logo
22 May 2012

Wat vind jij? – Trends

Gepost in fashion, overig
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

“Het algemeen verloop dat cijfers gedurende een periode vertonen, afgezien van de toevalligheden en seizoensafwijkingen.”

Je hebt vast geen idéé wat bovenstaande zin te betekenen heeft. Ik wel! De zin hierboven is de officiële definitie van een trend. Het onderwerp dat je in de modewereld be-lach-e-lijk vaak tegenkomt, maar wat naar mijn idee best een vaag begrip is. ‘Neon is een trend deze zomer’. Wat betekent dat dan? Dat de modeontwerpers hebben gezegd dat we neon moeten dragen? Dat iedereen op straat neon draagt? Dat de winkels vol hangen met neon? Dat neon items alleen maar dit seizoen te vinden zijn? Om eerlijk te zijn: ik had ook geen idee. Maar juist omdat het woord ‘trend’ in de modewereld zo’n grote rol speelt, vind ik het belangrijk met jullie samen te ontrafelen wat we hier nou eigenlijk mee bedoelen, en vervolgens: wat we hier nou eigenlijk van vinden.

Photobucket

Nog even terug naar de definitie van een trend. Zoals je wellicht zelf al had bedacht, heeft die definitie opzich niets met mode te maken. Hoewel we net doen alsof iets simpelweg een trend is of niet, werkt het helemaal niet zo eenvoudig. Een trend is (zoals de definitie al zegt) een verloop, een beweging en niet iets statisch. Daarnaast kan een trend een aantal minuten tot een aantal decennia duren. Trends bestaan op micro-, midi-, en maxiniveau. En dan heb je ook nog primaire en secundaire trends. Juist, het lijkt wel wiskunde!

Om het iets minder abstract te maken, en hopelijk je aandacht nog steeds vast te kunnen houden, geef ik twee voorbeelden die te maken hebben met modetrends zoals wij die kennen.

Een kledingtrend is een trend op midi niveau. Een voorbeeld van een zo’n algemene kledingtrend is nu bijvoorbeeld neon. Zo’n midi trend is afkomstig uit een maxi trend – een behoefte van de maatschappij waar die trend uit voortkomt. In het geval van neon zou ik me kunnen voorstellen dat de behoefte is aan optimisme, rétro en vrolijkheid. Dit omdat wij in een zogenaamde ‘crisis’ leven, die gepaard gaat met veel bezuinigingen. Uit een midi trend komt vervolgens weer een microtrend voor. Een microtrend is een neongeel riempje, of een neonroze ketting: een specifiek item waar iedereen in loopt. In het geval van neon kennen we zo’n specifiek item niet echt, daarom geef ik nog een voorbeeld.

De sneakerwedge. Een duidelijk geval van een microtrend, want een heel specifiek  item. De midi trend mist echter; deze schoen is een trend opzich, en behoort niet tot een algemene sneaker trend bijvoorbeeld. Je kunt bij deze micro trend vervolgens wel weer een maxi trend bedenken: de behoefte van vrouwen om zowel stoer als vrouwelijk te zijn. Een sneaker met hak representeert daarmee perfect een ‘vrouw in balans’.

Photobucket
Mijn eigen invulling: Lidewij Edelkoort (wereldberoemde trendwatcher en meer) is een soort vertaalster van de maxi trend, naar de midi trend.

Misschien denk je: ik vind neon gewoon leuk, of het een trend is of niet, of het midi of maxi is of niet, of het een verloop is of niet. Natuurlijk – dat zijn dingen waar ik ook niet dagelijks aan denk, veel gezonder is om het gewoon aan te trekken zonder er verder bij na te denken. Toch vind ik het persoonlijk interessant dat ik nu beter weet hoe een trend ontstaat, en wilde ik dit dan ook graag met jullie delen. Soms lijken ze er immers gewoon te zijn, trends, terwijl natuurlijk overal een verhaal, beredenering of theorie achter zit. Ik wist wel dat trends voortkomen uit een behoefte of een tegenwicht, maar dat ik deze behoefte via de verschillende niveaus van trends zo makkelijk zou kunnen terugberedeneren had ik niet verwacht.

De stelling die voor jullie ‘klaarstaat’ gaat verder dan trends en is waarschijnlijk een stuk makkelijker te bevatten dan wat je net hebt gelezen. Daarom hoop ik ook dat, ondanks dat bovenstaande tekst wellicht wat langdradig was, toch genoeg van jullie het hebben gehaald tot de stelling en hun reactie erop achter willen laten.

Onderstaande zin stelt je eigenlijk alleen de vraag of je bovenstaande kennis interessant vond om te lezen. Ben je bezig met wat mode ons vertelt over onze maatschappij, met wat het fenomeen ‘trend’ zegt over ons? Hoe de modewereld zich verhoudt tot de rest van de wereld? En denk je na over wat mode meer is of kan zijn dan alleen maar oppervlakkigheid? In stelling-vorm:

“Ik denk na over wat mode zegt over onze maatschappij”.

Voor mij geldt dat mijn blog maakt dat ik veel dieper ben gaan nadenken over de begrippen die ik opschrijf. Ik wil niet klakkeloos opschrijven wat ik van een ander heb gehoord, maar weten wat ik precies bedoel als ik (bijvoorbeeld) het woord ‘trend’ gebruik. Ik vind het daarom belangrijk hier zo duidelijk en ‘ontledend’ mogelijk te formuleren, en me daarbij goed te verdiepen in de modewereld en alles wat daarbij komt kijken. Dat lukt niet altijd, maar ik doe mijn best. Bij deze.

Om nog veel en veel meer over trends te weten, kun je dit boek lezen. Hierin wordt onder andere uitgelegd werd het verschil is tussen een hype, een rage en een trend. Want ook daar zijn nog eens hele theorieën over. Om een boek als deze interessant te vinden zal je interesse wat verder moeten gaan dan mode, en zul je ook nieuwsgierig moeten zijn naar hoe de maatschappij in elkaar zit. In dit geval zal je dus indirect ook bevestigend reageren op stelling. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ben er wel erg benieuwd naar.

Wat zeg jij op de stelling: “Jazeker”, “liever niet”, of iets ertussen in? Vertel me waarom!


Gebruikt als bron ter inspiratie en ondersteuning:

Second Sight

QuoteWeb

Wereldvancommunicatie’s  weblog.

Bron afbeelding 1

Bron afbeelding 2

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties