logo
25 October 2012

Fonq.nl – Een kijkje achter de schermen bij dit webwarenhuis

Gepost in overig

Fonq.nl is een online webwarenhuis, gericht op wonen, lifestyle, cadeaus, speelgoed, de tuin, wellness en klussen. Dat is bijna alles wat een ‘gewoon’ warenhuis ook heeft, behalve kleding.

Het leuke aan de shop vind ik dat je er dingen vindt die nét even iets anders zijn dan wat je normaal gesproken tegenkomt. Zoals deze vissenkom en de door-mij-gedoopte- bubbelbadmachine.

Ik ging er op bezoek om bijvoorbeeld te kijken in hoeverre het bedrijf verschilde van wehkamp.nl, waar ik vorige maand op bezoek was. De bedrijven vallen onder dezelfde onderneming, maar blijken toch behoorlijk verschillend. Fonq.nl is een stuk kleiner en heeft daarnaast – zoals ik bij wehkamp.nl al leerde- een assortiment dat specifieker is en minder breed. In tegenstelling tot wehkamp.nl dus. Het bedrijf richt zich op zogehete “niche” producten.

Hoewel het bedrijf zich dus niet op mode richt, vind ik fonq.nl wel erg passen bij alle onderwerpen op mijn blog die níet over mode gaan. Praktische maar originele spullen: precies zoals ik kleding ook graag zie. Vandaar dat ik het leuk vind mijn indruk met het bedrijf met jullie te delen en je een kijkje achter de schermen te geven. Hoe gaat het er aan toe bij een middelgrote webwinkel als fonq.nl – niet te massaal en niet te kleinschalig?

Photobucket
Photobucket
Van binnen wordt al meteen duidelijk dat fonq.nl een stuk kleinschaliger is dan wehkamp.nl: de hal is véél kleiner, en je komt meteen in de showroom terecht. Het is er informeler.

Photobucket
Photobucket
Waar je bij wehkamp.nl echt aparte afdelingen op verschillende verdiepingen had zitten bij fonq.nl alle afdelingen praktisch bij elkaar. Sommige zitten in een afgesloten ruimte, maar allemaal maximaal tien passen van elkaar verwijderd.

Photobucket
Een afdeling die ik erg leuk vond eens van de andere kant te horen en te zien: de klantenservice! De medewerkers vertelden mij dat ze zo 200 tot 300 telefoontjes op een dag krijgen, wat ik echt veel vind! Op dit moment stond er niemand in de wacht (zie het scherm rechts), maar op maandagochtend – na het weekend natuurlijk- is dat wel anders, heb ik me laten vertellen.

Photobucket
Het bedrijf bestaat uit verschillende clusters. Elk cluster heeft eigen inkopers en mensen die specifieke informatie kunnen verschaffen over de producten aan klanten. Wanneer fonq.nl barbecues verkoopt (bij wijze van), hebben ze ook altijd iemand in dienst die daadwerkelijk verstand heeft van barbecues.

Photobucket
Je moet het altijd nog maar meemaken in de praktijk, maar mijn indruk is dat de service hier wel goed geregeld is. Zo worden klachten afzonderlijk bekeken en behandeld, niet volgens een vaste procedure.

Photobucket
Het volgende bezoek was aan het (vond ik) ontzettend grote magazijn met alle producten die fonq.nl verkoopt. Doordat bestellingen gescand worden, komt het bijna nooit voor dat iemand een verkeerd artikel thuis gestuurd krijgt. Verder gaat ook alles automatisch: n een doos doen, plakband erop, op de loopband om de vrachtwagen in te gaan…

Photobucket
…die vrachtwagen(s) is (zijn) trouwens ook de grote trots van het bedrijf.

Photobucket
Photobucket
Eén van de leukste plekken van het gebouw: de showroom! Deze is er om ook daadwerkelijk in te komen shoppen. Mocht je een artikel online hebben gezien dat je graag eerst in het echt wil zien, dan kun je er in de showroom naar komen kijken. Wanneer je van tevoren aangeeft wat je wilt zien, wordt het bovendien voor je klaar gezet. Mijn vraag was: “Maar dan kun je voor een prullenbak toch ook gewoon naar Gamma, bij wijze van?”. “Ja, maar bij ons is het minder druk, kun je gratis parkeren en we liggen centraal”.

Photobucket
Leuk is ie hè, deze spaarpot? Helaas uitverkocht!

Photobucket
Leuk om te zien: zo’n beetje het hele bedrijf (100 medewerkers) kent elkaar. Dat maakt de lunch, met zeer goed verzorgde catering, wel zo gezellig. Leuk detail: er is ook een koninklijke bank en tafelvoetbaltafel aanwezig. Je zou bijna denken dat er niet gewerkt wordt. Bíjna: want bij fonq.nl wordt duidelijk gewerkt aan een uniek aanbod, een betere naamsbekendheid en tevreden klanten!

Kijk jij wel eens op fonq.nl?


Foto’s door mij. 

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties