logo
27 March 2012

Wat vind jij? – High-end H&M

Gepost in fashion
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Toen ik gisteren las dat H&M (het bedrijf) met misschien wel nóg een concept komt, moest ik wel even schrikken. Er gaan geruchten (met de nadruk op geruchten) dat het namelijk gaat om een high-end merk van het Zweedse bedrijf; een lijn die qua ontwerp, kwaliteit en prijs nog boven hun exclusievere merk COS ligt. Iets wat ik persoonlijk niet zie zitten. Waarom niet? Ik zal het je uitleggen.

Photobucket

H&M is mijn favoriete winkel. Er is namelijk geen winkel in Nederland waar je voor zo weinig geld, zulke ‘trendy’ kleding kunt kopen. Toch gaat het me nog niet eens zozeer om ‘trendy’ eigenlijk; wat ik zo fijn vind, is dat je er veel verschillende stijlen koopt, waarmee je samen je eigen stijl kunt ‘boetseren’. Zoals je waarschijnlijk weet, houd ik van veel uitproberen, experimenten en afwisselen als het om mijn kleding en stijl gaat. Kleding kopen doe ik liever niet als serieuze investering. Voor mij is dát wat mode een feestje maakt en waardoor het een feestje kan blijven. Wat voor jou het ultieme modefeestje is, is wellicht anders en persoonlijk – ik wil vooral niet suggereren dat mijn manier de enige of de juiste is -, maar voor mij zijn andere aspecten dus ondergeschikt.

Photobucket

Met andere aspecten bedoel ik bijvoorbeeld het ontwerp en de kwaliteit van een kledingstuk. Natuurlijk kan ik genieten van een prachtig ontworpen kledingstuk. Toch is één van de redenen dat ik nog nooit een jurkje, broekje of topje ontworpen heb, dat voor mij de party niet zit in een kledingstuk an sich. Voor mij zit de fun in het combineren en het transformeren van een item: een kledingstuk op heel veel verschillende manieren terug laten komen, waarbij het in elke outfit weer een andere rol speelt. Daarom vind ik een kledingstuk op zichzelf ook vrijwel nooit ordinair of lelijk: ik zie een kledingstuk als een deel van een outfit, van een plaatje, van een creatief proces. En om terug te komen op het onderwerp van deze post: voor mijn gevoel is H&M een heel belangrijke factor die dit voor mij mogelijk maakt.

Daarom zeg ik ook volmondig ‘ja’ op de volgende stelling:

“H&M moet zich volledig richten op mainstream kleding”. 

Niet omdat ik iets tegen high end kleding heb, of dat ik mooie ontwerpen of kwaliteit niet wil stimuleren. Wél omdat ik vind dat daar al genoeg aandacht aan wordt besteed. De meeste mensen in de modewereld zijn bezig met het ontwerp en de kwaliteit, net zoals ontwerpers en labels. H&M heeft misschien niet dezelfde visie als ik (hun visie lijkt me vooral commercieel), maar wat zij doen sluit wel erg mooi aan bij mijn visie.

Natuurlijk verdwijnen de H&M winkels niet als er een high end lijn komt, maar de focus wordt wel verlegd en dat zal uiteindelijk denk ik wel ten koste gaan van hun mainstream doelgroep. Ik ben er zeker vóór dat een bedrijf zich blijft vernieuwen en zichzelf opnieuw blijft uitvinden, maar er is toch ook nog genoeg uitbreiding en toevoeging te bedenken binnen de meer mainstream sector? Het klinkt misschien raar om mij het woord mainstream te horen ‘promoten’ terwijl ik helemaal niet mainstream bén. Naar mijn idee word ik meestal niet als doorsnee gezien door wat ik met die mainstream kleding dóe, niet omdat ik kledingstukken draag die op zichzelf nou zo apart zijn. Begrijpen jullie het nog?

Photobucket

Ik kan wel concluderen dat jullie deze keer in Wat vind jij? meer een betoog hebben gehoord dan achtergrondinformatie, maar ik ben toch blij dat ik het zo gedaan heb. Ik denk dat ik nog nooit zo duidelijk mijn visie op mode heb uitgelegd en op een bepaalde manier lucht het wel op dat nu eens te doen. Vaak heb ik toch het gevoel dat ik een ‘buitenbeentje’ ben in de modewereld door mijn andere kijk, maar gelukkig geeft dit blog mij de gelegenheid om die kijk te delen. Ondanks dat ik net het woord betoog gebruikte, vraag  ik niemand om het met me eens te zijn en het is ook niet mijn doel jullie te overtuigen. Het enige wat ik wil laten weten is dat het ook anders kan. In de hoop dat ik mezelf met dat doel voor ogen goed heb weten uit te drukken.

Tot slot kom ik natuurlijk even terug op de stelling. Deze rubriek heet niet voor niets Wat vind jij?: ik wil horen of jij ook niet zo staat te springen voor dit nieuwe initiatief van H&M, of juist wél (wat ik me ook goed kan voorstellen overigens).

Foto’s door diverse mensen voor fashionisaparty.com.

Gebruikt als bron (ter inspiratie en ondersteuning):

Coco Perez

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties