logo
5 August 2012

De Gay Pride – Hoe bevalt dat?

Gepost in overig

Ik ‘testte’ al eens de Miljonair Fair, H&M Style Adivce, de Designer Outlet Roermond en dit weekend werd het tijd voor iets waar ik al langer eens bij wilde zijn: de Gay Pride. Vorig jaar las ik het blog van Kelly over de Gay Pride (deze post) en ik weet nog dat we toen bespraken dat het me leuk leek meer van dat soort dingen te bezoeken, maar dat het er in mijn feestloze leven niet zo van komt. Gelukkig wilden mijn neef en zijn beste vriendin mij gisteren meenemen, waardoor het er eens wél van kwam.

Samen met het zonnetje (het RTL Nieuws heeft het over regen, maar die had gelukkig de benen genomen voordat wij in de middag arriveerden) langs de grachten lopen, mensen kijken, boten kijken, Amsterdam kijken: echt iets voor mij. Vantevoren wist ik niet veel meer dan dat de Gay pride ‘iets met boten was’ en ook ‘iets met roze’, maar daar was dan ook alles mee gezegd. In de praktijk bleek dat belangenorganisaties, politieke partijen, maar ook bijvoorbeeld de NS een boot huren om hun support aan homo’s te laten zien en daarbij te laten zien dat ze trots zijn op wie ze zijn en dat vooral iedereen dat moet zijn.

De Gay pride gaat (inmiddels in ieder geval) dan ook over meer dan homo’s: belangrijk is vooral dat iedereen zichzelf mag zijn. Of je nu een homo, nog-in-de-kast-homo bent, een transgender, een 50+ of een hoogbegaafde bent. Een prachtig thema voor een feest vind ik dat. Natuurlijk komen de meesten op dit festijn af om gewoon te feesten, maar dat er politieke statements aan dit evenement verbonden zijn komt hopelijk óók over.

Qua sfeer doet de pride me denken aan een combinatie van een Amsterdams carnaval en Koninginnedag. Je ziet mensen die zijn uitgedost, op wat voor manier dan ook, maar je ziet ook mensen die er zelf niet zo veel aan hoeven bij te dragen maar het een mooie belevenis vinden (ik denk dat ikzelf onder die categorie val). Het leuke is in ieder geval dat íedereen aanwezig is. Van kleine kindjes tot oude mannetjes. Dat maakt de Gay Pride echt een feest van saamhorigheid (met wat extra trots en liefde van en voor homo’s dan) en zoals je weet: ik ben dol op saamhorigheid.

Officieel was de Amsterdam Gay Pride dit jaar van 28 juli t/m vandaag, maar in feite draait alles om de botenparade, oftewel de Canal parade – hetgeen waar ik het hierboven over had. Wil je meer lezen over het ontstaan van de Gay pride? Dan kan dat hier. Wanneer je zelf op een boot wilt volgend jaar is het belangrijkste ‘contacten’ te hebben vrees ik, maar wanneer je écht wilt kun je ook zelf een boot huren. Daarnaast kun je natuurlijk ook komen als één van de vele toeschouwers, maar wanneer je veel van de botenparade wilt zien is het aan te raden vroeg te komen. De botenparade wordt volgend jaar gehouden op zaterdag 3 augustus.

Volgend jaar is volgend jaar, en nu is nu: kijk mee naar de beelden!

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Ben jij wel eens bij de Gay Pride geweest? Zo ja: wat vond je ervan? Zo niet: zou je er eens heen willen?


Foto’s door mij en Jojanneke Vonk. 

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties