logo
22 February 2016

Je garderobe organiseren

Gepost in overig

Je garderobe organiseren / Fashion is a party

Opruimen: ik moet er zin in hebben, maar als ik er de bui voor heb, vind ik het niet erg om te doen. Zeker niet als het gaat om het opruimen van mijn garderobe. Het is heerlijk om items tegen te komen die ik alweer half vergeten was (hallo trui die zich achter de stapel verstopte!) en om beter overzicht te creëren. In deze post geef ik acht tips voor het (her)organiseren van je garderobe.


1. Doe weg

Ze zeggen dat je kleding beter weg kunt doen als je het een jaar niet gedragen heb. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Feestkleding bijvoorbeeld: dat draag ik bijna nooit, maar wat ik aan enigszins feestelijks heb bewaar ik graag voor wanneer het van pas komt. Wat wel belangrijk is bij het organiseren van je garderobe, is om kritisch te zijn. Als je streng bent voor jezelf, kan er bijna altijd wel wat weg. Zo zou ik geen kleding bewaren die je niet meer draagt, maar die je wilt bewaren omdat je er emotionele waarde aan hecht. En als er van de tien truien één is die je elke morgen weer overslaat, omdat die aan het pillen is, dan kun je hem beter maar gewoon weg doen.

2. Schoonmaken

Als je je kledingkast gaat herinrichten, zou ik beginnen met hem compleet leeghalen. Waarschijnlijk kom je meer stofnesten tegen dan je had gedacht én gehoopt. Haal de stofzuiger er doorheen, neem de plankjes af, maak eventueel de spiegels schoon en begin met een schone lei.

3. Sorteren op kleur of soort

Sorteren brengt simpelweg overzicht. Het laat je kledingkast geordend ogen en het maakt dat je kledingstukken beter terug kunt vinden. Ik vind op kleur sorteren zelf niet zo praktisch. Wat doe je dan bijvoorbeeld met printjes? Daarom kies ik voor sorteren op soort: de t-shirts bij de t-shirts, de jurkjes bij de jurkjes, de broeken bij de broeken, etc.

4. Sorteren op seizoen

…wat ik verder enigszins doe, is sorteren op seizoen. Dit doe ik overigens vooral bij mijn schoenen: die staan in een rek en momenteel staan de zomerschoenen op de tweede rij, minder in het zicht. Als het straks weer zomer is, zullen de winterschoenen juist wat naar de achtergrond verdwijnen. Wat betreft kleding hang ik de echte zomeritems graag bij elkaar, want die trek ik in de winter toch niet aan, dus dan weet ik dat ik in dat deel van mijn garderobe op dit moment niet hoef te kijken.

5. Netjes hangen en vouwen

Organiseren begint bij structuur. Die structuur hebben we aangebracht door te sorteren. Vervolgens is het belangrijk dat we alles netjes naast elkaar hangen en op elkaar leggen. Dus geen schots en scheve stapels en geen bloesjes die maar half op de hanger hangen. Zorg ervoor dat zware truien gevouwen zijn (als je ze ophangt, dan zakken ze uit). Stoffen die snel kreuken kun je uiteraard juist beter hangen dan vouwen.

6. Dezelfde hangers

Erg fijn voor het aanzicht is het als je in je hele garderobe dezelfde stijl kledinghangers gebruikt. Wel zou ik zorgen voor verschillende soorten hangers: shirthangers, broekhangers, etc. De hangers op bovenstaande foto zijn van Hangershop.nl. Eén van hun op dit moment populairste hangers zijn de coated hangers. Heb je andere kledinghangers in gedachten voor jouw garderobe, dan sorteer je op Hangershop.nl gemakkelijk op kleur of materiaal. Je krijgt er de laagste prijsgarantie, waardoor je eindelijk eens al je kledinghangers kunt vervangen zonder failliet te gaan.

7. Schoon, fris en gestreken?

Ohja, vergeet overigens niet om kledingstukken die tijdens het leeghalen en sorteren niet helemaal fris meer bleken apart te houden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een item een stofvlek heeft opgelopen of totaal verkreukt uit een hoek van je kast komt rollen. Beslis of je iets wast, strijkt en/of naar de stomerij brengt. Voor dit laatste kun je deze stomerijhangers gebruiken.

8. Hoe is de stand?

Als alles gesorteerd en heringericht is, is het goed om de stand op te maken. Waar heb je misschien te veel van? En waar te weinig? Zo word je je er bewust van waar je écht niet meer van nodig hebt en waar je juist naar uit kunt kijken tijdens het shoppen.

– Dit is een gesponsorde post –

Foto door mij.

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties