logo




30 May 2012

Wat vind jij? – Vrouwelijke “hulpmiddelen”

Gepost in beauty, fashion
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Ik geef het toe: “hulpmiddelen” klinkt vrij gehandicapt, maar in feiten zijn het dat wel: plaknagels, push up beha’s, corrigerend ondergoed, maar ook make-up en haarverf. Hulpmiddelen om je mooier te maken, welteverstaan. Althans: dat is de bedoeling.

Waar het me eerder opviel (toen ik nog make-up droeg) hoeveel vrouwen géén make-up dragen, valt het me nu op hoeveel vrouwen dat wél doen. Kortom: hoeveel hulpmiddelen een vrouw gebruikt in het dagelijks leven is erg afhankelijk van je eigen referentiekader. Daarom is het handig te kijken naar onderzoeksresultaten, zodat we zeker weten óf dat vrouwen inderdaad niet zonder make-up de deur uitgaan, en óf ze inderdaad (zoals mannen altijd lijken te denken) twee uur voor de spiegel staan ‘s ochtends.

Holland Casino liet onderzoeken in hoeverre vrouwen gebruik maken van hulpmiddelen tijdens het uitgaan. Uitgaan is natuurlijk iets anders dan het dagelijks leven, maar het geeft ons hoe dan ook informatie. Bijna 500 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar werden ondervraagd over hun ‘hulpmiddelen’.

Photobucket
Dit is nou puur natuur…

Terwijl 99% van de mannen denkt dat een vrouw hoe dan ook hulpmiddelen gebruikt tijdens het uitgaan (“die grote borsten komen vast door die push up beha”), zegt maar 52% van de vrouwen dit ook daadwerkelijk te doen. Beiden gegevens zeggen naar mijn idee een hoop: vrouwen blijken veel minder dan wellicht verwacht terug te vallen op hulpmiddelen, terwijl mannen er zo ongeveer blindelings van uitgaan dat een vrouw niet puur natuur is. Verreweg het grootste gedeelte van de vrouwen gebruikt helemaal geen push up beha, corrigerend ondergoed of nepnagels.

Het verschil tussen mannen en vrouwen op dit gebied blijkt ook helemaal in overeenstemming met de antwoorden van beide partijen wanneer hen gevraagd wordt hoe lang een vrouw erover doet voordat ze klaar is om op pad te gaan. Gemiddeld is een vrouw hier 36 minuten mee bezig, terwijl een man denkt dat dit bijna een uur is. Die man in kwestie denkt natuurlijk: ‘al die hulpmiddelen kosten een hoop tijd’. Waarop de vrouw denkt: ‘welke hulpmiddelen?’.

Vrouwen gebruiken dus helemaal niet zoveel hulpmiddelen, en mijn vraag is: is dat nu positief? Zouden wij van ons moeten willen dat we wat meer ons best doen voor ons uiterlijk en wél nepwimpers opplakken? Of is het heel goed dat we verwachten dat anderen (waaronder mannen) ons maar moeten nemen zoals we zijn, en helemaal niet aan al die hulpmiddelen willen beginnen?

Photobucket
…en dit dus niet. 

Ik zal goudeerlijk zijn: mijn kijk op hulpmiddelen is echt enorm veranderd sinds ik geen make-up meer draag. Terwijl ik het mis en het wel zou dragen als ik de keus had, kan ik me nu ook voorstellen dat een ander het écht bevrijdend vindt en ervoor kiest het niet te doen. Toen ik nog op school zat ergerde ik me serieus kapót aan een lerares omdat ze niet meer dan een gréintje mascara droeg. Ik vond serieus dat als ik daar het hele uur tegenaan moest kijken, ze dan wel wat beter haar best mocht doen. Voor de vorige regel moet ik me in een hoekje doodschamen, ik weet het. Iedereen moet doen waar hij of zij zich lekker bij voelt, en gelukkig heb ik door het ouder worden íets minder snel mijn oordeel klaar.

Naast het feit dat ik vind dat iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt, vind ik ook dat we meer verantwoordelijkheid moeten nemen met zijn allen en (o.a. het uiterlijk) vooral niet te veel moeten ‘versloffen’. Ga jezelf niet zielig zitten vinden omdat je lelijk bent, terwijl je er niets aan doet dat te veranderen. Heb je weleens naar Hotter than my daughter gekeken (sorry, heb je mij weer met m’n favoriete programma)? Dit programma bewijst dat niemand lelijk ís. Hoe jij met je uiterlijk omgaat, bepaalt naar mijn mening voor 80% hoe je eruit ziet. En daarnaast is lelijk zijn (net zoals mooi zijn) natuurlijk een ontzéttend subjectief begrip.

Wat ik wil zeggen is: gebruik geen hulpmiddelen als je je daar niet prettig bij voelt, maar laat ze niet achterwege omdat je dat te veel moeite of te ingewikkeld vindt. Vraag advies, experimenteer en leer zo waar jij je het meeste thuis bij voelt en wat het beste bij je past en/of je het mooiste staat. Fashion is a party en je uiterlijk ook: leer ervan te genieten. Op de manier waarop jij dat het liefste doet.

Maar wat vind jij? Vind jij dat een vrouw gewoon haar best moet doen er op haar best uit te zien – en daar geen hulpmiddel voor achterwege moet laten? Of vind jij dat wij veel te ‘nep’ zijn geworden met zijn allen en weer de schoonheid moeten leren kennen van ‘puur natuur’. Ik formuleerde de volgende stelling:

“Het is normaal dat een vrouw hulpmiddelen gebruikt om zich mooier te maken”.

Mijn mening? Je hebt hem al voor een groot gedeelte gehoord, maar nee: hulpmiddelen gebruiken is niet normaal wat mij betreft. Het is geen norm. ‘Normaal’ is een woord wat me sowieso tegenstaat. Het is een cliché maar wie bepaalt wat normaal is? Ik vind persoonlijk dat het ontzettend leuk is met hulpmiddelen te spelen, maar daar mag een ander over van mening verschillen.

En juist daarvoor is deze rubriek: om van mening te verschillen en die met elkaar uit te wisselen! Dus geef je reactie op de stelling en laat mij en andere lezeressen vinden hoe jij erover denkt.


Bron foto 1

Bron foto 2.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties