logo
10 February 2012

Personal shopping – Apeldoorn met Annigjen

Gepost in fashion, overig

Afgelopen zaterdag ging ik een ontzetend leuke uitdaging aan, al zeg ik het zelf. Een tijdje geleden kwam ik op Twitter met Annigjen (wellicht bekend bij je door het blog blogginbeauties.nl) in gesprek over het onderwerp ‘Apeldoorn’. Apeldoorn is toch redelijk dichtbij Arnhem (waar ik woon), maar ik was er nog nooit geweest! Annigjen woont in Apeldoorn, en zo kwam ik ineens op een idee…

Wat als Annigjen mij nou wat van Apeldoorn liet zien, en ik haar wat personal shopping aan zou bieden? Annigjen was enthousiast, en zo ontstond er een nieuw, leuk initiatief door de kracht van Twitter! Ook al vond ik het wel spannend mijn hulp aan te bieden, na mijn opleiding tot imago styliste wist ik wel dat ik het kon. Dit was echter voor het eerst dat ik personal shopping praktijken buiten mijn opleiding opvoerde!

Ik vond het voornamelijk leuk om te doen, omdat ik niet alleen Annigjen er wellicht mee kon helpen – vooral ook jullie! Voor mij was dan ook een ‘voorwaarde’ dat er een leuk verslag zou komen om met mijn jullie te delen. Natuurlijk is zo’n fotoverslag heel anders dan naast mij door de stad lopen, maar ik denk dat het heel goed is dat er op fashionisaparty.com genoeg ruimte is om wat breder naar kleren te kijken, dan alleen naar mijn persoonlijke smaak. Op mijn opleiding tot imago styliste heb ik geleerd mijn persoonlijke smaak van objectief advies te scheiden. Daarmee wil ik maar zeggen: iets mooi vinden, is iets anders dan dat iets flatteert. Je kunt je kleden zoals jij het mooi vindt, terwijl het je niet flatteert. Ik kan iemand flatterend aankleden, terwijl het niet mijn persoonlijke smaak is, snap je? Imago styling gaat erom dat de binnenkant met de buitenkant klopt – dus dat ik (in dit geval) iemands persoonlijkheid het best tot uitdrukking weet te brengen in haar kleding.

Annigjen was dus mijn model of the day. Al eerder had ik van Annigjen het compliment gekregen dat ze veel inspiratie haalde uit mijn blog. Na wat over en weer gemaild te hebben, en nadat Annigjen een intake formulier (met wat vragen over haar stijl, zelfbeeld etc., zodat ik me enigszins kon voorbereiden) had ingevuld, wist ik echter dat er nog meer ‘winst’ uit haar te halen was. Onder andere door haar kijk op kleding te verruimen, zodat voor haar fashion ook meer een party wordt.

Om jullie wat achtergrond informatie over Annigjen te geven, komt hier wat informatie uit haar intake formulier:

Annigjen is 37 jaar en 1.82. Ze laat me weten dat ze redelijk veel moeite heeft met haar lengte, omdat veel dingen al gauw te kort zijn. Daarnaast vindt ze haar buikje (ik zou nu zeggen: welk buikje?) vervelend. Ze vindt het lastig iets nieuws uit te proberen (good for me in dit geval!), en weet niet goed hoe ze jurkjes buiten de zomer om moet combineren. Haar ogen, verhoudingen, benen en borsten vindt ze mooi aan zichzelf, en ze houdt niet van naveltruitjes, 7/8 broeken en andere varianten van ‘(te) kort’. Ze geeft aan dat ze geen zakelijke uitstraling wil, overal en nergens winkelt, en redelijk veel verschillende kleuren draagt.

Tijd om te gaan kijken of ik iets met die informatie kon!

Photobucket
Eventjes lopen vanaf het Centraal Station, en je loopt het centrum van Apeldoorn in.

Photobucket
We beginnen gewoon bij de eerste winkel die we tegenkomen: Mango. Annigjen is hier nog nooit geweest, maar de winkel schijnt er ook pas sinds kort te zijn.

We lopen wat rond. Ik probeer te kijken hoe Annigjen kijkt, en naar welke dingen ze grijpt. Ik pak zelf wat dingen om daar haar mening over te vragen en er volgens mijn eigen ideeën over te geven. We zitten nog in de aftastende fase.
Al vrij snel komen we op het onderwerp ‘kleur’ uit, wat ik zelf een hele belangrijke vind. Grofweg kun je vrouwen onderverdelen in ‘koude’ (bijv.: hard blauw, groen, zwart, wit, turquoise, groen/geel) en ‘warme’ (bijv.: bruin, camel, roomwit, geel, cognac, geel, oranje) types. Er zijn wel kenmerken om te herkennen wat voor type iemand is, maar ik wil jullie juist niet te veel regels aanpraten. Kijk gewoon goed naar jezelf en kleuren, en probeer het op gevoel te doen: negen van de tien keren zul je al voor de tinten kiezen die je mooi staan, als je er maar bewust oog voor hebt.

Voor Annigjen gold ook dat ze voor het grootste gedeelte al de kleuren droeg die haar het beste doen uitkomen – ze was dan ook overduidelijk een koel type, wat makkelijk was voor ons beiden. Dit liet ik haar zien door haar een gouden (warm) en een zilveren (koud) doek om te doen. We keken samen goed wat er met haar gezicht gebeurde, en de gouden doek tekende duidelijk meer. De zilveren doek stond haar veel frisser; hier was Annigjen het zelf ook over eens.

Photobucket
Annigjen en ik kijken samen of de kleur van haar sjaal nou koud of warm is door de verschillende doeken ernaast te houden. Rood kan namelijk koel zijn (als het naar paars neigt) en warm (als het naar oranje neigt).

Photobucket
Wat dus niet wil zeggen dat Annigjen geen warm geel kan dragen! Het flatteert haar alleen niet zo mooi in haar gezicht, dus is het raadzaam om te zorgen dat ze direct onder haar gezicht, d.m.v. een sjaal, top, ketting (maar een hardroze lippenstift kan bijvoorbeeld ook), een koele tint draagt. Ik griste even twee willekeurige items uit het rek: het warm gele vestje, dat ze prima kan dragen met de koel blauwe sjaal.

Het volgende onderwerp wordt ‘broeken’. Ik raad Annigjen aan niet te kiezen voor een rechte pijp, want deze accentueert haar lange benen alleen maar. Niet dat er iets mis is met haar benen, of dat dat niet mooi kan zijn, maar zelf wil ze hier liever niet de nadruk op leggen. Ik adviseer haar een chino model; een model dat haar iets minder ‘lijzig’ zal maken.

Photobucket
Bij gebrek aan een chino model in de Mango spelen we even vals, en nemen we toch een rechte broek. Met het verschil dat ik Annigjen vraag de pijp ín het laarsje te doen.
Annigjen zou zelf de broek óver de laarsjes hebben gedaan, maar ik laat haar nu zien wat er gebeurt als ze haar broek erin stopt. Door haar lengte te ‘breken’ en met verschillende kleurvlakken te werken (in dit geval beige en bruin) valt haar lengte minder op. Bovendien staat de broek in de schoen ook veel vlotter, is Annigjen het met me eens. We zien aan het bruine vestje meteen dat het haar kleur niet is (warm!), en dat het printje en de parsvorm ook tuttig maakt.

Terwijl Annigjen zich omkleedt, snuffel ik door het dichtsbijzijnde rek. Daar vind ik een jurkje waarvan ik denk dat het Annigjen erg mooi zal staan.

Photobucket
Tada! Het riempje maakt het jurkje af, omdat het taille creëert. Doordat Annigjen een vrij recht figuur heeft, is het belangrijk haar vrouwelijke vormen te benadrukken, en dat gaat op deze manier erg goed. Bovendien vind ik de kleuren in het jurkje (grijs, donkerblauw, donkergroen) Annigjen erg mooi staan, en steekt haar haar er erg mooi bij af.
Annigjen wist zelf al dat ze niet voor rechte modellen moest gaan, maar liet rechte modellen hierdoor gewoon hangen. Ik heb haar laten zien dat je door accessoires het model bijvoorbeeld kunt veranderen, waardoor je veel minder beperkt bent in je kledingkeuze.
Dit setje ging uiteindelijk mee naar huis!

We worden een beetje benauwd van de erg warme Mango, dus gaan de buitenlucht weer opzoeken.

Photobucket
Annigjen zegt ze eigenlijk nooit bij WE naar binnen gaat. Dus wat doe ik? Juist: bij WE naar binnen.

Photobucket
Annigjen zegt dat ze eigenlijk nooit roze draagt. Dus wat doe ik? Juist: ik trek haar roze aan.
Hoewel ik wel wist dat deze look vrij netjes zou zijn voor Annigjen’s stijl, wilde ik hem haar toch even laten zien. Wat stond dit haar goed! Haar mooie figuur kwam er perfect in uit, en de sjaal maakte het geheel lekker nonchalant en niet té netjes. Het roze (een koele kleur) flatteerde haar erg goed, en was helemaal niet te meisjesachtig (waar Annigjen bang voor was).

Vervolgens vroeg ik aan Annigjen wat ze wel mooi vond, maar níet zou uitzoeken, omdat ze niet wist hoe ze het zou moeten combineren. Met dat kledingstuk wilde ik aan de slag!

Photobucket
Het werd dit blauwe vest, opengewerkt aan de achterkant. Omdat het niet getailleerd is, deinsde Annigjen er al gauw voor terug voor zo’n model te kiezen. Dit model hoeft echter geen beperking te zijn! Als je zorgt dat wat je ónder het vest draagt mooi aansluit, voorkom je dat je een ‘hobbezak’ lijkt. Ik koos voor een strakke longsleeve, in een kleur die Annigjen opnieuw prachtig stond, en een lekker casual broek die wél het chino gevoel had. Hoewel Annigjen het vorige setje ook mooi vond, kon ik zien dat ze zich hierbij prettiger voelde.

Photobucket
Het was Annigjen wel duidelijk: het accent ‘moest’, op wat voor manier dan ook, in de taille. Riemen gebruikte ze zelf alleen in praktische zin (met alle respect, maar týpisch Nederlands is dat), dus wij gingen op zoek naar riempjes om de taille gezelschap te houden. Bij H&M vonden we deze leukerds.

Photobucket
Toen ik deze top zag, stond er voor mijn gevoel gewoon ‘Annigjen’ op geschreven. Weer zo’n felle, koele kleur die een mooi contrast maakt met haar haar en daarnaast een model dat nét even anders is, en mét het accent op de taille.

Photobucket
Samen met een ‘midi’ rok, een model dat Annigjen veel draagt, namen we hem mee de paskamer mee. Ik paste even, als experiment, een Suz’ trucje toe: door het topje half in de rok te doen breek je de langere lengtes van beiden kledingstukken, waardoor het geheel minder truttig oogt. Wel echt iets waar je van moet houden. Het paste echter niet bij Annigjen, maar dat is niet erg: het is voor ons beiden goed om te weten wat haar te ‘gestyleerd’ wordt.

Photobucket
Beter voelde voor haar het topje gewoon over de rok te dragen, met eventueel nog een tailleriempje waar de lijn van de top zit.

We zijn ondertussen al ruim drie uur verder (ik sla wat over in dit verslagje, zodat jullie niet te verveeld raken), en na al dat gepas en die nieuwe indrukken van ons beiden, hard toe om de laatste winkel te kiezen. Het wordt een winkel waar Annigjen regelmatig komt: New Yorker.

Photobucket
Uit de uitverkoop vis ik met Annigjen een ribbroek en stretchrokje. Maar ik heb niet in de gaten dat Annigjen nóg iets meeneemt, namelijk dit gele shirt. Ze wilde kijken hoe ik zou reageren (leuk!). Hoewel ik dol ben op geel, vind ik de kleur echt te ‘warm’ voor Annigjen en pak ik hetzelfde shirt in wat andere kleuren, zodat ze zelf ook kan vergelijken. Natuurlijk geldt hier weer (zoals ook bij het gele vestje op één de eerste foto’s) dat het haar wellicht wél zou staan met een koele tint sjaal of lipstick bijvoorbeeld.

Photobucket
Deze bordeaux rode kleur staat haar weer veel frisser! Als Annigjen de twee foto’s achter elkaar op de camera ziet, ziet ze het verschil ook.

Photobucket
Photobucket
Bovenstaand shirtje had ik nog voor Annigjen uitgezocht omdat ik het roze haar zo goed vond staan, maar dit sportievere shirt beter bij haar stijl past. En ja hoor – hoewel het shirt helemaal niet zo bijzonder is, deed het Annigjen echt stralen. Samen met de broek stond het hartstikke vlot en jong, en kon je echt zien dat Annigjen zich er zichzelf in voelde (ze nam dit setje dan ook mee!). Terwijl ze van te voren nooit gedacht had dat roze haar zou staan: twee doelen bereikt!

Photobucket
Apeldoorn. Een stad die me echt 100% is meegevallen. Of nee: een dorp moet ik eigenlijk zeggen. Apeldoorn is officieel een dorp, maar ziet er echt uit als een stad. Hier in de omgeving wordt Apeldoorn weggezet als een dorp, maar ik kan nu zeggen dat dit erg onterecht is. Het centrum van Apeldoorn is gewoon vergelijkbaar met dat van Arnhem! Ze hebben een redelijk grote V&D, twee keer een H&M, een C&A, een New Yorker, en zelfs een Zara! Je hoeft er dus echt niets te missen, en -hoewel de stad niet zo móói is- ik vind de plek zeer winkelwaardig!

Photobucket
Annigjen, heel erg bedankt voor de leuke middag. We hebben het samen erg leuk gehad naar mijn idee, en vooral veel geleerd van elkáár. Ik ben op verschillende punten een ervaring rijker!

En wat vond Annigjen van de middag? Ik heb het vleiende mailtje wat ze me na afloop stuurde even samengevat:

“Ik heb het zaterdag heel erg leuk gehad en heb er ook veel aan gehad, zo heb ik leuke kleren hier liggen die ik leuk vond, maar niet goed wist hoe ze te dragen en die ga ik nu met jou tips anders proberen te dragen…

Ook qua kleur gebruik let ik nu beter op en ik denk dat ik nu ook wel zeker wel vaker naar de kleur knal roze zal grijpen, want je hebt me laten zien dat dat helemaal niet suikerzoet en over de top hoeft te zijn…

Het jurkje met het 2 kleurige riempje ben ik ook al zo blij mee, ik dacht eerst van mwahh het jurkje is wel wat vormloos al vond ik de stof en de zakjes erin wel meteen helemaal geweldig, maar toen ik hem aanhad met het riempje erom dacht ja dit is wel erg leuk zo en zag meteen hoe een simpel riempje zo een groot effect kan hebben 🙂 Ook het vestje met opengewerkte rug, ik vind hem zo mooi, maar wist niet hoe hem te dragen, daar ben ik ook erg blij mee dat je liet zien hoe ik zoiets met mijn figuur wel voor me kan laten werken, misschien dat ik voor die toch nog stiekem wel even terugga ;)…

Ja ik ben er echt zo blij mee, ik ga zo heel mijn kledingkast weer opnieuw ontdekken en dat is zo leuk, dat met wat ik had alweer compleet andere outfits kan samenstellen dan wat ik normaal deed. Dus wat je missie aangaat heb je die goed bereikt wat mij aangaat. Je blog hielp er ook al aan mee om meer dingen te proberen of anders te dragen, maar zo gericht was echt een enorme eye opener voor me… En niet verlegen worden meid, ik vind dat je het super hebt gedaan, ik heb er erg veel aan gehad en ben je daar enorm dankbaar voor. Ik kan dan iedereen die het op het gebied van mode in de knel zit of wat te dragen bij je figuur en hoe het dan ook zeker aanraden om eens met jou op stap te gaan of eventueel een andere styliste…

En ik waardeer jou eerlijkheid ook enorm, dus wees ook niet bang dat in de toekomst te doen bij mij en andere mensen…

het geeft wel stof tot nadenken en als je dan de foto’s terug ziet dan denk ik van je hebt gelijk ook…

Zo en nu ga ik eens een bed inrollen, truste meid en bedankt voor alles

groetjes Annigje”

Wauw, daar werd ik dus wél verlegen van!

Dat was een hoop theorie, tekst én beeld. De één zal het meer interesseren dan de ander, maar ik kan me voorstellen dat je ergens nog wat meer over wilt weten/wat aanvullende vragen hebt. Schroom dan niet me te mailen. Ook begrijp ik het als je door de foto’s nog niet precies ziet wat ik bedoel met de warme en koude tinten bijvoorbeeld. Dat is een kwestie van oefenen, waar ik in het begin (en nog steeds soms) ook veel moeite mee had. Voor nu hoop ik in ieder geval dat jullie een beetje meegenoten hebben van mijn leuke middag!

Foto’s door Bas Visserman (met speciaal heel veel dank en liefs!).

 

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties