch echt niemand is die bepaalt wie de beste bloggers van Nederland zijn.

“Het is oneerlijk dat de grote blogs als Beautygloss alle aandacht krijgen, terwijl zij dit hedendaags – op basis van content kwaliteit – helemaal niet meer verdienen”. Hoezo oneerlijk? Zoals Debbie schrijft: als lezers hebben wij de macht! Het is niet zo dat er een jury is die bepaalt wie de meeste bloggerpunten krijgt. Wij bepalen met elkaar dat Beautygloss het meest populair is en dat lijkt me een hele democratische en daarmee eerlijke beoordeling.

Bovendien: ik vind niet dat we, als om het bloggers gaat, opeens moeten doen alsof alles om kwaliteit gaat. Is het niet al eeuwenlang zo dat mensen heel vaak niet de voorkeur geven aan kwaliteit? Denk aan eten, muziek en TV-programma’s: wat het populairste is, wordt over het algemeen niet als het kwalitatief beste gezien. In GTST zitten niet de allerbeste acteurs, de plofkip is nog lang niet “uitgestorven” en in de Top 40 staan niet per se de mensen die wereldwijd het meest muzikaal zijn. 

Persoonlijk vind ik dat je “grote” blogs niet kan vergelijken met “kleine”. De “grote” bloggers zijn namelijk niet zozeer bloggers meer, maar zakenvrouwen die aan het werken zijn aan een imperium (event, boek, kledinglijn, etc.). Die heel erg veel meer op hun bordje hebben dan de kwaliteit van een foto. Mascha functioneert op een heel ander level dan een “kleinere” blog, daar ben ik van overtuigd. Zij is in verhouding veel meer bezig met het maken van strategische, zakelijke keuzes, dan met uitvoerende werkzaamheden. Dat doet ze helemaal zelf en daar hoeven we zeker geen medelijden mee te hebben. Dat mag je als arrogant of “te commercieel geworden” zien, maar ik ben juist trots dat iemand het op eigen kracht (en zonder voorbeeld, want dat voorbeeld is zij zelf) zover schopt. Bovendien weet ik zeker dat Mascha een ontzettend belangrijk boegbeeld is voor al die “kleinere” bloggers die na haar komen. Het doet me zeer dat de mensen die als pioniers ooit voor alle bloggers na hen de paden hebben schoongeveegd, daar op deze manier voor worden bedankt. Met opbouwende kritiek en goede tips is niets mis, maar wat mij betreft is dit geen “herinnering” voor Mascha, maar een lelijke schop.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties