logo
3 March 2012

Wat vind jij? – De stijl van Beth Ditto

Gepost in fashion
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Wellicht ken je haar, misschien ook niet: Beth Ditto. Ze is lead zangeres van de band ‘The Gossip’, maar waar ik haar eerlijk gezegd van ken is van haar volumineuze uiterlijk en haar uitgesproken stijl. Deze stijl is opvallend, een beetje theatraal, vaak over the top, maar toch wel vernieuwend. Er zijn er veel meer te bedenken die de kleding van Beth Ditto hadden kunnen dragen, maar er is niemand die dat doet met haar lijf. Dat fascineert me, en daar wil ik vandaag graag ook jullie mening over horen.

Om te beginnen wil ik jullie graag onderstaand filmpje laten zien – vooral voor degene die haar nog niet kennen. In dit filmpje zie je haar stijl, performance maar ook haar liefde voor mode. Het filmpje is Engels gesproken (niet ondertiteld); ik hoop dat dat geen probleem is voor jullie.

Ik vind het leuk dat Beth mode onder de aandacht brengt bij een publiek dat eigenlijk alleen komt voor haar muziek, misschien. Natuurlijk mag haar optreden niet ten koste gaan van haar looks, maar ik denk eerlijk gezegd dat de twee elkaar juist versterken. In Nederland hebben we bijvoorbeeld Stacey Rookhuizen. Voor zover ik weet treed zij niet zelf op, maar als ze op televisie verschijnt zorgt ze wel dat er altijd over haar uiterlijk gepraat wordt. En dát vind ik belangrijk: dat er discussies blijven over mode. Vandaar mede ook deze rubriek.

Eén ding is duidelijk: Beth gaat graag tegen de moderegels in. Hoewel ik niet zo voor ‘tegendraads doen alleen om het tegendraads doen ben’, vind ik dit wel goed. Regels kunnen een goede houvast zijn voor mensen die die nodig hebben om ze aan te kleden, maar verder is mode een creatief gebied, waar je naar mijn mening zo ver mogelijk met regels uit de buurt moet blijven. Beth heeft daarbij genoeg lef en personality; naar mijn mening trekken die veel meer de aandacht dan de vraag of de kleding haar nou zo geweldig staat of niet.

Photobucket
Dat Beth Ditto voor sommigen een stijl icoon is, viel ook de commerciële markt op: Beth ontwierp de afgelopen jaren een paar keer een collectie voor Engels plus size merk Evans. Ik zou bijna zeggen: jammer, want deze domino jurk is toch om op te vreten?

Beth houdt volgens mij amper tot geen rekening met haar volle lichaam in haar kleedgedrag. Horizontale strepen, tekenende tricot: je ziet haar er allemaal in. Haar stijl is een kwestie van smaak, daar ga ik jullie verder niet naar vragen, ik ben meer benieuwd of jullie ook een mening hebben over een volle vrouw die ‘zich kleedt alsof ze slank is’:

“Een volle vrouw moet zorgen dat de kleding die ze draagt haar lichaam flatteert en zich niet kleden alsof ze slank is”.

…dat is de stelling van deze editie. Ik persoonlijk vind dat dit onderwerp erg met zelfbewustzijn te maken heeft. Beth weet hoe ze eruit ziet, schaamt zich niet voor haar lijf, en houdt van haar stijl: beter kun je het wat mij betreft niet hebben. Ze kiest er bewust voor om tegen eventuele moderegels in te gaan en doordat ze het bewust doet, draagt ze alles met zelfvertrouwen. Iets anders is het wanneer een volle vrouw kleding draagt waarin ze dénkt dat ze slank lijkt, omdat ze zich onzeker voelt, en die haar ook nog eens niet flatteert. In dat geval is het toch wel fijn dat er íets van moderegels zijn.

Photobucket
Voor de beauty liefhebbers onder ons: deze zomer komt er een Bith Ditto collectie uit bij Mac.

Nu ben ik benieuwd wat jullie vinden! Natuurlijk mag je wat zeggen over wat je van de stijl van Beth Dito vindt, maar ik ben benieuwd naar jouw mening op de stelling. Speak up!

 Gebruikt als bron (ter inspiratie en ondersteuning):

Style.com

Vogue.co.uk

Stylist stuff

Glymm

 

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties