logo
25 April 2012

Sarenza.nl – Interview met CEO Stéphane Treppoz

Gepost in fashion

Afgelopen dinsdag konden jullie al eenpreview zien van wat de webshop Sarenza voor ons in petto heeft voor de aankomende winter, maar jullie hadden nog een post over Sarenza van me te goed. Zoals ik al vertelde kreeg ik gelegenheid om de Franse CEO/directeur van Sarenza (Stéphane Treppoz) te interviewen, en daarnaast heb ik ook de andere medewerkers van Sarenza lichtelijk het hemd van het lijf gevraagd. Zo hoop ik zo goed mogelijk deze webshop (sinds een jaar online in Nederland, maar deze week officieel geopend) bij jullie te kunnen introduceren. Voor de duidelijkheid: de informatie uit deze post komt dus niet alléén van Stéphane Treppoz, maar ook van andere bronnen binnen Sarenza.

Photobucket

Wat is Sarenza? 

Sarenza.com, een Franse webshop gericht op schoenen, werd in 2005 opgericht naar het idee van de Amerikaanse webshop Zappos.com. Sindsdien heeft het bedrijf eigenlijk niets anders gedaan dan (in eerste instantie alleen in Frankrijk) winst maken, prijzen winnen, en enorme zoekaanvragen ontvangen via Google. Het bedrijf komt dan ook op mij over als een bedrijf dat begonnen is door een rasechte ondernemer, met duidelijke ondemersideeën. Heel iets anders dan een jonge vrouw die wil onderzoeken of ze haar eigen webshop kan runnen. Beiden heeft (zowel als klant als ondernemer) voor en nadelen natuurlijk.

Europese marktleider in spé Sarenza, dat sinds 2007 onder hoede is van Treppoz, heeft inmiddels meer dan 4 miljoen schoenen verkocht in de landen waar zij actief is. Dat zijn Frankrijk, België, Luxemburg, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en nu dus ook Nederland: elk land heeft haar eigen website. Vanaf 2009 is Sarenza gaan uitbreiden in Europe en volgens Treppoz hebben ze nu voldoende landen onder hun hoede: ‘De kwaliteit moet boven de kwantiteit blijven staan, en dus is het nu ons doel om in elk land waar we actief zijn ook de beste en bekendste te worden’. Wanneer ik Treppoz vraag wat hij zo aantrekkelijk vindt aan de online wereld (aan zijn CV te zien is online een rode draad in zijn loopbaan) vind ik zijn bewoording prachtig: ‘Online is the industrial revolution of my generation’. ‘Revolution = moving = fun, and I like to have fun‘, aldus Treppoz.

Sarenza verkoopt 370 damesmerken en heeft 1 miljoen (!) paar schoenen op voorraad in hun magazijn, waarvan er 30.000 verschillende paren (inclusief heren- en kindermodellen) zijn.

Photobucket

…so what?

Na bovenstaand gedeelte gelezen te hebben, zou ik denken: ‘ja, leuk, maar wat heb ik daaraan?’. Al die 29.878 paren, waarop mijn keuze niet is gevallen, staan immers toch niet bij je in de kast; een klant wil gewoon mooie schoenen kunnen vinden. En oké, liefst ook nog voor een goede prijs en van goede kwaliteit.

Ik heb de schoenen niet zelf getest, dus over de kwaliteit kan ik moeilijk een oordeel vellen. De merken die Sarenza verkoopt zijn echter allemaal kwaliteitsmerken, er is geen eigenmerk, dus het lijkt me sterk dat daar aanzienlijke klachten op aan te merken zijn.

Is de prijs ook wijs? Over de prijs (ik ging er hier al wat korter op in) ben ik daarentegen wat minder te spreken. Van een groot deel van de modellen die ik gezien heb tijdens de officiële opening, heb ik de gemiddelde prijs uitgerekend – ik kom uit op  €252,65 en dat vind ik geen toegankelijk bedrag voor een paar schoenen. Leuk, die 30.000 paar, maar als ik er 25.500 niet kan betalen, koop ik er (letterlijk) vrij weinig voor. Gelukkig kun je op de site wel zoeken in een bepaalde prijsklasse, zoals ‘tot €50,-‘. De leukste zomerschoenen in die prijsklasse heb ik hieronder voor jullie verzameld; zoals je ziet blijft er genoeg leuks én betaalbaars over.

Photobucket
V.l.n.r.: €39,00 / €23,00 / €49,00 / €40,00 / €50,00 / €49,99

Waarin onderscheidt Sarenza zich? 

Schoenenwebshops zijn er niet te zuinig in Nederland, en blijkbaar weten wij dat ook: ik begreep van zowel meneer Treppoz, als van de manager van Nederland dat Nederlanders hun meest kritische klanten zijn. Dat mag ook wel, want wij hebben we nou nog meer te willen naast bijvoorbeeld Zalando, Intreza en wehkamp? Op de eerste plaats wil Sarenza uitblinken in schoenen, en zal het bedrijf dan ook geen kleding, make-up, huishoudelijke apparaten en andere producten gaan verkopen. Alleen de producten die in hetzelfde straatje liggen, tassen en dergelijke accessoires, worden meegenomen in het assortiment, maar krijgen niet de focus.

Bijzondere merken Oké: als je specifiek op zoek bent naar schoenen is dat wellicht een voordeel, maar Intreza vertelde me precies hetzelfde na de vraag hoe zij zich onderscheiden. Sarenza blijkt zich echter helemaal niet te willen vergelijken met bovengenoemde shops, want zij richten zich op een markt die óók in zijn voor iets exclusiefs. De massa koopt natuurlijk de betaalbare, draagbare en degelijke modellen, maar Sarenza probeert met hun bijzondere modellen (die je bij de concurrent niet vindt) deze mensen over te halen nét een stapje verder te gaan in hun schoenkeuze.

Ik ging eens even uittesten: welke bijzondere merken van Sarenza kon ik ook bij Zalando vinden?

Missoni: wel

Janet & janet: wel (máár: een veel kleiner assortiment)

Irregular choice: wel

De Siena shoes: niet

Pour la victoire: wel

Zoals je ziet werd maar één van de vijf merken die ik eruit pikte niet bij Zalando verkocht. Met dat onderscheiden vind ik het dus persoonlijk nog wel meevallen (gratis verzending en retourneren is tegenwoordig toch niet echt meer iets om je mee te onderscheiden), maar ik moet wel eerlijk zeggen dat die vele merken goed bevallen. Tijdens het surfen door de shop betrap ik mezelf er namelijk op dat ik denk: ‘Zouden ze dat merk ook hebben? Ja! En zelfs die! Oh hé,  ze hebben echt alles!’. Sarenza zet er echter eerlijk bij (door middel van een geel gemarkeerde ‘exclusief’) waarin een schoen exclusief bij hen verkocht wordt, dus zo weet je meteen of je echt iets bijzonders in handen hebt.

Als modeliefhebster vind ik het natuurlijk heerlijk dat een shop via deze tactiek probeert mensen enthousiast te maken voor mode. Voor mij persoonlijk hoeft daar echter geen merkje op te staan, noch een (duur) prijskaartje aan te hangen.

Perfecte service Treppoz gaf echter aan dat hun service, naast hun collectie dus, ook één van hun paradepaartjes is (‘de klant moet altijd tevreden zijn’) en een item 100 dagen op zicht hebben (‘maar na 110 dagen nemen we een item ook gewoon terug) voordat je beslist vind ik dan ook inderdaad wel service. ‘We build trust with people’ is het algemene motto van Sarenza.

Photobucket

Net zoals de vele betaalmogelijkheden en de vele, gebruiksvriendelijke, filters waar je op kan sorteren tijdens je zoektocht. Ik kan er zelf gelukkig niet over meepraten, maar het is algemeen bekend dat daarentegen veel mensen niet heel tevreden zijn over de service van Zalando (om de twee nog maar eens te vergelijken). Je moet het testen om het zeker te weten, maar als Sarenza ook hun klantenservice nog gratis maakt, lijkt hun service inderdaad perfect.

Verder leuk om te weten…

– Dat Sarenza uit Frankrijk komt is niet helemaal toeval: Fransen zijn, na de Amerikanen, de mensen die wereldwijd het meeste uitgeven aan schoenen. Naar verwachting zal in 2012 dan ook 6.5% van de online aankopen in Frankrijk om schoenen gaan.

– Elk Europees land lijkt een type vrouw te hebben (Italië is tacky, Engeland different, Duitsland comfortable) maar volgens Treppoz vindt je ze in Nederland allemaal en waarschijnlijk ook nog binnen één vrouw; Nederland is ‘patchwork‘. De diversiteit is hier heel groot en dat maakt ons land een grote uitdaging voor het bedrijf.

– In april 2008 kwam Sarenza met het initiatief om schoenen op dezelfde dag te laten bezorgen als dat je ze besteld had. Zo heb je ze zeker weten op tijd in huis voor je feestje. Eén nadeel: je moet er wel voor in Parijs en omstreken wonen. Voor €10,- (dat dan weer wel) levert de bezorgdienst je bestelling dezelfde dag per fiets bij je af.

– Steeds wanneer Sarenza de markt van een ‘nieuw land’ onderzocht, bekeken ze welke merken locaal populair waren/zijn,om deze toe te voegen aan hun assortiment (in Nederland geldt dit bijvoorbeeld voor Supertrash). Deze merken worden vervolgens niet alleen nationaal bij Sarenza verkrijgbaar, maar zijn dan via elke Sarenza site te bestellen.

– Sarenza betekent niets. De oprichter van het bedrijf wilde dat de naam ook in Italië (een belangrijk schoenenland) aantrekkelijk moest zijn, en daarom moest de naam in ieder geval op een ‘a’ eindigen.

Photobucket

– Stéphane Treppoz is een erg sympathieke man en hij bleef maar complimenten geven over mijn outfit (‘This is how girls with red hair should dress!’). Nogmaals over service gesproken: ik vind het enorm goed dat hij speciaal een dag naar Nederland is gekomen om de hele dag (dezelfde) vragen te beantwoorden in persoonlijke interviews, en daar vooral heel vrolijk onder bleef.

Ja, ja, ik ben kritisch. Vooral omdat ik jullie niet wil vermoeien met mooie verkooppraatjes, maar écht wil onderzoeken of een bedrijf naar mijn idee ‘potentie’ heeft. Ik denk, alles tegen elkaar afgewogen, dat Sarenza toch echt wel wat toe te voegen heeft en ben dan ook zeker enthousiast geworden. Vooral op het punt van vertrouwen (ik denk echt dat hun behandeling naar de klant toe hun kracht is en hen ver gaat brengen) denk ik dat Sarenza nog een onbewaakt tereintje in Nederland zal kunnen veroveren. Ik merk dat veel mensen online aankopen doen nog steeds spannend vinden en Sarenza maakt dit gewoon erg laagdrempelig. Bovendien denk ik dat Sarenza dé webshop is om nog wat onbekendere schoenenmerken een podium te geven voor de massa, en dat kan ik erg waarderen.

Wat denk je? Zou jij een aanschaf doen bij Sarenza? Wat is je indruk van de webshop?


Foto’s door mij, eerste foto door Sarenza.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties