logo
21 January 2013

Wat vind jij? – Tijdschriften zijn uit de tijd

Gepost in overig
In Wat vind jij? plaats ik een stelling met als onderwerp iets fashion-, beauty of mediagerelateerd. Na wat achtergrondinformatie en mijn eigen mening, wil ik jouw reactie op de stelling weten!

Als ik érgens nieuwsgierig naar ben, dan is het wel de toekomst van (mode)tijdschriften. Gaan deze het op den duur dan echt  van Internet verliezen? Of blijven mensen behoefte houden aan het lezen van iets tastbaars?

Toen ik een jaar of 10 was, en een abonnement had op de Hitkrant, kon ik de hele vrijdag voor het raam zitten. Wachtende op het moment dat de postbode ein-de-lijk komen zou. Door dat soort bladen bleef ik ‘bij’: kende ik de laatste muziek, de laatste roddels… Dat je dat op Internet las, was misschien wel mogelijk, maar in ieder geval lang niet zo gebruikelijk als nu. Het ‘tijdsverschil’ zie ik bijvoorbeeld bij mijn zusje: zij zat op haar tiende al echt niet meer met smart te wachten op de postbode, maar riep tegen mij: “Suz, ik heb een nieuwe site ontdekt! Het heet Girlscene!”. Een tijdschrift is misschien makkelijk vermaak voor haar op de bank, maar meisjes van haar leeftijd hoeven er niet meer in te lezen hoe-en-wat. Dat hebben ze namelijk op Internet al gedaan.

Photobucket
Het vroeger oh zo stoere blad Hitkrant, is inmiddels een zoetsappig meisjesblad. Links zie je een editie uit 2005, rechts uit 2011. Voor mij geldt hetzelfde: ik koop nog steeds veel tijdschriften, maar merk dat ik steeds meer nieuwtjes, foto’s en collecties al ken van Internet. Ik koop ze vooral nog voor de mooie foto’s, wat langere teksten: de dingen waar nét iets meer energie in is gestoken dan vaak op Internet wordt gedaan. De uitblinker op dat gebied is LINDA.: (ik heb het al vaker gezegd, maar) dit blad onderscheidt zich door een perfecte combinatie van diegang, humor, het doorbreken van taboes, een krachtige, eigen vormgeving, etc. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, want in 2011 én 2012 was LINDA. het enige vrouwenblad dat steeg in oplage. Andere bladen blijven nog maar moeilijk overeind: de rest is namelijk gedaald. Betekent dat dat ze op den duur ook verdwijnen? Of hebben we het over iets tijdelijks en zullen ze met de tijd meegaan: hun blad aanpassen, waardoor ze weer járen meekunnen?

“Tijdschriften zijn uit de tijd”.

Ik ben benieuwd of jij vindt dat (fysieke: dus niet digitale!) tijdschriften inderdaad een achterhaald iets zijn, of dat je denkt dat ze in – in combinatie met een sterke website bijvoorbeeld- wel weer een nieuwe manier zullen vinden om lezers aan zich te binden? Ik denk persoonlijk dat mijn generatie zeker nog tijdschriften wil lezen (ikzelf dus ook), maar ik gok dat het voor de mensen die nu geboren worden over 20 jaar alweer anders is: ik ben bang dat tijdschriften niet in hun systeem zullen zitten. Ík heb de tijd nog nét meegemaakt dat Internet niet zo gewoon was: zij al niet meer.

Photobucket
Twee titels die het al niet meer redden in 2012: Vega en PARK.Wil je meer lezen over dit onderwerp voordat je je ‘eens’ of ‘oneens’ op de stelling doorgeeft? Dit zijn twee interessante artikelen die je misschien nog nieuwe inzichten geven:

– How bright is the future of fashion magazine? 

– Waarom de huidige kranten en tijdschriften straks niet meer bestaan. 

Hopelijk hebben jullie een wat meer uitgesproken visie dan de ‘ik weet het niet’ van mij: ik ben er heel benieuwd naar!


Bronnen afbeeldingen: 

The Orlando Bloom Files / Hyves /Naoki / FTM 

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties