logo
19 November 2014

De ‘Wat heb je daar dan eigenlijk aan?’-vraag

Gepost in behind the blog

de 'wat heb je daar dan eigenlijk aan?'-vraag, fashion is a party, fashion is a party behind the blog, modeblogger, social media, social media volgers, social media informatie, social media kennis, social media guru, full time blogger, geld verdienen met je blog, het bereik van je blog vergroten, instagram, twitter, facebook, social media status, de waarde van social media volgers, wat heb je aan veel social media volgers?, social influencers, kwaliteit van je content, SEO, engagement met lezers, social media inzetten voor je bedrijf

op social media met mijn 5382 Instagram volgers, daarbuiten vindt men dat nog altijd een groot aantal en word ik daarom regelmatig als een blog-/social media guru gezien. En met alle respect: dat heeft over het algemeen meer te maken met hoe weinig mensen van blogs en social media weten dan met hoeveel ik ervan weet (en ja, dat schrijf ik op omdat ik het niet echt relaxed vind mezelf als guru te profileren). Volgens mijn vader kun je die aanname overigens net zo goed omdraaien: als andere mensen weinig over social media weten, dan weet ik er dus veel van als ik veel meer weet dan zij.

Anyway, wat ik wil schrijven is dat ik buiten de modebloggerwereld steeds vaker de vraag krijg: ‘Wat heb je daar dan eigenlijk aan, al die volgers? Kun je berekenen hoeveel één like waard is bijvoorbeeld?’. Ik moet eerlijk zeggen dat deze “guru” bij die vraag altijd ietwat door de mand valt. Social media doe ik vooral op gevoel, harde theorieën of strategieën heb ik niet.

Voor mezelf weet ik overigens wel wat die volgers kunnen betekenen: mijn social media aantallen bepalen mijn status (en dat doen ze te ongenuanceerd vind ik, maar daar kom ik later op) en zorgen voor zoveel mogelijk verkeer naar mijn site. Alhoewel je je af kunt vragen hoeveel er van dat laatste nog terecht komt, want op Instagram wordt amper doorgeklikt, op Twitter wordt je tweet in menige feed ondergesneeuwd en Facebook laat je posts maar aan een heel klein deel van je volgers zien als je Facebook niet betaalt voor het promoten van je post.

In ieder geval: wat nou als je schilder bent en wat met social media wilt? Vaak zijn het dat soort mensen die bovengenoemde ‘Wat heb je daar dan eigenlijk aan?’-vraag aan me stellen. Als schilder snap ik dat je niet zo’n boodschap hebt aan 30 000 likes als die mensen niet alle 30 000 je klant willen worden. Ik geloof dan ook steeds meer dat het niet zozeer gaat om de absolute cijfers gaat, maar meer om wat je met die cijfers doet (hebben we hier een cliché te pakken? – ja, we hebben hier een cliché te pakken).

En nee, ik ben heus niet zo’n ‘het gaat niet om je cijfers, het gaat om de kwaliteit van je content’ verkondiger, want ik weet écht wel dat het om cijfers gaat. Maar ik denk dat veel te weinig mensen zich realiseren dat het in het belang van cijfers – verkoopcijfers- juist óók om die kwaliteit gaat. Want feit is dat als die 30 000 likes niet betrokken zijn bij mij, ze niet door zullen klikken naar mijn site. Want feit is ook dat als je die 30 000 likes er niet van overtuigt dat jij voor hen de beste kandidaat voor jouw schilderklus bent, ze nooit je klant zullen worden. En als je het mij vraagt heb je dan inderdaad bitter weinig aan die 30 000 volgers, Meneer de Schilder.

Als ik het over kwaliteit heb, dan heb ik het overigens niet over waar je misschien als eerste aan denkt bij een kwalitatief blog of social media kanaal: het mooiste lettertype, veel foto’s en allemaal om door een ringetje te laten, een geweldige laadsnelheid, etc. Natuurlijk, deze dingen zijn zeker heel belangrijk voor de kwaliteit, maar wat óók bij kwaliteit hoort is het niet alleen werven van die 30 000 mensen, maar hen dus ook betrokken maken. En wat óók bij kwaliteit hoort is die 30 000 mensen niet alleen werven, maar hen dus ook overtuigen dat jij voor hun schilderklus van toegevoegde waarde bent.

Het is jammer dat ik dit moet verkondigen met mijn 5000 volgers en dat ik het niet kan doen terwijl ik er 100 000 heb: dan zou het iets minder overkomen alsof ik mezelf verdedig. Hoe dan ook, wat ik wil zeggen is: ik ga de laatste tijd met de dag meer geloven in engagement met je aanhang, in plaats van in de grootte van je aanhang.

En wel omdat we in een tijd leven waar je volgers op elke hoek van de straat kunt kopen en waar er tal van trucjes uit te halen zijn, puur om je bereik te vergroten. Zoals het gebruik van hashtags, maar bijvoorbeeld ook wat ik doe: in het Engels Instagrammen, terwijl de doelgroep van mijn bedrijf de Nederlandse markt is. In de hoop zo toch een paar extra, wellicht wat minder engaging, internationale volgers aan te trekken.

Ik geloof niet zozeer in engagement omdat ik tegen zulke “cijfer trucjes” ben (een ‘lees meer’ functie op je blog is er nog één, één waar ik zelf ook aan meedoe), maar wel omdat ik nu eens wil schrijven dat ik geloof dat we door op een relatief onnatuurlijke manier volgers te genereren we dit vooral voor elkaar doen, voor de buitenwereld, de schone schijn.

Nogmaals: een schone schijn waar ik hier en daar ook aan meedoe, omdat ik ervan leef (en (nog) niet genoeg vertrouwen heb in mijn eigen kracht). Een schone schijn die we ophouden zodat we voorlopig nog geloven dat het toch echt alleen om de harde, lekker overzichtelijke, cijfers gaat.

Maar vast niet meer voor lang.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties