logo
15 September 2013

Haarperikelen

Gepost in beauty, persoonlijk

Toen ik afgelopen vrijdag deze terugblik publiceerde, reageerde één lezeres met: ‘Wat ik minder vind aan deze foto’s is je haar, de kleur die je nu hebt en dan zonder uitgroei vind ik echt 10x mooier!
(no offense)’. Dat was nou eigenlijk nét de vinger op de zere plek (geeft niet hoor). De zere plek was niet dat ze schreef dat ze mijn haar toen niet mooi vond, maar wel het ‘en dan zonder uitgroei’ gedeelte. Ik zal je vertellen waarom het uitgroei-onderwerp op dit moment gevoelig ligt.

Al weken probeerde ik de laatste tijd tevergeefs tijd te vinden om mijn haar te laten verven (dat duurt namelijk altijd een halve dag bij mij), totdat ik het zo zat was om gestresst te raken door iets als geverfd haar, dat ik dacht: waarom doe ik dit mezelf aan? Als ik niet uitkijk, ben ik straks 80 en mijn halve leven aan het stressen geweest over waar en hoe mijn haar geverfd moet worden. Bovendien: je haar regelmatig verven kost alles bij elkaar veel geld. Bovendien: nooit ben ik echt tevreden over het resultaat, want als mijn haar net geverfd is krijg ik er een vrij harde uitstraling van (vind ik nu, als ik foto’s terug zie), maar als het een tijdje niet geverfd is, dan krijg ik last van kleurverschil, uitgroei en een doffe kleur.

 photo Haarperikelen2.jpgOpeens zag ik aan alle kanten de nadelen van haren verven, terwijl ik er mijn hele leven flink voorstander van ben geweest. Natuurhaar heb ik nooit mooi gevonden, eigenlijk bij niemand. En toch merkte ik dat ik bij elk nadeel dat ik over geverfd haar kon bedenken, maar ‘zin’ kreeg in natuurhaar. Ondertussen werd ik ook nieuwsgierig wat mijn natuurlijk haarkleur nu eigenlijk is. Ik zou het niet eens weten namelijk, misschien ben ik al wel grijs (don’t think so)!

Ik kan nogal rigoureus zijn en zo dat was ook dit keer het geval: van het ene op het andere moment besloot ik dat ik mijn haar niet meer zou verven en was ik opgelucht. Ik wachtte nog op het geschikte moment om het jullie te vertellen en dat was dat.

Echter, vervolgens ging het toch weer knagen. Bij die reactie over mijn uitgroei bijvoorbeeld. Nee, ik vind uitgroei ook niet mooi en mijn uitgroei zou de komende tijd alleen maar erger worden. Het zou echt járen gaan duren voordat de verf uit mijn haar is gegroeid. Ondertussen zou wát er nog aan verf in mijn haar zit er niet mooier op worden. Dilemma’s, dilemma’s…

 photo Haarperikelen1-1.jpgIk ben nu zover dat ik de verleiding groot vind om mijn haar bijvoorbeeld in een neutrale, bruine kleur (die niet te ver van mijn eigen haarkleur af ligt) te verven, maar eigenlijk wil ik me bij mijn beslissing houden en gewoon stoppen met verven. Al is het maar omdat ik denk dat als ik me bij die beslissing neerleg, ik tenminste op dit gebied rust heb in mijn hoofd. Bovendien: ook een bruine kleur zal uit gaan groeien en gaan vervagen op den duur en wat ben ik er dan mee opgeschoten? Ik kan mijn haar tóch niet in precies dezelfde tint verven als mijn natuurlijke haarkleur (voor zover ik weet is die donkerblond), want wat er nu in zit is al een stukje donkerder, dus zal er altijd doorheen komen.

Uiteraard ben ik heel nieuwsgierig of jullie deze dilemma’s herkennen en wat jullie mening is? Wat zou je doen in mijn geval? Begrijp je mijn afwegingen?

P.S. Zoals je op de twee foto’s in deze post kunt zien: als de zon erop schijnt dan is het rood in mijn haar warm en heeft het een mooie gloed, maar doet de zon dat niet (zoals op de eerste foto), dan is mijn kleur erg dof en grauw.


Foto’s door Bas Visserman.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties