logo
17 July 2013

Schrijfgraag – Mijn mensen-match

Gepost in persoonlijk
Alles wat niet met mode of beauty en wel met mijn leven te maken heeft, lees je hier. Inderdaad; omdat ik graag schrijf (en jullie graag lezen?).

Ik denk dat iedereen wel een mensen-match heeft. Soorten mensen en karakters waar je het beste mee matcht. Als je jong bent dan merk je daar nog niet zoveel van – want dan ben je je karakter nog zo aan het ontwikkelen, dat je daardoor nog niet kunt weten wat voor ander karakter er bij je past-, maar als je ouder wordt dan merk je denk ik steeds meer dat je aan dezelfde soort mensen blijft “kleven”. Misschien dat je wel eens hebt gehoord van mensen dat ze zeiden: ‘Jij moet gewoon nog eenzelfde soort type mensen tegenkomen’? Nou, dat is inderdaad precies hoe het gaat. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans dat je weet wie bij jouw karakter past én hoe meer kans dat je “jouw type mensen” bent tegen gekomen. Zeg ik met mijn negentien lentes jong.

Ik mag dan pas negentien zijn, ik merk het al wel. Dat ik steeds beter weet wie wel bij me past en wie niet. Dat ik karaktertrekken ga herkennen bij de mensen met wie ik het meeste en het liefste omga. Dat geeft rust, want het maakt dat je niet eindeloos blijft investeren in mensen waarvan je uiteindelijk merkt dat ze toch niet bij je passen én het maakt dat je zuiniger wordt op mensen waarvan je inmiddels weet dat ze heel goed bij je passen.

 photo matchingtattoosavocado.jpgMijn mensen-match zijn mensen die doen wat ze beloven en duidelijk zijn. Mensen die ‘ja’ zeggen als ze ook echt de intentie hebben iets te doen en mensen die ‘nee’ zeggen als ze iets uiteindelijk toch niet gaan doen. Mijn mensen-match zijn ook mensen die weerwoord bieden. Luisteren en me dan confronteren met wat ik net heb gezegd. Luisteren en dan een goede vraag stellen. Luisteren en later nog eens terugkomen op wat ik eerder gezegd heb. Mijn mensen-match zijn mensen die een mening hebben, maar ook openstaan voor die van een ander. Ook kan mijn mensen-match me vertellen over andere werelden en ze me eventueel laten zien. Niet letterlijk andere werelden natuurlijk, maar andere gewoontes, culturen, principes, idealen, overtuigingen, etc.

Heel belangrijk: mijn mensen-match is iemand die een visie heeft over dingen. Ideeën over hoe de wereld in elkaar zou moeten steken, over wat hij/zij wil bereiken in het leven en gedachtes over hoe mensen werken en waarom ze zo werken. En mijn mensen-match is iemand die boven situaties kan staan en deze kan overzien. Als laatste is mijn mensen-match iemand die heel makkelijk in de omgang is. Omdat ik dat niet zo ben en ik bij wiskunde geleerd heb dat “min maal plus is plus”. Oftewel: ik heb een positieve tegenpool nodig om ons contact positief te laten zijn.

 photo eenminofeenplusdienognietafis.pngKlinkt kritisch en veeleisend hè? Dat zijn het niet hoor: eisen. Het zijn alleen maar factoren waarvan ik weet dat ik ze als positief ervaar en die maken dat ik goed met iemand door één deur kan. Als iemand het tegenovergestelde is wil dat niet per definitie zeggen dat ik níet met hem of haar door één deur kan, máár het maakt de kans wel kleiner.

En nu ben ik natuurlijk benieuwd: hoe zou jij jouw mensen-match omschrijven? Aan wat voor mensen blijf jij het meeste kleven? Of weet je dat (nog) niet?

Bronnen afbeeldingen: 


fuckyeahavocado / Goedbericht

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties