logo
26 November 2016

Influencers en reclame

Gepost in behind the blog

fashion is a party, fashion is a party behind the blog, influencers en reclame, regels voor vloggers, onlinemediaregels, influencers, influencers sluikreclame, onafhankelijkheid, kritisch denken, betrouwbare bron, commissariaat voor de media, invloed van vloggers

“Reclame maken voor kinderen onder de twaalf jaar wordt verboden en sluikreclame in vlogs mag ook niet meer”. Dat heeft het Commissariaat voor de Media besloten. Het onderwerp ‘influencers en reclame’ ligt gevoelig. Ik denk dat veel volwassenen vinden dat we te weinig grip hebben op de (slechte) invloed die influencers op kinderen uitoefenen. Daardoor worden onlinemediaregels steeds verder aangescherpt.

Geen betrouwbare bron

Influencers zijn min of meer de schuldigen en kinderen de slachtoffers in deze kwestie. Dat staat me tegen. Het ironische is ook nog eens dat een hoop influencers zelf nog een kind zijn. In het artikel van RTL Nieuws staat: “Als een vlogger in één van zijn video’s betaald wordt om vissticks van een specifiek merk te bakken, willen kinderen ook die vissticks eten”. Mijn eerste gedachte is dan: oh, is dat zo? En mijn tweede gedachte: so what? Ik wilde ook mijn hele jeugd een hond. Nooit gekregen. Waar zijn ouders en scholen in dit verhaal? En de eigen verantwoordelijkheid? Ik leerde “vroeger” tijdens geschiedenisles dat Wikipedia geen betrouwbare bron is. Want iedereen kan er alles opzetten. Dat is hoe internet werkt. Als je je dat realiseert, zijn er volgens mij geen verdere regels nodig.

Kritisch en onafhankelijk denken

Ik denk dat het belangrijk is om met elkaar de invloed van influencers te relativeren. Dat is iets anders dan onderschatten! Altijd kritisch en onafhankelijk blijven denken, helpt ook. Ik geloof niet in regeltjes die snel achterhaald en niet na te leven zijn. De algehele discussie doet mij denken aan de discussie over dunne modellen in tijdschriften. Zij zouden kwetsbare meisjes aanzetten tot eetstoornissen. Als dat al zo is, dan geloof ik dat die meisjes (te) kwetsbaar zijn en daarbij geholpen moeten worden. Volgens mij kun je kinderen veel beter weerbaar maken voor dan beschermen tegen onze commerciële maatschappij.

Wat vind jij?

  • Like deze post op Facebook:
Dit wil je vast ook lezen
Reacties